شناسهٔ خبر: 69849355 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

واکنش فرمانده بلندپایه هوافضای سپاه به ادعای آمریکا درباره ماهواره نور ۱ |‌ آن فرمانده فضایی آمریکا بدون سر و صدا ...

در مهرماه سال جاری ماهواره ایرانی تصویربرداری نور۳ با ماهواره‌بر ایرانی قاصد با موفقیت در مدار ۴۵۰کیلومتری زمین قرار گرفت و در آبان ماه ماهواره های ایرانی «کوثر و هدهد» با پرتابگر سایوز روسیه به فضا پرتاب شدند.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین،‌ فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران مسیر دستیابی سپاه پاسداران به قدرت فضایی را تشریح کرد.

سردار علی جعفرآبادی فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران در برنامه خط مقدم که از شبکه سوم سیما پخش شد، گفت: فعالیت‌های فضایی ایران خیلی دیرپا نیست. یک حرکت خوبی در دهه ۸۰ آغاز و منجر شد تا ایران به باشگاه فضایی دنیا بپیوندد. در این دهه، ماهواره امید سال ۱۳۸۸ پرتاب شد که اتفاق بسیار بزرگ و واقعاً غرور آفرین بود.

وی افزود: منتها در دهه ۹۰ به خاطر برخی ملاحظات سیاسی، کم‌کاری‌ها و عدم توجهات یک مقدار توجه به فعالیت‌های فضایی فروکش کرد. اتفاقا سپاه پاسداران در آن مقطع احساس مسئولیت کرد و رهبر انقلاب در سخنرانی خود که سال ۹۵ انجام گرفت تذکر دادند که این فعالیت‌ها نباید متوقف یا ضعیف شود.

ورود سپاه پاسداران به ساخت ماهواره و ماهواره‌بر از سال ۱۳۹۵

فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران عنوان کرد: ورود جدی سپاه پاسداران به ساخت ماهواره و ماهواره‌بر از سال ۱۳۹۵ بود و این منجر شد تا در سال ۱۳۹۹ اولین ماهواره با نام «نور ۱» با ماهواره‌بر قاصد پرتاب و سپاه نیز عضو باشگاه فضایی شد؛ این ماهواره در ارتفاع ۴۳۰ کیلومتری از زمین قرار گرفت.

وی ادامه داد: «ماهواره نور ۲» به عنوان ماهواره بعدی ساخت سپاه پاسداران در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری قرار گرفت. «ماهواره نور ۳» نیز در ارتفاع ۴۵۰ کیلومتری جای گرفت. البته لازم به ذکر است اینگونه نیست که هر میزان ارتفاع افزایش پیدا کند بهتر باشد بلکه هر ماهواره بر حسب ماموریت باید در یک ارتفاع خاص قرار بگیرد.

سردار جعفرآبادی افزود: به طور مثال، «ماهواره نور ۳» در ۴۵۰ کیلومتری قرار گرفت که به زمین نزدیک‌تر باشد تا بتواند تصاویر بهتری از زمین بیندازد ولی ماهواره ثریا که با قائم ۱۰۰ پرتاب شد، برای اولین بار یک ماهواره ایرانی در ارتفاع ۷۵۰ کیلومتری قرار گرفت و آنجا نیاز بود تا ماهواره در ارتفاع بالاتری قرار بگیرد و دید وسیع‌تری به ما بدهد چون ماموریت این ماهواره مخابراتی بود و می‌خواست منطقه گسترده‌تری را مشاهده کند لذا به ارتفاع ۷۵۰ کیلومتری رفت و در آنجا قرار گرفت.

وی گفت: در ارتفاعات بالاتر نیز همین الان می‌توان ماهواره‌ها را قرار داد ولی جذاب‌ترین مداری که بشر از آن استفاده می‌کند بین ۴۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتر است. در ارتفاع ۲۰۰۰ متری کمربند تشعشعی شدت و حدت پیدا می‌کند و معمولاً ماهواره‌ای در آنجا قرار نمی‌دهند.

چرا ماهواره‌های ایران با پرتابگر روسی به فضا رفت


سردار جعفرآبادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا ایران با وجود دارابودن توانمندی طراحی و ساخت ماهواره‌بر برای پرتاب ماهواره به سراغ روس‌ها می‌رویم، تصریح کرد: اصولاً در همه جای دنیا اینگونه است در پرتاب ماهواره کسی تعصب خیلی سخت و خاصی ندارد تا ماهواره خود را شخصاً پرتاب کند. به طور مثال، هنگامی که شما می‌خواهید به قم سفر کنید حتماً تعصب ندارید که با خودروهایی که مقصد آن قم است به این شهر سفر کنید و اگر خودروهایی عبوری از قم نیز نیاز شما را برطرف می‌کند یا در حوزه‌های هوایی نیز هنگامی که می‌خواهیم به یک کشور سفر کنیم حتماً با شرکت‌های هواپیمایی ایرانی سفر نمی‌کنیم.

