شناسهٔ خبر: 69849182 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | لینک خبر

مقام ادبی استاد حکمت استهبانی نکوداشته شد/ علی حکمت: فرهنگ‌نامه استهبان یک معجزه است

صاحب‌خبر -

در این آیین که با رونمایی از جلد سوم کتاب فرهنگ‌نامه استهبان نوشته استاد علی حکمت همراه بود، محمد عسلی مدیرمسئول روزنامه عصرمردم به آثار این شاعر ارزشمند اشاره نمود که فراتر از ایران رفته و با سبک و سیاق خاصی در حافظه بسیاری از استهباناتی‌ها و علاقمندان به شعر جای گرفته است.
محمد عسلی با اشاره به کتاب «و اما بعد» مجموعه اشعار علی حکمت که چند سال پیش منتشر شده است؛ خاطرنشان کرد که این کتاب اوقات فراغت بسیاری از خانواده‌های استهباناتی را دربرگرفته و زمینه بسیاری از دورهمی‌ها را فراهم نموده است.
وی افزود: هنری که استاد حکمت در اشعار فولکلوریک خود به کار بردند، ویژگی‌هایی دارد که حاصل زحمات سی و چند ساله ایشان است و بیشتر واژه‌ها حتی برای استهباناتی‌های ساکن استهبان هم، در حال فراموشی است.

حفظ فرهنگ بومی، از وظایف نویسندگان محلی است

عسلی اضافه کرد: در شرایطی که با تهاجم فرهنگی مواجهیم و لغات فارسی تحت سیطره قرار گرفته است؛ حفظ فرهنگ بومی یکی از وظایف نویسندگان محلی است.
وی ضمن گرامی‌داشت اشعار و فرهنگ‌نامه مرحوم شمس، تاکید کرد که استاد حکمت، با تالیف این فرهنگ‌نامه، حق مطلب را ادا کردند.

هنر، در تمام دوران‌ها اجر و مزد خود را نگرفته است

مدیر مسئول روزنامه عصر مردم با بیان اینکه هنر، در تمام دوران‌ها اجر و مزد خود را نگرفته است؛ ادامه داد: هنر جوهره و نیروی محرکه‌ی زیبایی‌ها و شکل‌دهی عواطف، مهر و محبت، لطافت و حکمتی است که حاصل ذوق، انگیزه و عشق و تلاش است که گاهی در قالب شعر، تصویر و یا خطوط نمایان می‌شود.
عسلی همچنین اضافه کرد: اگرطبیعتی که در آن زندگی می‌کنیم از هنر خالی بود و اوج کمال هنری وجود نداشت؛ هیچ حرکتی ایجاد نمی‌شد.

یکی از نشانه‌های هنر، تواضع و فروتنی است

صاحب امتیاز روزنامه عصر مردم،  تواضع، فروتنی، مردم‌داری و معرفت استاد علی حکمت را حاصل هنر ایشان دانست و تاکید کرد که یکی از نشانه‌های هنر، تواضع و فروتنی است.
وی در مقایسه اشعار حکمت با مرحوم شمس یادآور شد که اشعار استاد حکمت، کامل‌تر به موضوعات مختلف مردم شهرستان پرداخته و اگرچه هر دو یک سبک دارد؛ اما مظاهر، پیدایی و به‌روز بودنش متفاوت است.

این فرهنگنامه حاصل احساس مسئولیت، عشق و علاقه و ایمان مولف آن است

وی به رونمایی از جلد سوم این فرهنگ‌نامه واژگان استهبانی اشاره نمود و افزود: اگر چند دقیقه در این دایره‌المعارف تورق کنیم به اهمیت آن بیشتر پی می‌بریم؛ اینکه انسانی بیشترین زمان عمر خود را صرف جمع‌آوری واژگانی کند تا به آیندگان بیاموزد که این لغات برای چه و به چه شکلی استفاده می‌شوند؛ جز احساس مسئولیت، عشق و علاقه و ایمان چه می‌تواند باشد؟
محمد عسلی همچنین به این میراث ماندگار اشاره نمود و خاطرنشان کرد که اگر در هر کتابخانه فقط یك جلد از این فرهنگنامه باشد؛ میراث ماندگاری برای آیندگان و فرزندانمان خواهد بود تا با فرهنگ بومی شهرمان آشنا شوند و تشخیص دهند که واژه‌های به کار رفته چه مهری ایجاد می‌کند.
مدیر مسئول روزنامه عصر مردم همچنین گفت: گاهی کلمات معنا و مفهومی غیر از آنچه برداشت می‌کنیم؛ دارند و مثل آب گوارایی که طعمی شیرین دارد، با ما زندگی می‌کنند.

