شناسهٔ خبر: 69829371 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه توسعه‌ایرانی | لینک خبر

سرمربی طلایی‌پوشان از فرانسه می‌آید

«بونژوق» پاتریس!

صاحب‌خبر -

 آریا طاری

سرانجام پروژه انتخاب سرمربی جدید تیم فوتبال سپاهان به انتها رسید و طلایی‌پوشان مسابقات‌شان را با نیمکتی نو پیگیری خواهند کرد. باشگاه سپاهان که در این مدت سعی کرده بود در سکوت و آرامش مسیر انتخاب مرد جدید نیمکت خود را دنبال کند، درنهایت به مردی رسید که اهل فرانسه است و سابقه کار در فوتبال آسیا را دارد. در این بین تعطیلات فیفادی هم به کمک مدیران باشگاه اصفهانی آمد تا بتوانند با تمرکز بالا، بهترین گزینه را انتخاب کنند. ناگفته نماند با وجود تلاش باشگاه برای محرمانه نگه داشتن این پروژه، شایعات زیادی پیرامون سرمربی جدید این تیم مطرح شد و چند نام ایرانی هم به میان آمد. انتخاب نهایی باشگاه اما نشان داد که آنها از ابتدا هم به دنبال سرمربی خارجی بودند. از بین خارجی‌ها هم تنها نامی که به صورت رسمی اعلام شد جمال بلماضی چهره نام‌آشنای فرانسوی-الجزایری بود که رسانه‌های آفریقایی از پاسخ منفی او به طلایی‌پوشان خبر دادند. روز گذشته احمد یوسف‌زاده مدیرعامل باشگاه سپاهان در نشست خبری خود رسما سرمربی جدید را معرفی کرد. 

آن مرد از فرانسه آمد

باشگاه سپاهان انتشار خبر انتخاب سرمربی جدید را با یک ویدیوی انیمیشنی داد و مبدا سفر سرمربی جدید را پاریس عنوان کرد. بعد از این ویدیو پیگیری‌ها برای شناختن سرمربی جدید آغاز شد که نتیجه آن رسیدن به نام پاتریس کارترون، سرمربی 54 ساله اهل کشور فرانسه بود. کارترون مربیگری را از کشور خود آغاز کرده و هم تجربه سرمربیگری در تیم ملی را دارد و هم در کشورهای آفریقایی و آسیایی کار کرده است. کارترون در تیم‌هایی چون الاهلی مصر، راجا کازابلانکا مراکش و الزمالک مصر تجربه سرمربیگری دارد و روی نیمکت تیم‌های الاتفاق و النصر عربستان هم نشسته است. آخرین تجربه سرمربیگری پاتریس کارترون در تیم ام‌صلال بود که روزهای موفقی را هم در این تیم تجربه کرد و در حال حاضر نیز پروسه جدایی او از این باشگاه در دست انجام است. 

پاتریس کیست؟ 

پاتریس کارترون در ۳۰ ژوئیه ۱۹۷۰ در سن-بریوک فرانسه، به دنیا آمد. او دوران حرفه‌ای فوتبال خود را به عنوان مدافع آغاز کرد. پاتریس از اوایل دهه 1990 تا اواخر دهه 2000 به عنوان مدافع کناری به میدان می‌رود. نخستین تیم او استاده بریوشن بود و سپس به تیم‌های مختلفی از جمله استاده لاوالوا، رن، المپیک لیون و سن‌اتین پیوست. ویژگی برجسته او در دوران بازیگری، توانایی‌های دفاعی و رهبری‌اش در زمین بود. کارترون درمجموع حدود 400 بازی در سطح اول و دوم فرانسه انجام داد. او حتی در شروع سده جدید برای مدتی کوتاه در قراردادی قرضی به تیم ساندرلند در لیگ برتر انگلیس پیوست اما بعد از هشت بازی به کشورش بازگشت. کارترون هیچ‌وقت نتوانست خودش را به تیم ملی فرانسه برساند و درنهایت در سال 2007 از فوتبال خداحافظی کرد. 

تجربه مربیگری در سه قاره

پاتریس مربیگری را هم مانند فوتبالش از فرانسه آغاز کرد؛ آن هم درست دو سال بعد از خداحافظی با مستطیل سبز. نخستین تیمی که او هدایتش را بر عهده گرفت دیژون بود که با کارترون به لیگ یک فرانسه صعود کرد اما در سال 2012 و با سقوط دوباره آنها از این تیم جدا شد. او در همین سال به عنوان سرمربی تیم ملی مالی منصوب شد که شاید برایش زود به نظر می‌رسید اما مرد فرانسوی توانست مالی را به مقام سوم جام ملت‌های آفریقا برساند. 

