به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، آمارهای ارائه شده در اجلاس کاپ 29 نشان میدهد که پیشرفتها در مبارزه متحد جهانی علیه تهدید گرمایش زمین، همچنان کند به نظر میرسد و انتشار CO2 در جهان به طرز نگرانکنندهای در حال افزایش است.
در نشست اخیر کنفرانس تغییرات اقلیمی (COP29) در باکو آذربایجان، رهبران جهان تعهد خود را به کاهش گازهای گلخانهای اعلام کردند. این نشست بر نیاز فوری کشورها برای اتخاذ سیاستهای اقلیمی قویتر و کنار گذاشتن تدریجی سوختهای فسیلی تأکید داشت، اما وابستگی جهانی به این منابع انرژی همچنان ادامه دارد.
نقش "سوختهای فسیلی" در بحران کربن
زغالسنگ، نفت و گاز(سهگانه اصلی سوختهای فسیلی) عامل اصلی در معضل انتشار کربن هستند. تحقیقات جدید نشان میدهند زغالسنگ با سهم 41 درصدی، بزرگترین عامل انتشار CO2 است و پس از آن نفت (32 درصد) و گاز (21 درصد) قرار دارند.
انتشار کربن از دید جهانی
چین با 12 میلیارد تن CO2 (معادل 32 درصد از کل جهانی) در صدر کشورهای منتشرکننده قرار دارد. پس از آن، ایالات متحده و هند به ترتیب با سهم 13 و 8 درصدی و اتحادیه اروپا با 7 درصد در جایگاههای بعدی قرار دارند. تغییرات کاربری زمین، از جمله جنگلزدایی، نیز سهمی قابل توجه در انتشار CO2 دارند که پیشبینی میشود در سال 2024 به 4.2 میلیارد تن برسد.
انقلاب انرژیهای تجدیدپذیر
با وجود تصویر تیرهای که این ارقام ارائه میدهند، پیشرفتهایی در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشیدی و زمینگرمایی امیدبخش است. موفقیت بریتانیا در کنار گذاشتن زغالسنگ نمونهای الهامبخش است، اما آیا جهان از این الگو پیروی خواهد کرد؟
اهمیت کاهش سریع سوختهای فسیلی
اگرچه روند انتشار کربن در دهه گذشته تا حدودی کاهش یافته، اما این کاهش هنوز با اهداف توافقنامه پاریس فاصله زیادی دارد. برای محدود کردن افزایش دمای جهانی به زیر 2 درجه سانتیگراد ـ و ترجیحاً 1.5 درجه ـ کاهش سریع و چشمگیر در مصرف سوختهای فسیلی ضروری است.
پیامدهای پیشبینینشده
تحقیقات نشان میدهند در صورتی که انتشار گازها به سرعت کاهش پیدا نکند، احتمال عبور از هدف 1.5 درجه سانتیگراد طی 6 سال آینده بسیار بالاست. این چالش نیازمند تعهد جهانی به نوآوری در فناوری، اصلاحات سیاستی و آموزش نسل آینده است.
مطالعه اصلی این گزارش در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
انتهای پیام/
∎