به گزارش جماران؛ جلسه رو نمایی از کتاب توئیتری شدن سیاست با حضور محمد جواد ظریف معاون راهبردی رییس جمهور، هادی خانیکی و محمد فاضلی عصر امروز برگزار شد.
جلسه رونمایی از کتاب توئیتری شدن سیاست با حضور محمد جواد ظریف معاون راهبردی رییس جمهور عصر امروز برگزار شد، هادی خانیکی در این نشست گفت: جامعه ارتباطی و سیاسی ما سخت مدیون فعالیتهای دکتر ظریف است که در عرصه حل مشکلات سیاسی اعتباری برای کشور هستند. آقای دکتر ظریف کسی بود که در فضای خشن توییتر آن هم زمان ترامپ توانست فرهنگ نجابت را به این عرصه بکشاند.
وی افزود: آقای فاضلی کسی است که متاسفانه دانشگاه ایشان را از دست داد ولی توانست در فضای مجازی دغدغه خود را مطرح کند.
خانیکی با بیان اینکه در شرایط امروز نام ایران، ایلان ماسک و ترامپ به نوعی گره خورده است، گفت: من در مقدمه این کتاب سعی کردم دغدغههای خودم را بگویم. من در مرز میان دانشگاه و کنش سیاسی سعی کردم از دانشجویان خود بیاموزم و عقب نیفتم. ما از مرحله رسانهای شدن سیاست گذشتیم به توییتری شدن و شبکهای شدن سیاست رسیدم.
وی تصریح کرد: توییت عاملیت پیدا میکند برای اطلاع رسانی سیاست به مردم. حضور این پلتفرم ارتباطات سنتی را به چالش میکشد و از سویی ویژگی های خود این پلتفرم است که با کاراکترهای کوچک اخبار را می رساند و گاهی تبدیل به مسائل شعاری می شوند. تأثیر توییتری شدن سیاست در ارتباطات سیاسی خود یک تحول را ایجاد میکند. دنیایی از بیم و امید را ایجاد میکند. این دسترسی مستقیم که درعرصه سیاست در توییتر است و بدون معضلات سنتی اخبار را به مردم مخابره میکند و از نظر ارتباطی یک پدیده جدی را به وجود آورده است. پدیده تیکههای صوتی، پدیده ای است که این تیکههای کوچک جای گفتوگوی مفصل را میگیرد و به واسطه آنها گفتمان ساخته میشود اما جای سوال است که این توییت ها میتواند باعث ساخت گفتمان شود. اینکه شعارهای ساده به جای مطالب مینشنید، میتواند منجر به کاهش آگاهی عمومی شود. این بستگی به افرادی که دارد از آن استفاده میکنند، اینکه چقدر آن شخص بتواند به آن غلبه کند و تحت تاثیر آن قرار نگیرد.
ظریف: درچهارسال آینده درباره رابطه ایران و امریکا، توییتهای بسیاری از ترامپ خواهیم دید
ظریف درباره اینکه در چهارسال آینده دیپلماسی ایران و امریکا در فضای توئیتر چگونه خواهد بود، گفت: میتوانم بگویم که در چهارسال آینده توئیت درباره رابطه ایران و امریکا از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا زیاد خواهیم دید.
جلسه رو نمایی از کتاب توئیتری شدن سیاست با حضور محمد جواد ظریف معاون راهبردی رییس جمهور عصر امروز برگزار شد، وی در این جلسه با بیان اینکه با بیان اینکه بهعنوان یک کنشگر توئیتری بسیار مورد «مهرورزی» قرار گرفتم و شاهد ادبیات نامناسب بودم اما میخواهم درباره مزایای آن صحبت کنم، گفت: اجازه بدید به عنوان یکی از قربانیان توییتر راجع مزایا آن صحبت کنم. بسیاری از مشکلات توییتر در ایران به دلیل فیلترینگ است. برخی از افراد پروژه بگیر هستند. توییتر فضای گفتگو نیست بلکه فضای برای یک پیام است. فضای برای انتقال یک موضع سیاسی است.
وی ادامه داد: چرا فضای توییتر به این شکل است که تنها ۲۸۰ کارکتر است، باید بپذیرید که آن جا، جای گفتوگو نیست. برای نوشتن است، نه برای گفت وگو چرا که فضا برای گفتوگو ایجاد نمیکند. اگر از توییتر انتظار گفتوگو داشته باشیم، نمیتوانیم نه گفتوگو کنیم و نه همان کار اصلی توییتر را انجام دهیم. این فضای توییتر متاسفانه فضایی برای پروژه بگیری شده است.
ظریف تصریح کرد: توییتر در فضای جهانی اهمیت زیادی پیدا کرده است. ارتباطات امروز جهانی شده است. توییتر یکی از ابزار آن است. احساسات نیز جهانی شده است و دولتها دیگر نمی توانند احساساتهای جهانی را کنترل کنند. برای مثال احساسات جهانی دربارهی غزه آن چیزی نیست که دولت.ها میخواستند. اگر توییتر نبود مردم از جنایات رژیم صهیونیستی مطلع نمیشدند.