پاتریس کارترون در حالی به عنوان سرمربی جدید طلایی‌پوشان انتخاب شده که هنوز وارد ایران نشده است. طبق اعلام مدیرعامل باشگاه، او قرار است طی همین چند روز به ایران سفر و کار خود را رسما آغاز کند. نخستین بازی‌های پیش روی سپاهان تقابل با پارس جنوبی در جام حذفی و دیدار با الوحدات اردن است

کارترون در سال 2013 روی نیمکت تیم تی‌پی مازمبه کنگو نشست و با آنها به عناوین قهرمان لیگ قهرمانان آفریقا ۲۰۱۵، قهرمان لیگ داخلی کنگو و مقام دوم جام باشگاه‌های جهان ۲۰۱۵ دست یافت. قهرمانی در لیگ قهرمانان آفریقا یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین موفقیت‌های پاتریس در دوران مربیگری‌اش به حساب می‌آید. پاتریس بعد از روزهای خوش با تی‌پی مازمبه راهی مصر شد تا ماجراجویی‌اش را در سرزمین فراعنه دنبال کند. او ابتدا هدایت وادی دجله و سپس الاهلی را برعهده گرفت و با الاهلی نایب قهرمانی در لیگ قهرمانان آفریقا ۲۰۱۸ را تجربه کرد. الرجاء مراکش تیم بعدی کارترون است که با این تیم قهرمانی در سوپرجام آفریقا ۲۰۱۹ را به دست آورد. 

عربستان مقصد بعدی مرد فرانسوی بود اما بعد از دوره‌ای حضور در النصر این کشور را ترک کرد و روی نیمکت تیم‌هایی مثل فینیکس رایزینگ، الاهلی مصر، الرجا، الزمالک نشست و با زمالک به قهرمانی سوپرجام آفریقا ۲۰۲۰ و قهرمانی در سوپرجام مصر ۲۰۲۰ رسید. او در سال 2020 دوباره راهی عربستان شد و یک سال هدایت التعاون را برعهده گرفت و سال بعد بار دیگر به الزمالک بازگشت. او در سال ۲۰۲۲ به عنوان سرمربی الاتفاق انتخاب شد و در سال 2023 راهی ام‌صلال شد و تا همین چند روز پیش هم روی نیمکت این تیم حضور داشت. 

کارترون که باشگاه‌های زیادی را هدایت کرده و در مجموع 520 بار به عنوان سرمربی روی نیمکت تیم‌های مختلف نشسته، در طول دوران مربیگری خود به دلیل توانایی‌های تاکتیکی و مدیریت موفقیت‌آمیز بازیکنان، مورد توجه قرار گرفته است. ویژگی‌هایی که حالا طلایی‌پوشان امیدوارند در تیم‌شان تکرار شود و در پایان فصل، جام قهرمانی را بالای سر ببرند. 

جام حذفی، اولین میدان پاتریس 

پاتریس کارترون در حالی به عنوان سرمربی جدید طلایی‌پوشان انتخاب شده که هنوز وارد ایران نشده است. طبق اعلام مدیرعامل باشگاه، او قرار است طی همین چند روز به ایران سفر و کار خود را رسما آغاز کند. این در حالی است که او فرصت زیادی برای آشنایی و آماده‌سازی تیم جدیدش ندارد. اگر پاتریس طبق گفته یوسف‌زاده به زودی به ایران بیاید، نخستین تجربه او در سپاهان جام حذفی است. جایی که سپاهان در تاریخ دوم آذر باید مقابل پارس جنوبی به میدان برود. از طرفی این احتمال هم وجود دارد که کارترون مانند موسیمانه نخستین بازی را روی سکو دنبال کند. در این صورت او باید تیم خود را برای نبرد مهم آسیایی آماده کند. سپاهان ششم آذر با الوحدات اردن بازی خواهد کرد و پیروزی در این بازی برای نماینده ایران بسیار مهم است. باید دید مرد فرانسوی گام اول را در جمع طلایی‌پوشان چطور برمی‌دارد. 

یکی از نکات جالب توجه انتخاب کارترون، تقابل او با پیتسو موسیمانه سرمربی تیم فوتبال استقلال است که این بار در لیگ برتر کشورمان شکل می‌گیرد. پیتسو و پاتریس به واسطه سال‌ها حضور در قاره آفریقا اغلب رقابت سختی با یکدیگر داشتند و حالا این رقابت را باید در تیم‌های ایرانی‌شان ادامه دهند

