شناسهٔ خبر: 69841384 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: مسیر اقتصاد | لینک خبر

مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی:

بهبود سیستم آبیاری نیازمند تغییرات اساسی و تأمین بودجه کافی است

رضا سرافرازی مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی بر ضرورت تعامل وزارت نیرو با بخش کشاورزی برای بهره‌برداری بهینه از منابع آب تأکید کرد و خواستار تخصیص آب قابل برنامه‌ریزی به این وزارتخانه شد. وی همچنین به چالش‌های اجرای سند الگوی کشت و نیاز سالانه ۱۴۶ همت بودجه اشاره کرد و گفت: این در حالی است که در سال جاری تنها ۴ همت بودجه تخصیص یافته است. سرافرازی تأکید کرد: افزایش بهره وری آب و بهبود سیستم آبیاری نیازمند تغییرات اساسی و تأمین بودجه کافی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش مسیر اقتصاد نشست «کشاورزی و مسئله آب؛ بحران مدیریت یا بحران اقلیم» روز سه شنبه ۲۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ و با میزبانی «سازمان ملی بهره‌وری ایران»، با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران و فعالان این حوزه برگزار شد. این نشست، اولین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غدایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در اولین نشست از این همایش به انتقال تصدی گری بر منابع آب کشور به بخش کشاورزی و میزان بهره وری مصرف آب و رشد بخش کشاورزی پرداخته شد.

لزوم تعامل وزارت نیرو با بخش کشاورزی برای بهره‌برداری از منابع آب کشور 

رضا سرافرازی مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به سند الگوی کشت گفت: وزارت کشاورزی وظیفه دارد سند الگوی کشت را در نیمه سال بر اساس آب قابل برنامه‌ریزی که توسط وزارت نیرو مشخص شده است، تدوین کند و وزارت نیرو وظیفه دارد این آب را به صورت حجمی در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار دهد.

وی افزود: برای تدوین و اجرایی شدن این سند الزامات بسیاری وجود دارد و بر همین اساس در هر استان، استاندار مسئول پیاده‌سازی این الزامات است. ایشان در ادامه به قانون توزیع عادلانه آب اشاره کرد و گفت: تخصیص و اجازه بهره‌برداری از منابع آب کشور با وزارت نیرو است اما توزیع آب به بخش کشاورزی محول شده و وزارت نیرو برای این موضوع باید امکانات خود را در اختیار بخش کشاورزی قرار دهد که در این زمینه کوتاهی کرده است.

الگوی کشت مبتنی بر دیم اطمینان کافی در امنیت غذایی ایجاد نمی‌کند

مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در خصوص عدم کشت برنج در خوزستان بین دو وزارتخانه توافق حاصل شده بوده است، گفت: در همان سالی که مصوبه کارگروه سازگاری کمیابی تصویب شده بود، سیل بزرگی در خوزستان آمد که استاندار با مسئولیت خودش اقدام به مجوز کشت برنج کرد.

وی افزود: در خصوص تکیه بر کشت دیم باید گفت شرایط بارندگی و خشکسالی در کشور ما به شدت تناوبی است و نمی‌توانیم اطمینان داشته باشیم الگوی کشت مبتنی بر دیم می‌تواند امنیت غذایی را تامین کند.

۴ همت تخصیص بودجه در مقابل ۱۴۶ همت نیاز بودجه‌ای اجرای الگوی کشت

سرافرازی خاطرنشان کرد: بر اساس دستورالعمل های مقرر شده برای الگوی کشت در برنامه هفتم، وزارت جهاد کشاورزی سالانه به ۱۴۶ همت بودجه نیاز دارد، اما کل بودجه تخصیص یافته در سال جاری ۴ همت بوده است.

بهبود سیستم آبیاری نیازمند تغییرات اساسی و تأمین بودجه کافی است

وی ادامه داد: در مورد دیگر، این وظیفه بر عهده وزارت جهاد گذاشته شده که راندمان آب از ۴۵ درصد به ۶۰ درصد برسد. در حالی که تحقق این رشد بهره وری نیازمند تبدیل کامل سیستم آبیاری به آبیاری تحت فشار و تحول تمامی شبکه انتقال به لوله گذاری است، که با وضعیت بودجه فعلی نشدنی است.

مدیرکل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به الگوی مطلوب آبیاری گفت: باید ۲ حوضه آبریز که دچار بحران تنش آبی است، به عنوان نمونه آزمایشی انتخاب کنیم و بخشی از عوارضی که بابت مصرف آب زیرزمینی از کشاورز دریافت می‌کنیم در جهت خودگردانی تشکلها تخصیص دهیم تا بهتر منابع را مدیریت کنند.

انتهای پیام/ کشاورزی