شناسهٔ خبر: 69819687 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: انتخاب | لینک خبر

هوش مصنوعی به تشخیص زودهنگام بیماری کبد کمک می‌کند

مطالعه جدیدی نشان داده است که هوش مصنوعی (AI) می‌تواند به پزشکان در تشخیص زودهنگام بیماری کبد چرب کمک کند. یک برنامه هوش مصنوعی که برای شناسایی یکی از انواع اصلی این بیماری به نام بیماری استئاتوز کبدی مرتبط با متابولیسم (MASLD) آموزش دیده بود، صدها مورد از بیماری‌های تشخیص داده‌نشده را در پرونده‌های الکترونیکی سلامت بیماران در سیستم پزشکی دانشگاه واشنگتن شناسایی کرد.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 
 
مطالعه جدیدی نشان داده است که هوش مصنوعی (AI) می‌تواند به پزشکان در تشخیص زودهنگام بیماری کبد چرب کمک کند. یک برنامه هوش مصنوعی که برای شناسایی یکی از انواع اصلی این بیماری به نام بیماری استئاتوز کبدی مرتبط با متابولیسم (MASLD) آموزش دیده بود، صدها مورد از بیماری‌های تشخیص داده‌نشده را در پرونده‌های الکترونیکی سلامت بیماران در سیستم پزشکی دانشگاه واشنگتن شناسایی کرد.
 
به گزارش انتخاب و به نقل از مدیسن نت؛ دکتر آریانا استوارت، محقق اصلی و رزیدنت دانشگاه واشنگتن در سیاتل، در این باره گفت: یک بخش قابل توجهی از بیماران که معیارهای MASLD را دارند، تشخیص داده نمی‌شوند.” وی افزود: “این مسئله نگران‌کننده است زیرا تأخیر در تشخیص زودهنگام احتمال پیشرفت بیماری به مرحله پیشرفته‌تر کبد را افزایش می‌دهد.
 
در این مطالعه، برنامه هوش مصنوعی 834 بیمار را شناسایی کرد که اسکن‌های تصویری آنها نشان‌دهنده بیماری کبد چرب بود، اما تنها 137 نفر از آنها در سوابق پزشکی‌شان تشخیص رسمی داشتند. این به این معناست که 83 درصد از بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب تشخیص داده نشده بودند، حتی اگر داده‌های موجود در پرونده‌های الکترونیکی سلامت‌شان وجود چنین تشخیصی را تایید می‌کرد.
 
دکتر استوارت توضیح داد که یافته‌های ما نباید به عنوان نشانه‌ای از نقص در آموزش یا مدیریت مراقبت‌های اولیه تفسیر شود. بلکه، این مطالعه نشان می‌دهد که چگونه هوش مصنوعی می‌تواند به تکمیل روند کاری پزشکان بپردازد و محدودیت‌های روش‌های درمانی سنتی را برطرف کند. وی این یافته‌ها را در نشست سالانه انجمن آمریکایی مطالعه بیماری‌های کبدی در سن دیگو در تاریخ 16 نوامبر 2024 ارائه داد.
 
بر اساس مطالعه‌ای دیگر که اخیراً در ژورنال Nature Communications Medicine منتشر شده، 42 درصد از بزرگسالان آمریکایی به نوعی از بیماری کبد چرب مبتلا هستند. علل اصلی این بیماری شامل چاقی، مصرف الکل و دیابت نوع 2 هستند. اگر بیماری کبد چرب درمان نشود، می‌تواند به زخم کبد منجر شود و خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی و سرطان کبد را افزایش دهد. تشخیص زودهنگام این بیماری برای جلوگیری از پیشرفت آن به وضعیت‌های شدیدتر حیاتی است.
 
اختلالات گوارشی: علائم مشکلات کبدی
 
بیماری‌های کبدی متنوع هستند و بیش از 100 نوع مختلف از آن وجود دارد که علل مختلفی از جمله عفونت‌ها، مصرف بیش از حد الکل، داروها، مواد مخدر غیرقانونی، سموم، چاقی و سرطان دارند. علیرغم تفاوت علل آنها، بسیاری از بیماری‌های کبدی آسیب مشابهی به کبد وارد می‌کنند و علائم مشابهی دارند، بنابراین تشخیص آنها می‌تواند چالش‌برانگیز باشد.
 
بیماری کبد حاد در مقابل مزمن
 
• نارسایی کبد حاد به طور ناگهانی بروز می‌کند و ممکن است به علت مصرف بیش از حد داروهایی مانند استامینوفن، عفونت‌های ویروسی یا شرایط خودایمنی باشد.
• بیماری‌های کبدی مزمن به تدریج ایجاد می‌شوند و علائم آن‌ها معمولاً به طور تدریجی ظاهر می‌شود.
 
علائم اولیه بیماری کبد:
 
• درد شکم
• از دست دادن اشتها
• خستگی یا کمبود انرژی
• اسهال یا احساس بیماری عمومی
 
این علائم اولیه معمولاً مبهم هستند و ممکن است شناسایی علت آنها دشوار باشد.
 
یرقان (زردی پوست یا چشم‌ها)
 
با پیشرفت آسیب به کبد، علائم واضح‌تری مانند زردی پوست یا زرد شدن سفیدی چشم‌ها ظاهر می‌شود. این وضعیت که به آن یرقان گفته می‌شود، زمانی رخ می‌دهد که بیلی‌روبین (یک ماده زرد رنگ که از گلبول‌های قرمز خون به دست می‌آید) در خون جمع می‌شود. در حالت طبیعی، کبد این بیلی‌روبین را پاکسازی می‌کند، اما وقتی کبد آسیب می‌بیند، نمی‌تواند به اندازه کافی آن را پاک کند و سطح بیلی‌روبین بالا می‌رود.
 
خارش پوست
 
اگر مشکلات کبدی ادامه یابد، ممکن است احساس خارش کنید، حتی اگر روی پوست شما جوش یا بثورات پوستی نباشد. این خارش می‌تواند به قدری شدید باشد که فعالیت‌هایی مانند خواب را مختل کند و حتی با خاراندن تسکین نیابد. اگر چنین وضعیتی دارید، از پزشک خود بپرسید که آیا دارویی برای کمک به آن وجود دارد.
لینک کوتاه کپی لینک