گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: مدتی است که منابع عبری زبان و رسانههای سرزمینهای اشغالی این خط خبری را دنبال میکردند: مذاکرات آتش بس به جایی نرسیده و قطر به عنوان یکی از میانجیگران از حماس خواسته تا دوحه را ترک کند. اکنون گزارشهای جدیدی منتشر شده مبنی بر اینکه رهبران جنبش فلسطین قرار است به ترکیه بروند. این در حالی است که قطر قطر بهطور رسمی بسته شدن دفتر سیاسی حماس در دوحه را رد کرده است.
البته تکذیبیههای قطر هم باعث نشد تا برخی مدعی شوند که ترکیه قرار است به پایگاه اصلی حماس در خارج از فلسطین تبدیل شود.
واکنش ترکیه
- آنکارا در نخستین واکنش این گزارشها را مغشوش و مشکوک خوانده است.
- وزارت خارجه ترکیه نیز بارها تاکید کردهاند اعضای حماس از سال 2011 میلادی که ترکیه به عنوان میانجی در تبادل اسرا میان دو طرفین ایفای نقش کرده، در ترکیه بودهاند.
- وزارت خارجه ترکیه همچنین گفته مقامات حماس پیش از این نیز معمولا برای برگزاری جلسات به ترکیه سفر کرده و گاهی اوقات برای مدت طولانی در این کشور اقامت دارند.
واکنش حماس
- منابع حماس نیز به رسانه های فلسطینی گفتهاند که دفاتر آنها در دوحه تعطیل نخواهد شد.
پشت پرده ادعای نقل مکان حماس
- تصادفی نیست که این گزارشهای اسرائیلی با انتخاب مجدد دونالد ترامپ در آمریکا و اعلام کابینه حامی صهیونیسم او منتشر شده است.
- زمانبندی انتشار این گزارشها میتواند تلاشی برای تحت تاثیر قرار دادن روابط دولت ترکیه و ترامپ باشد.
- تلآویو احتمالا زمینه را برای تشدید موضع تهاجمی ترامپ علیه جنبش فلسطین فراهم میکند بهویژه اینکه آمریکا در یک سال و نیم گذشته برخی افراد و شرکتها را در ترکیه به دلیل ارتباط با حماس تحریم کرده است.
تارنمای العربی جدید با اشاره به ناکارآمدی احتمالی طرح تل آویو برای تضعیف دیپلماتیک حماس نوشته: این سناریو در حالی مطرح شده که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در واکنش به تهدیدهای اخیر آمریکا که گفته حضور حماس را در ترکیه تحمل نمی کند هشدار داده که در صورت لزوم آنکارا تمام روابط خود را با رژیم صهیونیستی قطع میکند.