به گزارش خبرگزاری ایمنا از سیستان و بلوچستان، امروزه با توجه به توسعه روزافزون جوامع شهری و پیچیدگیهای زندگی شهری، مسئله ارتقای کیفیت زندگی و تأمین رفاه اجتماعی برای شهروندان از اهمیت ویژهای برخوردار است، یکی از مهمترین ابعاد این رفاه اجتماعی، فراهم کردن فرصتهایی برای تفریح، استراحت و سرگرمی برای شهروندان است که نه تنها به افزایش نشاط و شادابی آنان کمک میکند بلکه میتواند نقش مهمی در کاهش آسیبهای اجتماعی ایفا کند، در این راستا مدیریت شهری به عنوان یکی از ارکان اصلی حکومت شهری میتواند با برنامهریزی و سیاستگذاریهای مناسب، مراکز تفریحی متنوع و سالم را برای شهروندان ایجاد کند.
فضاسازی شهری در ایجاد شادی و نشاط در میان شهروندان مؤثر است
امانالله قرایی، جامعهشناس در این زمینه به خبرنگار ایمنا میگوید: در جامعهای که شادی نباشد، هیچ چیز نیست و بدبینی جای امید و انگیزه را میگیرد، بیماریهای روانی زیاد میشود، همچنین از نظر سلامت جسمی نیز مردم به مشکلات زیادی بر میخورند.
وی با بیان اینکه سلامتی، بهبود وضع اقتصاد، سیاست، فرهنگ و رفتار درست، همه مربوط به شادی بوده و در جوامعی که شاد هستند، بیماری کمتر و سلامتی بیشتر است، میافزاید: شادی نباشد، ازدواج کمتر و طلاق بیشتر میشود و انسانها به انواع آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد به سیگار قلیان، قمار، مشروبات الکلی و آسیبهای دیگری همچون خودکشی، طلاق و غیره روی میآورند.
این جامعهشناس اضافه میکند: زمانی که افراد شاد نباشند، دل به کار نمیدهندیا اینکه مثل ربات فقط کار میکنند و یکی از عوامل مؤثر در بحث خودکشی، غم است و فرد غمگین همبستگیاش را با جامعه از دست میدهد، دچار فروریزی فکری شده و از جامعه بریده میشود و خودکشی میکند.
قراییمقدم ادامه میدهد: فضای شهری با اقداماتی همچون رنگآمیزی مناسب خیابانها و وسایل نقلیه، زیباسازی معابر و فضای سبز در روحیه مردم و ایجاد شادی و نشاط بسیار مؤثر است، فضای ظاهری شهر اگر چه فقط یک عامل است اما میتواند بسیار مهم باشد، استان سیستان و بلوچستان با وجود اینکه یک استان زرخیز است، مشکلات عدیدهای از لحاظ فضای شهری و امکانات تفریحی و اقتصادی دارد و از سالهای گذشته نیز مهاجرت از شهرهای شمالی این استان بسیار زیاد شده است و مردم به استانهای شمالی کشور پناه آوردهاند.
این جامعهشناس تصریح میکند: به طور کلی اگر فضای تفریحی کم باشد و جوانان با محرومیت و غم دستوپنجه نرم کنند، دچار آسیبهای زیادی میشوند و به ناهنجاریهایی از جمله اعتیاد و قاچاق روی میآورند و چه بسا جذب گروهکها میشوند و امنیت جامعه به خطر میافتد.
احداث پارک در محلاتی که هیچ سرانه تفریحی نداشتند
مدیریت شهری به عنوان نهاد مسئول در برنامهریزی، طراحی و اجرای پروژههای مختلف شهری میتواند با ایجاد و توسعه مراکز تفریحی نقش مهمی در ایجاد فضایی شاد و پر نشاط ایفا کند، این مراکز میتوانند شامل پارکها، سالنهای فرهنگی، مجموعههای ورزشی، سینماها، مراکز خرید و فضاهای سبز باشد.
محمدامیر براهویی، شهردار زاهدان در این زمینه به خبرنگار ایمنا میگوید: در حوزه توسعه فضای سبز سطح شهر که با هدف ایجاد رفاه و شور و نشاط در بین مردم انجام شده است، شهرداری زاهدان دو رویکرد مهم را در پیش گرفت که یکی از این رویکردها بحث احداث پارکها در محلاتی همچون پهنه شمالی زاهدان بود که هیچ سرانه فضای سبزی نداشتند و رویکرد دوم بحث بهسازی پارکهای قدیمی سطح شهر است.
وی با بیان اینکه پارک کودک، پارک وحدت در منطقه زیباشهر و پارک شورا از جمله پارکهایی هستند که احداث شدند و در مجموع در این دوره از مدیریت شهری حدود ۳۵۰ هزار مترمربع احداث و بهسازی پارکها را انجام دادهایم، میافزاید: در بحث بهسازی پارکهای قدیمی، بعضی از آنها پارکهای هویتی شهر زاهدان هستند که بهسازی پارک بلوچ به عنوان پارک قدیمی شهر، پارک نور، پارک میدان فلسطین، پارک شهر و پارک شادیها انجام شده است.
