شناسهٔ خبر: 69812500 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری | لینک خبر

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده:

در حوزه کارآفرینی زنان به نظرات کارشناسی دانشگاهیان نیاز داریم

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در همایش ملی کارآفرینی و کسب و کار زنان، گفت: در حوزه کارآفرینی زنان به نظرات کارشناسی دانشگاهیان نیاز داریم.

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه تربیت مدرس، اولین همایش ملی کارآفرینی و کسب و کار زنان با حضور زهرا بهروز آذر معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و جمعی از مدیران، صاحب نظران، اساتید و دانشجویان در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

زهرا بهروز آذر در همایش ملی کارآفرینی و کسب و کار زنان با بیان این مطلب که 61 درصد از ورودی دانشگاه‌ها را دختران تشکیل می‌دهند و 24 درصد از اختراعات ثبت شده در ایران توسط زنان صورت گرفته است، گفت: اما 12 درصد از کسب و کارهای استارتاپی را زنان ایجاد کرده اند که امیدواریم طی سال های آتی به 30 درصد برسیم.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در اشاره به تاریخچه کارآفرینی در دنیا و ایران گفت: موضوع کارآفرینی در دنیا عمر طولانی ندارد. تاریخچه کارآفرینی به قرن ۱۷ میلادی در دنیا برمی‌گردد و در ایران بطور رسمی از دهه 80 موضوع کارآفرینی در ادبیات دانشگاهی شکل گرفت و به عنوان یک مفهوم بین رشته ای که می‌تواند توسعه اقتصادی را پیش ببرد، مطرح شد.

وی خاطرنشان کرد: در تمام این سال‌ها کارآفرینی زنان نیز مورد توجه قرار گرفته و در این مقوله به تفاوت زنان و مردان در عملکرد و انگیزه و دسترسی آنان به منابع مالی در کارآفرینی اشاره شده است.

بهروز آذر مهم‌ترین تفاوت کارآفرینی زنان با مردان را 'انگیزه' عنوان کرد و گفت: انگیزه مردان در امر کارآفرینی دغدغه معاش و افزایش ثروت است اما زنان تمایل دارند از فرصت کارآفرینی برای تقویت بنیان خانواده استفاده کنند و در کنار همسر خود تلاش کرده و برای رسیدن به زندگی بهتر نقش آفرینی کنند. یکی دیگر از تفاوت‌ها، چگونگی ورود زنان به عرصه کار و کارآفرینی است. انگاره‌های اجتماعی، خانوادگی، مذهبی بر ورود زنان به کارآفرینی تأثیر می گذارد.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه 61 درصد از ورودی‌های دانشگاه‌ها را دختران تشکیل می‌دهند و 24 درصد از اختراعات ثبت شده در ایران توسط زنان متخصص و تحصیل کرده انجام شده است، گفت: در حوزه کارآفرینی زنان در دولت چهاردهم به دنبال این هستیم که بتوانیم خط و مشی‌های جوان در این زمینه ترسیم کنیم. در واقع تقویت انگیزه مهم‌ترین موضوع این عرصه است. با وجود این آمارهای درخشان اما 12 درصد کسب و کارهای استارتاپی توسط زنان راه اندازی شده است. امید ما این است تا پایان ۴ سال دولت چهاردهم حضور زنان در کسب وکار به ۳۰ درصد برسد. ما در این حوزه به نظرات کارشناسی دانشگاهیان نیاز داریم.

همچنین در مراسم افتتاحیه این همایش حسن دانائی فرد ضمن خوشامدگویی به حاضرین، گفت: دولت‌ها برای اعمال حکمرانی بر جامعه ابزاری به نام سیاست‌های ملی یا خط مشی‌های عمومی دارند. هدف از وضع این سیاست‌ها بهبود اوضاع جامعه و استفاده از فرصت‌هایی ست که تا به حال مورد توجه قرار نگرفته است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در اشاره به معیارهای انتخاب این سیاست‌هاو خط مشی‌ها تصریح کرد: کارآمدی، اثربخشی، بهره‌وری و عدالت گستری چهار معیار انتخاب این خط مشی‌ها است. دولت‌ها با این 4 ارزش سیاست های ملی را تعریف کرده و اهداف خود را دنبال می‌کنند.

