یک حقوقدان گفت: مواجه پیشگیرانه با جرایم چند عاملی پیچیده و دشوار است. زن کشی و همسر کشی یکی از این انواع جرائم است که از لحاظ حقوقی قتل محسوب می شوند. این نوع جرایم به شدت روانشناختی و با ساختار عاطفی انسانها در ارتباط است. نهاد خانواده پیچیده است و قانون در نظام خانواده خیلی اثر گذار نیست.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا، کامبیز نوروزی حقوقدان در نشست «نه به خشونت علیه زنان» با عنوان «زن کشی» که به همت کمیسیون زنان بنیاد باران برگزار شد، گفت: جرائم به حسب کیفیتشان، خصوصیات مختلفی دارند و نوع اقدامات پیشگیرانه به خصوصیات جرایم وابسته است. جرائم علیه اموال مانند کلاهبرداری و سرقت به کیفیت اقتصادی جامعه وابسته است و هر چقدر بحران در جامعه زیاد باشد، جرائم علیه اموال بیشتر است.
قانون در نظام خانواده خیلی اثر گذار نیست
وی افزود: مواجهه پیشگیرانه با جرایم چندعاملی پیچیده و دشوار است. زن کشی و همسر کشی یکی از این انواع جرائم است که از لحاظ حقوقی قتل محسوب می شوند. این نوع جرایم به شدت روانشناختی و با ساختار عاطفی انسانها در ارتباط است. نهاد خانواده پیچیده است و قانون در نظام خانواده خیلی اثر گذار نیست اگر چه ما نافی قوانین حمایتی هم نیستیم. نهاد خانواده وابسته به ریشه های سنتی و تاریخی است.
زن کشی در گروههای فرودست بیشتر است
این حقوقدان گفت: در جرم همسرکشی نظام عاطفی افراد بسیار اثرگذار است و همچنین ساختارهای سنتی جامعه در آن موثر است. در این ساختارهای سنتی مردان تکالیفی را برای خودشان فرض می کنند. گزارش ها نشان میدهد، زن کشی در گروههای فرودست بیشتر است. متاسفانه در نظام اداری ما آمارهای کیفری در دسترس نیستند و ما نمیتوانیم یک نگاه دقیق کلی داشته باشیم، از همین رو دقیق نمیدانیم که چقدر همسرکشی وجود دارد. این جرائم روندی نیستند و نمیتوان جمعیتی را نمونه گرفت و از آن به نتیجه رسید.
جرم زن کشی به نظامات سنتی و ساختارهای روانی افراد وابسته است
وی ادامه داد: مطالعات علمی چندانی در این زمینه نشده است. دسترسی به قاتل بعد از وقوع قتل باید در زندان اتفاق بیفتد و گفتوگو با زندانی بسیار پیچیده و سخت است. از زمانی که گوشیهای هوشمند وارد زندگی شدهاند، گردش اطلاعات بیشتر شده است و اینکه ما الان اطلاعات بیشتری داریم، الزاما به معنای افزایش این اتفاقات نیست. جامعه ایران یک جامعه به شدت جرم زا است اما متاسفانه آمار مشخصی برای بررسی نداریم. جرم زن کشی به نظامات سنتی و ساختارهای روانی افراد وابسته است.
نوروزی عنوان کرد: معمولا این جرم در اقشار فرودست و در بین سنین ۱۹ الی ۲۰ تا ۴۰ فراوانی بیشتری دارد. در مردان شکستهای سنگین عاطفی یا عشقی می تواند عاملی برای زن کشی باشد. در چند فقره اسید کشی که در سالهای گذشته گزارش شده از همین نوع بوده است. احتمالا یک سابقه تاریخی بشری در این قتلها موثر باشد و آن هم حس مالکیتی است که مرد به زن دارد. قتل های ناموسی نیز به دلیل حفظ و حراست شرافت اتفاق می افتد این مورد از زن کشی بسیار پیچیده است و مبتنی بر سوابق تاریخی است. در این سنت، تمام طایفه نه فقط یک مرد، مرگ را شایسته زن می دانند. در خیلی از این قتلها اساسا شکایتی نمی شود. ما در اینجا با یک وضعیت دشوار مواجه هستیم. آموزش در این جا اصلا به کار نمی آید. نمیتوان تصور کرد که آنها ناآگاه هستند یا از خانواده متمولی نیستند.
اگر مشکلات اقتصادی برطرف شود، نهاد خانواده درست خواهد شد
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه قانون گذاری در ایران به یک تروما تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: مشکل اینجاست. اگر بحرانها حل شود و نهاد خانواده از چنگال دیو بحران اقتصادی رها شود، خانواده درست می شود. ما وقتی با یک مسئله چند وجهی مواجه هستیم نباید تمرکزمان بر نوک قله باشد. یک سیاست کیفری سیستماتیک باید طراحی شود، چیزی که ما هیچ وقت نه در این حوزه و نه حوزه های دیگر نداشتهایم.