حنیف غفاری، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به قطعنامه شورای حکام بیان کرد: هم در جریان سفر اخیر رافائل گروسی به ایران و هم خطاب به سه کشور اروپایی از مجاری دیپلماتیک و رسمی گفته شد که در صورت صدور قطعنامه جدید علیه جمهوری اسلامی ایران شاهد پیچیدهتر شدن اوضاع به ضرر تروئیکای اروپایی و آمریکا خواهیم بود.
وی افزود: صدور این قطعنامه باعث عقبنشینی ایران از فعالیتهای هستهای خود نمیشود؛ بلکه بالعکس شاهد اقداماتی مانند گازدهی به سانتریفیوژهای جدید و همچنین ارتقای سطح و غنای غنیسازی در ایران خواهیم بود؛ به هر حال انتخاب با بازیگران اروپایی و آمریکا است. مسلم است که در آستانه حضور ترامپ در کاخ سفید تروئیکای اروپایی و واشنگتن در صدد هستند که اتحاد خود را در مواجهه با تهران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شورای حکام به اثبات برسانند.
اظهارات گروسی هرگز اظهارات فنی نبوده است
وی ادامه داد: هر کنش و عملی در نظام بین الملل دارای عکسالعمل است و جمهوری اسلامی ایران هم قطعاً این عکس العمل را نشان خواهد داد. طرف غربی تصور میکند که این اقدام منجر به این میشود که رفتار ایران یا فعالیتهای هستهای ایران محصورتر و محدودتر شود، اما قطعاً چنین اقدامی انجام نمیگیرد. پاسخی هم که ایران در این خصوص به طرف مقابل خواهد داد به اندازهای خواهد بود که هزینه اقدامات بعدی غرب را به صورت تصاعدی افزایش بدهد؛ نکته مهم دیگری هم که اینجا وجود دارد برمیگردد به خود مدیر کل و گزارشی که مدیر کل آژانس انرژی اتمی درباره ایران ارائه میدهد.
غفاری افزود: رافائل گروسی در طول سالهای اخیر نشان داده که با یک نگاه سیاسی پرونده هستهای ایران را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد و حتی اظهار نظرهایی که در این خصوص ارائه میکند تابعی از ابعاد حقوقی و فنی ماجرا نیست؛ پس در اینجا این دوگانهسازی که بعضاً صورت میگیرد مبنی بر اینکه میگویند مواضع گروسی خلاف مواضع طرفی غربی است صحت ندارد؛ بلکه این دو در یک همپوشانی با یکدیگر صورت میگیرد.
تحلیلگر مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: قطعا اگر آژانس به وظایف حداقلی خود در صیانت از حقوق اعضای خودش عمل میکرد ما نه شاهد گزارشهای دوگانه مبهم و مغرضانه علیه ایران بودیم و نه شاهد این مسئله بودیم که یک پرونده اینقدر پیچیده شود. تروئیکای اروپایی میخواهد از صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام به عنوان پیش درآمد و پیش زمینه جهت فعالسازی مکانیزم اسنپ بک یا مکانیزم ماشه استفاده کند.
ایران بر سر منافع خودش معامله نمیکند
وی تصریح کرد: احتمالا ماههایی را در پیش رو خواهیم داشت که باید هم در بعد راهبردی و هم در بعد تاکتیکی از قاطعیت، ذکاوت و همچنین تدبیر بیشتری در مواجهه با صحنههای جدید علیه ایران استفاده کنیم.
غفاری گفت: رهبر معظم انقلاب هم بارها اعلام کردند که اینجا مسئله اصلی مذاکره نیست، اما چیزی که خیلی اهمیت دارد؛ یک: بحث تامین منافع ایران در هرگونه مذاکره و بعد هم رعایت خطوط قرمز بر همین مبنا است. قطعا موضوع سلبی اروپا و آمریکا در تقابل با فعالیتهای هستهای ایران مولد بحثهایی در داخل کشورمان خواهد بود و گروههای مختلفی هم در این مورد اظهار نظر خواهند کرد و حتی فشار خواهند آورد به ساختار کشور برای اینکه در این مورد انعطاف پذیری بیش از حدی از خودش نشان بدهد؛ اما مسئله اینجاست که در طول سالهای گذشته و خصوصاً در طی سه سال یا چهار سال اخیر این مسئله اثبات شده که اساسا ایران بر سر منافع خودش معامله نمیکند و اگر طرف غربی در این مورد میخواهد به یک راهکاری برسد و میز مذاکره را بچیند باید بر اساس تکیه بر ضوابط و همین خطوط قرمز باشد؛ بنابراین امکان اعمال این فشار وجود دارد، اما امکان تسلیم در قبال خواستههای غیر متعارف چه غربیها چه جناح طرفدار وجود ندارد.