شناسهٔ خبر: 69812669 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

نشر چشمه منتشر کرد؛

«آخرین شاهدها»؛ خاطرات کودکان روس از جنگ جهانی دوم

این کتاب گزیده خاطراتی است از روس‌هایی است که هنگام جنگ جهانی دوم کودک بودند؛ قصه‌هایی پر جزئیات از کودکان جنگ‌زده و در طول نبردهایی فرساینده و به‌ظاهر بی‌پایان.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا کتاب «آخرین شاهدها: تک‌نوازی برای آوای کودکانه»، اثر سوتلانا الکساندرونا الکسیویچ، با ترجمه عباسعلی عزتی توسط نشر چشمه به چاپ رسیده است. «آخرین شاهدها» جلد پایانی پنج‌گانه «صداهایی از آرمانشهر»، گزیده خاطرات روس‌هایی است که هنگام جنگ جهانی دوم کودک بودند؛ قصه‌هایی پر جزئیات از روزمره کودکان سه تا ۱۴ ساله جنگنده و جنگ‌زده در طول نبردهایی فرساینده و به‌ظاهر بی‌پایان.

روایت زینا کاسیاک، کودکی که در شروع جنگ، هشت سال داشت اینگونه آغاز می‌شود: «سال ۱۹۴۱ کلاس اول را تمام کردم و والدینم مرا برای تابستان به اردوگاه پیشاهنگی گارادیشه در نزدیکی مینسک بردند. به آن‌جا که رسیدم، یک‌بار شنا کردم و دو روز بعد جنگ شروع شد. ما را از اردوگاه بیرون فرستادند، سوار قطار کردند و حرکت کردیم. هواپیماهای آلمانی در آسمان پرواز می‌کردند و ما فریاد می‌زدیم هورا! نمی‌فهمیدیم که ممکن است هواپیماهای بیگانه باشند تا اینکه بمباران را شروع کردند… بعد همه رنگ‌ها ناپدید شدند. همه رنگ‌ها…»

سوتلانا الکساندرونا الکسیویچ، روزنامه‌نگار و نویسنده بلاروسی، (۱۹۴۸) است. وی پس از فارغ التحصیل شدن از مدرسه در چند نشریه محلی به عنوان خبرنگار مشغول کار شد. شهرت او به عنوان روزنامه‌نگار به دلیل نوشتن و روایت در مورد رویدادهای کشورش چون جنگ جهانی دوم، جنگ شوروی و افغانستان، سقوط اتحاد جماهیر شوروی، فاجعه چرنوبیل و گفت‌وگو و مصاحبه با شاهدان این واقعه است که منجر به آزار و اذیت او توسط نظام حاکم آن دوره شد.

کتاب آخرین شاهدان، همانند سایر آثار الکسیویچ، هیچ شباهتی با آن دسته از آثار ادبی ندارد که در آنها، نویسنده فقط می‌نویسد و مخاطب هم فقط می‌خواند. این کتاب، روایت ویرانی‌های جنگ از دید کودکانی خردسال است، نه سربازان، سیاستمداران و یا تاریخ نویسان. در چشمان کودکانی که تجربه چندانی از زندگی ندارند و اینکه جنگ، جنبه‌های دیگری نیز دارد.

کتاب آخرین شاهدان با ترجمه عباسعلی عزتی در ۱۹۴ صفحه و به قیمت ۳۴۰ هزار تومان توسط نشر چشمه وارد بازار نشر شده است.