سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) _ فاطمه صمدزاده: گذرگاه کتاب در پیادهراهها مفهوم جالبی است که میتواند به ترویج فرهنگ مطالعه و افزایش دسترسی عمومی به کتابها کمک کند. این گذرگاهها معمولاً محلی هستند که کتابها به صورت رایگان در اختیار عابران قرار میگیرند و افراد میتوانند کتابی را بردارند و یا کتابی که نیاز ندارند را در آنجا قرار دهند. چنین ابتکاراتی میتوانند به شکلهای مختلفی اجرا شوند، از جمله نصب قفسههای کوچک در مکانهای عمومی یا راهاندازی کتابخانههای سیار.
استفاده از قفسههای مقاوم و ضدآب که بتواند کتابها را در برابر عوامل جوی محافظت کند همچنین برگزاری کمپینهای اهدای کتاب با همکاری کتابفروشیها یا کتابخانههای محلی، تشویق مردم به مشارکت در این طرح از طریق اهدای کتاب یا حتی برگزاری رویدادهای گروهی مانند جلسات کتابخوانی میتواند موثر باشد و اطلاعرسانی در مورد این طرح از طریق شبکههای اجتماعی و تابلوهای اطلاعرسانی محلی نیز مهم است.
هادی درستی، رئیس کتابخانههای عمومی شهرستان خوی در این زمینه به خبرنگار ایبنا در خوی گفت: در حال حاضر نزدیک ۷۵۰۰ نفر عضو فعال کتابخانههای عمومی شهرستان خوی هستند که این اعضا بیش از ۲۳۰۰ هزار جلد کتاب در شش ماهه اول سال جاری به امانت بردهاند.
وی افزود: اجرای برنامههای متعدد فرهنگی اعم از نشستهای کتابخوان, قصه گویی, نقاشی و رونمایی و نقد و بررسی کتاب از مهمترین برنامههای فرهنگی و ترویجی است که کتابخانههای عمومی در طول سال برگزار میکنند و همچنین صفحات اطلاع رسانی و استفاده از پتانسیل نشریات و خبرگزاریهای محلی در تبلیغ رویدادهای اتفاق افتاده در کتابخانه از نمونههای اطلاع رسانی رویدادها است.
وی گفت: همچنین به مناسبت سی و دومین دوره هفته کتاب و کتابخوانی و کتابدار، فرماندار شهرستان خوی با کتابداران و اهالی قلم و فرهنگ دیدار کرد و این مراسم با حضور جمعی از مسئولان محلی، فعالان فرهنگی و مسئولات کتابخانههای عمومی شهرستان در کتابخانه عمومی طوبی برگزار شد.
درستی گفت: تجهیز کتابخانههای عمومی به منابع به روز و تازههای نشر و همگامی و همسویی کتابخانهها در استفاده از تکنولوژیهای روز اعم از پادکستها و منابع دیجیتال از چالشهای پیش روی کتابخانههای عمومی است و نهاد کتابخانههای عمومی در سطح کلان با انعقاد تفاهم نامه با سازمانهای مختلف در راستای ترویج و گسترش فرهنگ کتابخوانی گامهای موثر و خوبی برداشته است و از این موارد میتوان به تفاهم نامه با آموزش و پروش و کمیته امداد, سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و.. اشاره کرد.
وی با اشاره به منابع مالی و حمایتها اداره کتابخانهها گفت: با توجه به قانون تاسیس و اداره کتابخانههای عمومی شهرداریها موظفند ماهانه به صورت منظم نیم درصد از درآمدهای خود را به حساب انجمن کتابخانههای عمومی واریز نمایند که با این درآمد تمامی هزینههای نگهداری و اداره کتابخانههای عمومی تامین بوده و بعضاً عدم پرداخت نیم درصد باعث ایجاد مشکلاتی در اداره کتابخانههای عمومی میشود و اخیراً ایجاد مجمع خیرین کتابخانهساز توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور در راستای استفاده از پتانسیل خیرین برای رشد فضای کتابخوانی و توسعه کتابخوانی اقدام مناسبی در راستای تامین حمایتهای مالی است. استفاده از پتانسیل احکام جایگزین حبس برای تامین منابع و تجهیزات مورد نیاز کتابخانه یکی دیگر از اقدامات لازم برای تامین منابع مالی است.
رئیس کتابخانههای عمومی شهرستان خوی با اشاره به گذرگاه کتاب در هسته مرکزی این شهر ادامه داد: به مناسبت سیودومین هفته کتاب جمهوی اسلامی ایران، غرفههای اطلاعرسانی و فرهنگی در پیادهراه هسته مرکزی شهرستان خوی در آذربایجانغربی دائر شد. این اقدام با هدف ترویج فرهنگ مطالعه، ارتقای آگاهی عمومی و آشنایی مردم با خدمات کتابخانهها انجام گرفت. این غرفه به ارائه اطلاعاتی درباره خدمات، برنامهها و منابع موجود در کتابخانهها پرداخت و همچنین فضایی برای آشنایی بازدیدکنندگان با کتابها و نشریات فراهم آورد. این فعالیتها به تشویق جامعه به مطالعه و گسترش فرهنگ کتابخوانی کمک کرد و غرفههای فرهنگی فرصتی برای ارتباط مستقیم با مردم و جلب توجه آنها به فعالیتهای کتابخانهها و سازمانهای مردمنهاد ایجاد کردند که تأثیر مثبتی در افزایش مشارکت اجتماعی و فرهنگی داشت.
وی بیان کرد: مراسم «جشن آب و کتاب» یکی از دیگر برنامهها بود که با همکاری اداره آب و فاضلاب شهرستان خوی و اداره کتابخانههای عمومی در مدرسه عبدالخانی شهر ایواوغلی برگزار شد. این مراسم با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش آگاهی درباره اهمیت منابع آبی، فضای پویا و آموزشی را برای دانشآموزان و شرکتکنندگان فراهم کرد. بخش ویژهای از مراسم به معرفی کتابهای جدید و برگزاری مسابقات کتابخوانی میان دانشآموزان اختصاص یافت. به برندگان مسابقات جوایزی اهدا شد تا انگیزهای برای ادامه مطالعه و کتابخوانی ایجاد شود.
درستی افزود: یکی از بخشهای مهم مراسم سخنرانیهایی درباره اهمیت منابع آبی و چگونگی صرفهجویی و حفاظت از آنها بود و کارشناسان اداره آب و فاضلاب با ارائه آمار و اطلاعات مفید، اهمیت مدیریت بهینه مصرف آب را به حضار توضیح دادندو همچنین نمایشگاهی از کتابهای مرتبط با محیطزیست و حفاظت از آب برپا شد که بازدیدکنندگان در طول مراسم از آن بهرهمند شدند و دانشآموزان با اجرای نمایشهای کوتاه و خواندن اشعار، به موضوعات مرتبط با آب و کتاب پرداختند که این فعالیتها با تشویق حضار همراه بود.
وی گفت: این مراسم با هدف افزایش آگاهی و اشاعه فرهنگ کتابخوانی و همچنین توجه به مسائل زیستمحیطی در بین نسل جدید برگزار شد. همکاری موثر میان اداره آب و فاضلاب و اداره کتابخانههای عمومی باعث شد تا مراسمی جذاب و آموزنده برای شرکتکنندگان رقم بخورد. امید است این قبیل برنامهها به تقویت آگاهی عمومی و پرورش عادات مثبت در دانشآموزان کمک کند.
∎