هنر و هنرمند را فراموش نکنیم/ آثار ماندگار از چهره‌های ماندگار، ماندگارترند

عسلی ادامه داد: به عنوان کسی که مدت‌ها با اشعار استاد حکمت آشنایی داشته و ارتباط تنگاتنگی با کارهای پژوهشی ایشان داشته‌ام، برای ادای دین و قدرشناسی آمده‌ام تا هنر و هنرمند را فراموش نکنیم و یادمان بماند که استاد حکمت به جای تفریح و تفنن، بیشترین زمان عمر خود را صرف کارهای پژوهشی و ماندگار نموده است که آثار ماندگار از چهره‌های ماندگار، ماندگارترند.

این فرهنگنامه، با همه فرهنگنامه‌ها متفاوت است

مجید اسکندری مدرس مرکز حافظ شناسی شیراز نیز در آیین رونمایی از جلد سوم کتاب فرهنگنامه استهبان، استاد علی حکمت گفت: این فرهنگنامه، با همه فرهنگنامه‌ها متفاوت است و در عظمت این دایره المعارف، همین بس که استادان بزرگی چون دکتر شیخ الاسلامی در وصف او می‌گوید که حکمت، همه عمر فرهنگی خود را صرف حفاظت و گویش لهجه استهباناتی عامه کرده است.
این مدرس دانشگاه به گفته دکتر سجادی درباره استاد علی حکمت اشاره نمود و افزود: خلاصه کار جناب حکمت در این مصرع سعدی جلوه‌گر است که؛ چون عشق، حرم باشد؛ سهل است، بیابان‌ها.

فرهنگ جامعه را عوام و اقلیت جامعه نگه می‌دارند

دکتر اسکندری با بیان اینکه فرهنگ جامعه را عوام و اقلیت جامعه نگه می‌دارند؛ تاکید کرد که هر استهباناتی وظیفه دارد این کتاب ارزشمند را داشته باشد.

اسکندری همچنین به گفته دکتر حجت کشفی اشاره نمود که در وصف استاد علی حکمت می‌گوید: همین که بگویی کتاب حکمت ارزشمند است، کاری نکردی؛ هنگامی که چند برگی از کتاب را خواندم، وسعت کار را از نظر گذراندم و دیدم از عوالمی است که تا نخوانی، ندانی و نیندیشی، معرفتی به دست نمی‌آوری.

این فرهنگ‌نامه یک معجزه است

استاد علی حکمت در پایان با بیان اینکه، این فرهنگنامه یک معجزه است؛ به تفصیل به موضوع چاپ و نشر این فرهنگنامه و معجزاتی که در مسیر چاپ سه جلد این فرهنگنامه برایش ایجاد شده بود؛ پرداخت و از تمام کسانی که در این مسیر با کمک‌های مالی و معنوی او را همراهی نمودند قدردانی کرد.
در پایان این مراسم، همچنین از محمد حسین نیکوپور تنها خبرنگار خبرگزاری کتاب، تجلیل به عمل آمد.

تخفیف های فصلی یا نمایشگاه های کتاب مُسَکن است

نیکوپور در حاشیه این برنامه ادبی و در اهمیت هفته کتاب توصیه کرد تا مردم به مطالعه بیشتر توجه کنند و افزود: شرایط اقتصادی شهروندان باید به گونه ای فراهم گردد تا بتوانند با دست بازتر کتاب هایی را که علاقه مند هستند تهیه کنند.


این فعال رسانه ای حوزه کتاب، گفت: البته تخفیف های فصلی یا نمایشگاه های کتاب ممکن است مسکنی باشد، ولی درمانی دائمی محسوب نمی گردد و بایستی توان اقتصادی مردم در شرایطی قرار گیرد تا کتاب به راحتی در سبد خانوار قرار گیرد.
خبرنگار خبرگزاری کتاب در پاسخ به این سوال که برای کتاب نخوان ها چه پیامی دارید، اظهار داشت: به هر حال آنهاهم انتخاب کرده اند که کتاب نخوانند و سرگرمی خود را در حوزه های دیگری جستجو می کنند و باید دانست که عده ای علاقه ندارد که کتاب بخوانند و شاید کتاب برایشان جذابیتی نداشته باشد و باید به عقیده شان احترام گذاشت.

در جریان سی و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران؛ نکوداشت استاد علی حکمت نویسنده، شاعر و محقق استهبانی، چهارشنبه 30 آبان ماه ۱۴۰۳ ساعت 16در مجموعه فرهنگی هنری تالار حافظ – سالن غزل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، برپا شد.