کارترون-موسیمانه، این بار در لیگ ایران

یکی از نکات جالب توجه انتخاب کارترون، تقابل او با پیتسو موسیمانه سرمربی تیم فوتبال استقلال است که این بار در لیگ برتر کشورمان شکل می‌گیرد. پیتسو و پاتریس به واسطه سال‌ها حضور در قاره آفریقا اغلب رقابت سختی با یکدیگر داشتند و حالا این رقابت را باید در تیم‌های ایرانی‌شان ادامه دهند. درست است که سپاهان در حال حاضر در صدر جدول قرار دارد و استقلال در روزهای بحرانی‌اش در رده دهم قرار دارد؛ اما تلاش موسیمانه این است که آبی‌پوشان را هرچه زودتر به جمع مدعی‌های قهرمانی برگرداند. در این صورت رقابت دو مرد خارجی نیمکت دو تیم برای کسب جام قهرمانی اتفاق جالبی را رقم می‌زند. از طرفی استقلال و سپاهان در آخرین بازی نیم‌فصل اول یعنی هفته پانزدهم که پنجشنبه 13 دی برگزار می‌شود، باید مقابل هم قرار بگیرند که اولین رویارویی این دو سرمربی را شاهد خواهیم بود. 

اولین باری که کارترون و موسیمانه مقابل هم قرار گرفتند، به زمان حضور کارترون در تیم مازمبه کنگو برمی‌گردد. آن زمان موسیمانه در سال‌های درخشان مربیگری خود قرار داشت و با تیم سانداوانز مشغول افتخارآفرینی بود. در سال 2015، سانداونز و مازمبه در دور اول مرحله انتخابی لیگ قهرمانان آفریقا به مصاف هم رفتند که در جریان آن دیدار موسیمانه توانست در زمین خودی با یک گل از سد تیم کارترون عبور کند اما در دور برگشت، نماینده کنگو سه بر یک برنده شد و توانست به دور گروهی راه یابد و موسیمانه با سانداونز از دور پیکارها کنار رفت. 

این دو مربی در ادامه در تیم‌ها و لیگ‌های مختلفی با هم روبه‌رو شدند و با وجود اینکه رقابت‌ تیم‌های‌شان گاها به حاشیه هم می‌رفت و جنجالی می‌شد، این دو مربی با احترام راجع به همدیگر صحبت و یکدیگر را ستایش می‌کردند. به عنوان مثال، در دوره‌ای که موسیمانه هنوز هدایت سانداونز را برعهده داشت، کارترون درباره او گفته بود:«من احترام زیادی برای موسیمانه قائلم، زیرا تیم تحت هدایت او سال به سال پیشرفت می‌کند. او نه‌تنها یک رقیب عالی، بلکه فردی بسیار خوش‌اخلاق است و همچنان عملکرد برجسته‌ای با سان داونز ارائه می‌دهد.» کارترون در چند مقطع دیگر نیز به ستایش از موسیمانه و الاهلی پرداخته بود و حتی در یک نشست خبری اعلام کرده بود در لیگ قهرمانان آفریقا هوادار الاهلی و موسیمانه است و علاقه‌مند است تا آنها قهرمان شوند. سرمربی استقلال نیز بارها به تمجید از سرمربی کنونی سپاهان پرداخته بود.

سه شرط برای مرد فرانسوی

احمد یوسف‌زاده مدیرعامل سپاهان در نشست خبری که برای معرفی سرمربی جدید برگزار کرده بود، از سه شرطی که برای کارترون لحاظ کرده‌اند، صحبت کرد. سه شرطی که در مذاکره با ژوزه مورایس هم وجود داشت و همچنان ادامه دارد:«ما وقتی دو سال و نیم قبل با آقای مورایس مذاکره کردیم چند اصل مهم داشتیم؛ اولین مورد توجه به آکادمی و همچنین نظارت بر تیم اصلی و آکادمی بود که بر عهده ایشان بود. بازیکنانی که از آکادمی گزینش می‌شوند، به تیم الیت (ذخیره) منتقل می‌شوند و این بازیکنان در تیم ذخیره حضور خواهند داشت و سپس به تیم اصلی می‌روند. این چرخه تا الان هم در دست انجام است. ما برای مذاکرات‌مان با سرمربی جدید هم یکی از مواردمان همین بود.» 

او همچنین درباره دلیل انتخاب نکردن مربی خارجی هم توضیح داد:«در مورد مربیان ایرانی بیشتر گزینه‌هایی که می‌توانستند در این سطح سرمربیگری کنند، تحت قرارداد بودند. بنابراین مجبور بودیم به سراغ گزینه خارجی برویم. البته در فضای هواداری خیلی‌ها منتظر گزینه خارجی بودند و البته خیلی‌ها هم روی گزینه ایرانی نظر داشتند. اولین مورد این بود که برای انتخاب سرمربی خارجی مساله هزینه بود. همچنین باید با فضای فوتبال ایران و آسیا آشنا می‌بود و علاوه بر این، باید با سبک فعلی تیم ما سازگار می‌بود.» 

در هر حال حالا هواداران سپاهان در انتظارند که روند خوب تیم‌شان با مرد فرانسوی ادامه پیدا کند و در پایان فصل جشن قهرمانی را 

برگزار کنند.