دانائی فرد در پاسخ به این سؤال که 'چرا خط مشی‌های کارآفرینی زنان جواب نمی‌دهد؟' گفت: من برای تبیین دلایل عدم کارایی خط مشی‌های کارآفرینی زنان، نظریه پیری زودرس این خط مشی ها را مطرح می کنم. در واقع این سیاست‌ها، در حل مسائل کارآفرینی زنان ناتوان هستند. با نیازهای واقعی جامعه انطباق ندارند و مردم را بدبین می‌کنند.

وی اضافه کرد: ما دو مدل پیری داریم. پیری طبیعی و پیری زودرس. در پیری طبیعی، خط مشی‌ها در گذر زمان به واسطه تحولات اجتماعی یا پیشرفت تکنولوژی ساقط می‌شوند. جامعه دیگر به آن گوش نمی‌دهد و از آن تبعیت نمی‌کند. اما پیری زودرس از پیری طبیعی بدتر است چرا که به ناگاه و یکدفعه اتفاق می‌افتد و آن سیاست یا خط مشی به دلایل مختلف مانند رویدادهای غیر منتظره، تحول در زندگی، الگوها و آداب و رسوم، هنوز نیامده از رده خارج می‌شود. پیری طبیعی و پیری زودرس در سرعت تحلیل رفتن، در قابلیت پیش‌بینی و اثری که بر خط مشی‌ها می‌گذارند، تفاوت دارند.

دانائی فرد اظهار داشت: اگر بخواهیم خط مشی‌ها و سیاست‌های ملی دچار پیری زودرس نشوند باید در اولین گام آینده‌نگر باشیم و مطالعات آینده پژوهشی در محتوای ارزش‌ها انجام دهیم. همچنین باید بطور مداوم در حال رصد و بازنگری خط مشی‌ها بوده و طوری خط مشی‌ها را طراحی کنیم که انعطاف پذیر باشند و ذی‌نفعان مختلف را بطور مشترک دخالت دهیم.

وی در پایان به اهمیت مهارت آموزی در کنار تحصیل در دانشگاه برای ورود موفق به عرصه کارآفرینی و کسب و کار اشاره کرد.

در ادامه مراسم افتتاحیه یوسف حجت در خصوص اهمیت اقتصاد در وجوه مختلف جامعه گفت: در دنیایی زندگی می کنیم که اقتصاد باعث توسعه، رفاه، قدرت و ثروت می شود و در واقع اقتصاد زیر بنای همه چیز است. حتی توسعه علم و دانشگاه ها نیز بدون توسعه اقتصادی امکان پذیر نیست و اقتصاد بر همه چیز تأثیر می گذارد.

سرپرست دانشگاه تربیت مدرس گفت: برخی عقیده دارند که کشور ایران ثروتمند است چون دارای منابع طبیعی غنی، نفت و معادن است. اما ثروت به داشتن منابع طبیعی نیست. ثروت در کارآفرینی، نوآوری، خلاقیت و در کار و تلاش است. ثروت در ارزش افزوده ای است که در مغزهای انسان ها وجود دارد. چیزی که باعث توسعه اقتصادی یک کشور می‌شود، برخوردای از منابع طبیعی نیست بلکه کارآفرینی و تکنولوژی ست که خلق ثروت می کند.

وی به تغییر مفهوم 'کار' اشاره کرد و اظهار داشت: بشر در قرن‌های اخیر با تغییر مفهوم 'کار' در بازار کار مواجه شده است. معنی 'کار' روز به روز در حال تغییر است و این روند در شرایط کنونی سرعت بیشتری گرفته و به زودی بسیاری از کارها از بین می‌رود. اما نکته مهم این است که در بحث کارآفرینی رو به جلو هستیم. بسیاری از کارآفرینی‌های بزرگ که امروزه ایجاد شده اند به مواد اولیه نیازی ندارند و تنها با ابزاری مانند کامپیوتر کارهای جدیدی شکل می گیرد. باید خودمان را با تغییرات تطبیق دهیم. کارآفرین موفق باید تغییرات را ببیند و مطابق آن دقیق و سریع عمل کند.

حجت کارآفرینی را یک نوع استعداد دانست و گفت: کارآفرینی الزاما به معنی نوآفرینی نیست. کارآفرین کسی است که کسب و کاری را راه اندازی کرده و ضمن ایجاد اشتغال و استخدام مجموعه‌ای از مدیران و متخصصان، به اقتصاد کمک می کند.

وی در پایان تأکید کرد: در کارآفرینی تفاوتی بین زنان و مردان وجود ندارد. معیار اصلی دانایی، کار و تلاش است و در این موارد زن و مرد تفاوت ندارند.