به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، ارسلان زارع، ظهر چهارشنبه در آیین همزمان رویداد ملی قهرمان با آیین تجلیل از کتابداران، کتابخوانان و خادمان کتاب برتر استان ضمن ابراز خشنودی از حضور در این آیین که از تقریظ مقام معظم رهبری بر سه کتاب حوزه مقاومت رونمایی میشود، گفت: از همه تلاشهایی که در عرصه فرهنگ، هنر، ادبیات و کتاب استان در این سالها صورت گرفته قدردانی میکنم. قدردان کتابداران نیکاندیشی که در این میان سهم شگرفی در توسعه فرهنگ کتابخوانی و اعتلای فرهنگ استان داشتهاند، هستیم.
وی افزود: مفهوم شعار هفته کتاب امسال یعنی «همدلی برای خواندن» برگرفته از شعار دولت چهاردهم است، از این رو، این شعار فرصت مغتنمی برای ایجاد وفاق، انسجام و وحدت بیشتر در جامعه است. خرسندم این وفاق و همدلی در راستای خدمت و تحقق اهداف والای انقلاب بوده و هست و از پیش به تقویت آن بیشتر توجه خواهد داشت.
استاندار بوشهر یادآور شد: با نگاهی اجمالی به سیره پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) در مییابیم که علمآموزی رکن اصلی تعالی انسان است و تمدنسازی در اسلام هم از مسیر علم و کتاب و کتابخوانی عبور میکند. بیشک مولفههای لازم و ضروری تحقق یک جامعه اسلامی در تراز، از مفاهیم بلند و اصیل دین اسلام تغذیه میشود که بسترسازی میکند برای تمدن اسلامی. ما مسلمانان مفتخریم که برترین و کاملترین اندیشه توحیدی جهان را داریم که در قالب دین اسلام به ما ارائه شده است.
زارع تاکید کرد: مسئولیتهایی که در سالهای گذشته برای متولیان فرهنگی و کتابخوانی استان برای ارتقای سطح دانش مردم و پر کردن اوقات فراغت دانشجویان، دانشآموزان و کودکان برنامهریزی و تعریف شده است هماینک بیش از هر زمانی باید شدت بگیرد تا همدلی با کتاب در جامعه بوشهر قدرت بگیرد.
استاندار بوشهر گفت: طبق آمار و بررسیهای صورت گرفته میان سرانه مطالعه کشورهای توسعهیافته با ایران، متاسفانه ما در این زمینه وضعیت مطلوبی نداریم و این نگرانیهایی ایجاد میکند؛ چراکه نسل جوان در مقایسه با گذشته کمتر با کتاب مانوس هستند که مهمترین عامل آن هم رشد فضای مجازی و الکترونیکی است که البته بر این باور هستم که میتوان تهدید فضای الکترونیکی را به فرصتی برای ترویج فرهنگ کتاب تبدیل کرد.
وی تاکید کرد: همچنین با تقویت کتابخانههای سیار میتوان کتاب را در دهستانها و روستاها در میان نسل جوان اشاعه داد. همچنین میتوان با توسعه کتابخانههای الکترونیکی در استان، مخاطبان کتاب را با فایلهای گستردهتر کتاب مانوس کنیم.
زارع بیان کرد: دستگاههای مسئول بهویژه شهرداریها با راهاندازی کتابخانههای سیار میتوانند کمبود زیرساخت کتابخانهای را در نقاط محروم از کتابخانه آستان را تا حدودی جبران کنند. باید با تلاش و دغدغه مکانها و محیطهای مختص مطالعه را در استان تقویت کنیم تا سرانه دسترسی جوانان به فضای کتابخانهای افزایش پیدا کنید.
تاریخ بوشهر در کتاب نویسی، تاریخ ریشهداری است
نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه بوشهر نیز در این آیین گفت: کتاب آنقدر مهم است که نخستین کسی که کتاب نوشت و ارسال کرد و کتابداری کرد، خود خداوند است و خداوند. در این باره میفرمایند: کتاب چیزی است که به سوی شما فرستادیم. بنابراین کسی که کتاب مینویسد کار خدایی انجام میدهد. کسی که کتابداری میکند و فرهنگ کتابخوانی را ترویج میدهد کار خدایی میکند.
آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری افزود: هم تالیف و هم گسترش و تعمیق فرهنگ کتابخوانی و هم خود کتابداری دارای ارزش والایی است. در آن جهان هم کتاب وجود دارد و ارزشمند است.
به گفته وی، استان بوشهر از دیرباز در عرصه تألیف کتاب سابقه درخشانی دارد. به زودی کتاب تصانیفالعلما را راهی بازار کتاب خواهیم کرد که در آن اشاره شده که پیشنه کتاب نویسی در بوشهر به تمدن بینالنهرین برمیگردد. در این کتاب آمده که استاد نجاشی که خود از بزرگان عرصه پژوهش و کتابت است، یک بوشهری است، ابن نوح سیرافی که چهار کتاب نوشته است.
صفایی بوشهری ادامه داد: تاریخ ما در کتاب نویسی تاریخ ریشهداری است.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر تاکید کرد: امروز تالیفات نویسندگان بوشهر در حوزههای مختلف کاربرد دارند، برخی از آنها کتابهای مرجعی هستند که از سوی پژوهشگران در سراسر جهان استفاده میشوند، برخی در حوزههای علمیه تدریس میشوند و برخی منابع پژوهشی در مهندسی محتوا و تالیفات امروزی هستند؛ که این درخت تنومند با تالیفات امروزی نیز تنومندتر و بالندهتر شده و میشود.
صفایی بوشهری سپس به ضعف زیرساختهای کتابخوانی و کتابخانهای در استان اشاره و تصریح کرد: کتابخانه عمومی استان به عنوان یک فضای کتابخانهای با استاندارد و پیمایش دقیق وضعیت ضعیفی دارند که با مطالعه دقیق باید تعیین شود که کجا کتابخانه عمومی باید باشد و کجا کتابخانه تخصصی! ما باید به سمت ایجاد کتابخانههای استاندارد و تخصصی با سالنهای مطالعه و جلسات کافی حرکت کنیم.
وی در ادامه رسیدگی به امور معیشتی و بیمه کتابداران را امری ضروری دانست و افزود: دولت باید خدایی عمل کند و مشکل حقوق و بیمه کتابداران را حل کند و در این راستا باید یک صندوق قرضالحسنه برای این قشر راهاندازی شود تا تسهیلات بانکی با شرایط آسان در اختیار جامعه کتابداران قرار بگیرد و به کمک آن بتوانند بخشی از مشکلات معیشتی خود را رفع کنند.
صفایی بوشهری در ادامه اعتباری بالغ بر یک میلیارد تومان برای خرید کتاب به ادارهکل کتابخانههای عمومی اهدا کرد و گفت: همه ما باید کمک کنیم فرهنگ کتاب فراگیر و دسترسی به کتاب تسهیل شود.
امام جمعه بوشهر یادآور شد: باید از نویسندگان که نوشتن را تازه شروع کردند، با خرید کتاب اول حمایت کنیم تا برای تالیفات بیشتر انگیزه داشته باشد. همچنان باید به دیدار نویسندگان پیشکسوت و کتابداران بازنشسته رفت تا وضعیت آنها بررسی شود.
∎