شناسهٔ خبر: 69825799 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

از حذف مازوت سوزی تا ملی شدن احیای دریاچه ارومیه

۹۰ روز از به روی کار آمدن تیم جدید مدیریت در سازمان حفاظت محیط زیست می‌گذرد و در این فاصله تصمیمات بحث برانگیزی در سازمان گرفته شده است. در اولین نشست رییس سازمان با خبرنگاران اصلی‌ترین مباحث محیط زیستی کشور به چالش کشیده شد.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: حذف مازوت، خوروهای فرسوده، دریاچه ارومیه، کاپ ۲۹، قانون استفاده از سلاح برای محیطبانان، آشوراده از مهمترین مباحث اولین نشست معاون محیط زیست دولت چهاردهم بود.

اولویت هوای تهران حذف خودروهای فرسوده است

شینا انصاری رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره تاثیر حذف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه برای شهری مثل تهران گفت: قرار نبود که با توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه، آلودگی هوای تهران هم کاهش یابد چون منابع انتشار آلایندگی در کلانشهرها متفاوت است و بر اساس همان هم تصمیم می‌گیریم. بر اساس اطلاعات سیاهه انتشار مازوت سوزی در سه نیروگاه متوقف شد. در سیاهه انتشار سهم منابع آلاینده شخص می‌شود. ۵۸ درصد از آلودگی هوای تهران ناشی از منابع متحرک است بنابراین در کلانشهرهای تهران و همچنین مشهد بر دو برنامه اسقاط خودروهای فرسوده و نوسازی حمل و نقل و توسعه حمل و نقل عمومی متمرکز خواهیم شد. لازم است بر اسقاط خودروهای فرسوده تمرکز کنیم چراکه نسبت به تولید خودرو ناچیز بوده است علاوه بر آن آلایندگی موتور سیکلت‌های فرسود ۳ برابر خودروهاست اما اسقاط آن در حد صفر بوده است. طبق برنامه هفتم باید سالانه ۵۰۰ هزار خودرو اسقاط شود. بر اساس همین سیاهه انتشار، علت اصلی آلودگی کلانشهرهای کرج و اصفهان منابع ساکن مانند نیروگاه‌هاست بنابراین در این شهرها اولویت بهینه‌سازی سوخت صنایع و نیروگاه‌ها و فیلتراسیون صنایع است. می دانید که ارتباط معناداری بین مازوت سوزی و انتشار گاز دی اکسید گوگرد وجود دارد و افزایش این گاز به معنای استفاده از مازوت است.

احمد لاهیجان‌زاده مدیرکل سابق محیط زیست استان اصفهان در تکمیل صحبت‌های رییس سازمان درباره مازوت سوزی و انتخاب این سه نیروگاه گفت: مساله مهم در انتخاب این ۳ نیروگاه تاثیر آنها بر آلودگی هوای محل استقرارشان بود. مثلا در نیروگاه اصفهان روزانه ۱۰ میلیون لیتر مازوت می‌سوزاندند که معادل ۱۰ میلیون متر مکعب گاز است. شاخص آلودگی اصفهان در سال‌های گذشته به ۲۶۰ هم رسیده بود ولی با تغییر سوخت به گاز هم اکنون به ۱۱۰ تا ۱۳۰ که در مرز آلودگی است رسیده است. توقف مازوت‌سوزی در این استان و دو استان دیگر، یک انقلاب و تحول محسوب می‌شود.

مسئله دریاچه ارومیه ملی می‌شود

شینا انصاری درباره دریاچه ارومیه توضیح داد که سه جلسه در دولت برای بازنگری ساختار احیای دریاچه ارومیه انجام شد. به نظر ما در سازمان حفاظت محیط زیست، ساختار باید مانند گذشته به روند ملی برگردد و تنها آذربایجان غربی نمی‌تواند مشکلات دریاچه ارومیه را حل کند. او گفت: بخش عمده برنامه‌های سخت‌افزاری انجام شده است اما به نظر می رسد این اقدامات به ویژه در بحث کشاورزی کافی نبوده است چون در غیر اینصورت اکنون شرایط دریاچه بهتر از امروز بود. طبق آمار رسمی سازمان برنامه و بودجه، ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکنون ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه دریافت کرده و اعداد دیگری که بعضا در رسانه گفته می‌شود، درست نیست.

راه‌اندازی اولین اردوگاه آموزش محیط زیست در آشوراده

حمید ظهرابی، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست درباره مناقشه آشوراده گفت: گردشگری در آشوراده بیش از دو دهه محل مناقشه بوده است. در بعضی از مناطق آشوراده تفرج گسترده و تفرج متمرکز با یکدیگر تداخل کرده بود. از طرف دیگر دستگاه‌ها به صورت جداگانه در حال اجرای طرح بودند. در این شرایط درخواست توقف عملیات اجرایی و عمرانی را کردیم. از همه ظرفیت‌های دولتی برای ارتقای مشارکت مردمی و استفاده بهتر از ظرفیت‌های مردمی در این منطقه بهره برده‌ایم. با آموزش و پرورش نیز به توافق رسیدیم که اولین اردوگاه آموزشی محیط زیستی کشور در این منطقه ایجاد شود. علاوه بر آن با شیلات نیز توافق شد تنها از ساختمان‌های موجود استفاده کنند و یک موزه ایجاد شود. از سوی دیگر، ۲۰ واحد اقامتی طبیعتگردی در قالب تعاونی محلی به محله‌ها داده شود.

اولویت حفظ منافع ملی است

رییس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در اجلاس اخیر در باکو به رییس کنوانسیون تغییر اقلیم اعلام کرد که تعیین تکالیف مضاعف به ایران برای کاهش کربن همزمان با تحریم‌های ظالمانه ایالت‌متحده برای انتقال تکنولوژی‌های نوین و امکانات مالی امکان‌پذیر نیست. برای کاهش کربن باید ابتدا این تحریم‌ها برداشته شود. ایشان هم با نظرات ما موافق بودند. معاهده پاریس زاییده کنوانسیون تغییر اقلیم است که در آن عضو هستیم و حضور فعالی هم داریم. در این مورد، حفظ منافع ملی برای ما بسیار مهم است. باید در نظر بگیریم که ما کشوری وابسته به سوخت‌های فسیلی هستیم و با توجه به این موضوع مهم و با اولویت حفظ منافع ملی پیوستن به این معاهده را دنبال می‌کنیم.

اگر قانون استفاده از سلاح عوض شود...

در این نشست فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه تنها یک محیطبان در استان کرمان به دلیل نحوه استفاده از سلاح در درگیری با متخلفان در زندان است گفت: روزی که بنده وارد سازمان حفاظت محیط زیست شدم ۸ محیط‌بان در زندان و ۶ نفر محکوم به قصاص بودند. امیدواریم به زودی در اصلاحیه قانون بکارگیری سلاح از عبارت "تمامی مأمورین مسلح" استفاده شود؛ تا اصلاحات این قانون، شامل تمامی ارگان‌هایی که اجازه حمل سلاح دارند، از جمله محیط‌بانان عزیز ما بشود.