شهردار زاهدان با بیان اینکه بهسازی پارک بلوچ که یک هکتار بود، در دو فاز انجام شد، ادامه میدهد: در فاز نخست با وجود درختهای قدیمی و داشتن فضای سبز، این پارک نیاز به بهسازی داشت که کفپوش و مبلمان شهری آن انجام شد و فاز دوم که حدود پنج هزار متر مربع بود با ایجاد آلاچیقها، سکوها و سرویسهای بهداشتی به بهرهبرداری رسید.
براهویی تصریح میکند: پارک بلوچ با هدف استفاده شهروندان و خانوادهها وبا توجه به اینکه در نزدیکی بازار رسولی و محل تردد مسافران در ایام تعطیلات نوروز است، به عنوان فضایی برای استفاده گردشگران بهسازی شده است.
وی با بیان اینکه برای بانوان نیز دو اتفاق خوب در زاهدان رقم خورد که یکی احیای باغ خانواده بود که بعد از سالها بهسازی و زمینه برای استفاده بانوان و خانوادهها فراهم شد تا صبحها برای ورزش در اختیار بانوان و شبها برای خانوادهها مورد استفاده قرار بگیرد، میگوید: اقدام دیگری که صورت گرفت، احداث پارک بانوان در زاهدان بود که با مساحتی بالغ بر ۵۲ هزار مترمربع در خیابان انقلاب انجام شد.
شهردار زاهدان با بیان اینکه پارک بانوان یک نیاز اساسی برای بانوان شهر بود که هم بتوانند از این تفرجگاه در بحث تفریح و هم ورزش و هم اوقات فراغت استفاده کنند، میافزاید: جشنوارههای ویژه بانوان در زاهدان نیز در این پارک برگزار میشود و یک ظرفیت خوب برای برگزاری این جشنوارههاست.
براهویی با اشاره به اینکه زیرسازی و فاز نخست این مجموعه به پایان رسیده و در بحث مبلمان دارای مبلمان خوبی است، تصریح میکند: این پارک دارای وسایل بازی کودکان، خانه مادر و کودک، آلاچیق، آبنماهای مختلف و فضای سبز است که با توجه به چاه آبی که دارد، میتوان از ظرفیت چاه برای توسعه فضای سبز استفاده کرد.
وی اضافه کرد: تاکنون بالغ بر ۱۸ میلیارد تومان در این پارک هزینه شده است و در قسمت احداث زیرساختهای ورزشی آن هستیم.
شهردار زاهدان ادامه میدهد: در فاز بعدی احداث زمین گلف، زمین والیبال، اسکیت و یک سالن ورزشی چند منظوره در دستور کار است که قسمتهایی از کارها انجام شده و در مرحله اجرا است، همچنین استفاده از بخش خصوصی برای ایجاد رستوران و فضای بسته بازی کودکان را در برنامه داریم که در حال انتخاب سرمایهگذار و پیمانکار هستیم و از همه کسانی که توانایی و سرمایه لازم را دارند، دعوت میکنیم تا در حوزه پارک بانوان با توجه به اینکه ظرفیت خوبی دارد و افراد زیادی، روزانه از این فضا بهره میگیرند در بحث ایجاد بازارچه، رستوران و فضای سرپوشیده بازی کودکان سرمایهگذاری کنند.
وی با بیان اینکه ایجاد ۱۱ چمن مصنوعی در محلات مختلف پهنه شمالی و بافتهای فرسوده را داشتیم که بخشی با مشارکت ادارهکل ورزش و جوانان و بخشی با مشارکت بنیاد مسکن و بخشی توسط شهرداری در راستای اوقات فراغت جوانان و نوجوانان و خانوادهها در این مناطق انجام شده است، میگوید: احداث یک فرهنگسرا در محدوده خیابان بعثت و ایجاد یک فرهنگسرای سیار برای مناطقی که فعلاً فرهنگسرا نداشتند را در دستور کار قرار دادیم که در حال حاضر مورد استفاده مردم است و همچنین واگذاری زمین به اداره راه و شهرسازی برای احداث یک فرهنگسرای دیگر در خیابان رجایی را داشتیم که در حال احداث هست.
به گزارش ایمنا، مدیریت شهری با ایجاد مراکز تفریحی و فضاهای عمومی مناسب نه تنها میتواند به ایجاد نشاط و شادی در زندگی شهروندان کمک کند، بلکه با توجه به تأثیرات مثبت اجتماعی و روانی این فضاها، نقش مؤثری در کاهش آسیبهای اجتماعی خواهد داشت، بنابراین مسئولان شهری باید توجه ویژهای به برنامهریزی برای توسعه چنین فضاهایی داشته باشند تا در کنار بهبود کیفیت زندگی به کاهش مشکلات اجتماعی و فرهنگی نیز کمک کنند.
گزارش از راضیه مقیمی، خبرنگار ایمنا در سیستان و بلوچستان