شناسهٔ خبر: 69815220 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

مرمت و بازسازی یخچال میرفتاح ملایر با حفظ اصالت اولیه اثر بوده است

رئیس میراث فرهنگی ملایر گفت: قبل از اجرای گنبد یخدان میرفتاح ابتدا علل تخریب توسط مشاور آسیب شناسی و طرح مرمت تهیه و به تایید مقامات ذی صلاح رسیده است.

صاحب‌خبر -

ابراهیم‌ جلیلی در پی انتشار گزارشی در همدان گردشگر و بارنشر آن در میراث‌باشی در خصوص مرمت یخدان میرفتاح، اظهار کرد: اخیرا متوجه شدیم گزارش تصویری در فضای مجازی پخش شده است مبنی بر عدم مرمت عین به عین گنبد یخدان میرفتاح و به نوعی تاکید بر حذف پله‌های گنبد شده است. 

وی تصریح کرد: همانطوری‌که در تصاویری که برایتان از وضعیت یخچال میرفتاح در دهه ۷۰ و پیش از مرمت اولیه بنا ارسال کردم مشخص است تقریبا پلکانی بودن گنبد آن هم با این تعدد و عمق پیش‌تر وجود نداشته و تعمیرات جدید براساس الگوی اولیه صورت گرفته است.

جلیلی خاطرنشان کرد: در آسیب شناسی صورت گرفته الحاقات شناسایی و در اجرایی مرمت اصولی حذف شده است بنابراین همانطوری‌که در تصویر مشخص است تعمیر عین به عین صورت گرفته است.

محسن جان‌جان باستان‌شناس و مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان همدان هم گفت: در خصوص مرمت یخچال میرفتاح  ملایر که در فضای مجازی به مرمت غیر اصولی بنا اشاره شده به‌منظور تنویر افکار عمومی ذکر چند نکته ضروری است: بعداز تخریب بنا در سال ۹۸ بعلت ریزش نزولات جوی، قبل از مرمت دوباره اثر، کار مطالعه و آسیب‌شناسی وتهیه طرح مرمت مجدد یخچال میرفتاح توسط کارشناسان خبره وزارت میراث فرهنگی و اداره کل میراث فرهنگی همدان که به مدت شش ماه به طول انجامید طرح جدید ارائه و مجددا نسبت به بازسازی اصولی بنا اقدام شد. 

 همچنین در طرح مرمت اولیه اثر قبل از تخریب در سال ۹۸ که چندین بار مرمت و بلزسازی شده بود متاسفانه بعلت ضعف های موجود در طرح و ایجاد الحاقات غیر اصولی و دخل و تصرف در اصالت بنا از عوامل اصلی تخریب این بنای تاریخی بوده است که در طرح جدید نقاط ضعف برطرف و در تهایت به تایید اعضای شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی همدان و وزارت میراث فرهنگی رسیده و نسبت به حذف الحاقات غیر اصولی اقدام و بنا مجدداً به شکل اولیه بازسازی و مرمت شده است.

به‌ گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی استان همدان، یخدان میرفتاح پس از بارش‌های فروردین ۱۳۹۸ به دلیل شدت بارش دچار آسیب جدی شد و بخش فوقانی آن به دلیل جذب و نفوذ باران و برف سنگین شده و فرو ریخت. پس از این اتفاق میراث فرهنگی استان همدان اعلام کرد، تخریب یخدان میرفتاح مستند سازی شده و پس از تخصیص اعتبار بازسازی می‌شود. در سال ۹۸ و ۹۹ مستندسازی از وضع موجود (فتوگرامتری)، آسیب شناسی از محل استانی انجام شد. 

در سال ۱۴۰۰ هم از محل استانی و ردیف متوازن،آواربرداری، تخریب و جداسازی الحاقات، تخریب پایه‌های فرسوده، استحکام‌بخشی پایه‌های بیرونی بنا، مقاوم‌سازی پیِ اثر، خرید مصالح چوبی، ساخت قالب، تخلیه و حمل آوار به بیرون از محوطه انجام شد. 

سال ۱۴۰۱ نیز  مبلغی در قالب اوراق برای مرمت یخدان میرفتاح تخصیص یافت که عملیات گودبرداری با فاصله از دیوار اصلی به عمق بیش از چهار متر به متراژ دور گنبد به مساحت ۴۸ متر انجام شد . 

گفتنی است، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر در تیرماه ۱۴۰۳ در گفت و گو با رسانه‌ها با بیان اینکه تاکنون حدود پنج میلیارد تومان اعتبار برای برای مرمت یخدان میرفتاح هزینه شده است، اعلام کرد: چنانچه کف‌فرش و محوطه‌سازی را انجام دهیم و حصار را نیز تکمیل کنیم و اعتبارات لازم به موقع تخصیص یابد، دهه‌فجر یا نوروز ۱۴۰۴ یخدان میرفتاح افتتاح می‌شود.

انتهای پیام