وی افزود: در حوزه فضایی چنین فرهنگی شکل گرفته است برخی اوقات شاهد هستیم که یک ماهواره‌بر در یک کشور آماده شده و اندازه یک ماهواره کوچک جای خالی دارد، قیمت آن هم ارزان‌تر می‌شود به نحوی که یک ماهواره از کشور همسایه آمده و پرتاب می‌شود.

فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران عنوان کرد: اکنون وضعیت به همین صورت است اگرچه توصیه ما این است که باید اولویت ماهواره‌برهای بومی و داخلی باشد که بتوانند قوت پیدا کنند. به طور مثال، ماهواره‌های هدهد و کوثر که اخیراً توسط روسیه پرتاب شدند قرارداد پرتاب آن مربوط به یک سال قبل بود که در آن زمان ما ماهواره‌بر قائم ۱۰۰ را پرتاب نکرده بودیم و تست مداری نداشت.

وی ادامه داد: ماهواره‌بر قائم ۱۰۰ در یک سال اخیر دو پرتاب موفق داشت و اگر امروز بود همان ماهواره‌های کوثر و هدهد در یک پرتاب توسط این ماهواره در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری قرار بدهد.

واکنش فرمانده یگان فضایی سپاه به ادعای آمریکا

فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا پس از پرتاب «ماهواره نور ۱» آمریکایی‌ها ضمن واکنش نسبت به آن گفتند که ایران یک وب‌کم معلق پرتاب کرده است، تصریح کرد: پرتاب ماهواره نور یک اتفاق بسیار بزرگی بود که سپاه برای اولین بار با ماهواره‌بر ساخت خود ماهواره ساخت خود را بدون اطلاع قبلی پرتاب کرد، پرتاب این ماهواره مانند توپ صدا کرد و یک شوک خبری در دنیا بود. به نحوی که بسیاری از کشورهای مستقل دنیا این پرتاب را تحسین کردند.

وی ادامه داد: بالعکس رهبران غربی از جمله ترامپ بسیار موضع گرفتند ولی این ماهواره یک واقعیت انکارناپذیر بود که جلوی چشم دنیا در حال گردش به دور زمین بود چون نه می‌توانستند آن را انکار کنند و نه می‌توانستند بگویند که فتوشاپ است. لذا؛ فرمانده نیروی فضایی آمریکا یک توییت منتشر کرد و گفت که این ماهواره فقط یک وب‌کم معلق در فضا است.

سردار جعفرآبادی عنوان کرد: اگرچه دو هفته پس از پرتاب که ماهواره توسط نیروهای متخصص فضایی سپاه پاسداران تثبیت شد و رو به زمین ایستاد. همان فرمانده فضایی آمریکا بدون سر و صدا توییت خود را پاک کرد.

فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران با اشاره به بازه زمانی طرح ادعای آمریکایی‌ها درباره «ماهواره نور ۱» خاطرنشان کرد: در آن ایام، ذهن من درگیر جمله او شد. همان زمان یک آیه ۸ سوره صف در قرآن مشاهده کردم که بسیار الهام بخش بود.

وی ادامه داد: خداوند در این آیه از قرآن کریم می‌فرمایند؛ ﴿یرِیدُونَ لِیطْفِؤُا نُورَ الله بِأَفْواهِهِمْ وَاللهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ کرِهَ الْکافِرُونَ﴾؛ با معنی آن [ستمکاران] می‌خواهند نور خدا را با [سخنان باطل که از] دهان شان [خارج می‌شود] خاموش کنند و حال آنکه خدا [همواره] تمام کنندۀ نور خویش است، هر چند کافران خوش نداشته باشند.

سردار جعفرآبادی تصریح کرد: اگرچه آیه مذکور درباره نور اسلام گفته شده است اما در خصوص ماهواره‌های نور سپاه نیز شأنیت داشت و پس از آن شاهد بودیم که ماهواره نور یک به اولین ماهواره عملیات جمهوری اسلامی ایران تبدیل شد.

وی افزود: این ماهواره دو سال فعالیت کرد و اولین تصویر فضایی کشور ما را ماهواره نور یک انداخت و به زمین مخابره کرد. این عکس همان تصویری است که بعدها در موزه‌های فضایی ما ماندگار خواهد بود.