وی ادامه داد: در گذشته رسانهها یک چهارچوبی برای مردم درست میکردند که نمیشد آنطور که میخواهیم درک کنیم. توییتر امروز انحصار رسانه را شکسته است. رسانههای بین المللی ناگزیر شدند که به دنبال توییتر بدوند. امروز رسانههای عمومی جهان نمیتوانند خبرسازی کنند. وضعیتی که ایجاد شده است، که یک آدم یک خبری تولید میکند و آن امپراطوریهای رسانهای نمیتوانند آن اخبار را کنترل کنند.
ظریف خاطرنشان کرد: اگر در محیطهای گذشته مجبور بودیم با رسانه ها ارتباط داشته باشیم به این دلیل بود که این رسانهها اهمیت زیادی داشتند تا اینکه صدای شما به جهان برسد. امروز کنشگران جهانی تنها دولتها نیستند و این انسانها هستند که کنشگران جهانی میشوند. در واقع وارد دنیایی شدیم که فرد کنشگری میکند. اگر به اجلاسی بروید راجع خلع سلاح، دولتهای غربی دوست ندارند ان جی او ها شرکت کنند. برای مثال اگر مربوط به حقوق زنان باشد دوست دارند ثمنها شرکت کنند. این فرقی است که دولتها غربی اعمال میکنند. دولتها در حاکمیتشان خسیس هستند و نمیخواهند آن را با کسی به اشتراک بگذارند و الان این موضوع مهم است که فرد میخواهد کنشگری کند.
ظریف در خاطرهای با جان کری که در زمان مذاکرات داشت گفت در روزی از مذاکرات بحث بالا گرفته بود و آقای کری قصد داشت کنفرانس خبری داشته باشد و در آن این موضوع را به نفع خود تمام کند و از بازی شماتت در رابطه با این موضوع استفاده کند .در فضای سیاسی به این شیوه "بازی شماتت" میگویند. در جمهوری اسلامی، اگر بازی شماتت به نفع طرف مقابل باشد، یعنی اینکه او میخواهد تصویری خاص از ما بسازد. ما نیز بهطور کامل وارد صحنه میشویم و خود را نمایان میکنیم. به عرضتان میرسانم که من احساس کردم کری قصد داشت به پشت صحنه برود و موضوعی را که میان ما اختلاف افتاده بود و او از آن سر باز زده بود، مورد بررسی قرار دهد. او امکانات گستردهای داشت که میتوانست این کار را انجام دهد، زیرا در جلسات حضور داشت. فردی از خارج جلسه مینوشت، اما ما چنین فردی نداشتیم و باید شخصاً وارد عمل میشدیم و کارهایمان را انجام میدادیم. برای حل این مسئله، با دوستی که به فرهنگ آمریکایی آشنا بود مشورت کردیم. او پیشنهاد داد که توییتی بزنیم با مضمون "اسبها را در میانه آب عوض نمیکنند." روزی که این دوست عزیز این عبارت را به من گفت، نمیدانستم چنین مثلی در زبان انگلیسی وجود دارد. صادقانه بگویم، حتی نمیدانستم معنای آن چیست. آن روز من بدون شناخت کامل از معنای این جمله، اقدام به ارسال سریع توییت کردم.
وی ادامه داد: آقای کری نیز در همین حین پشت تریبون رفت و بهجای اینکه بتواند موضوع را همچون بازی شماتت به ما مرتبط کند، با واکنش خبرنگاران روبرو شد که از او درباره توییت ظریف و معنای آن پرسیدند. توییتر این امکان را برای ما فراهم کرد تا با بهرهگیری از امکان کوچک خود، امکانات گسترده طرف مقابل را به چالش بکشیم و این مسئله بسیار مهم است. زیرا توییتر میتواند ارتباطات و تعاملات لحظهای برقرار کند.
ظریف ادامه داد: به یاد دارید زمانی که ما پهپاد آمریکایی را در آبهای سرزمینی ایران سرنگون کردیم و آمریکاییها ادعا کردند که این پهپاد در آبهای بینالمللی سرنگون شده است؟ و من در توئیتر با انتشار تصویر نقشهای که بهصورت دستی طراحی شده بود، هجمه آمریکا را خنثی کردم. اقدامی که آقای پمپئو را آنقدر عصبانی کرد که گفت ظریف نقاشی بچهها را توئیت میکند ولی همان نقشه بچگانه جلوی بروز یک جنگ را گرفت.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اینکه در چهارسال آینده دیپلماسی ایران و امریکا در فضای توئیتر چگونه خواهد بود، گفت: میتوانم بگویم که در چهارسال آینده توئیت درباره رابطه ایران و امریکا از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا زیاد خواهید دید.
ظریف در ادامه پاسخ خود با خنده، گفت: البته نمیدانم چه کسی قرار است اینجا به آنها جواب دهد؛ بنده که قرار است فردا حذف شوم!
در توییتر تندروهایی که رنگ خرد ستیزی به خود میگیرند بیشتر لایک دارند
فاضلی جامعه شناس گفت: توضیح اینکه توییتر در همه جوامع این بلا را سر توییتر میآورد یا نه در جامعهای که حزب قدرتمند نمیماند و حس رو در رو بودن محدود شده باعث میشود در توییتر به شکل دردناکی بیرون میریزد. آیا در آلمان هم این چنین است یا در جامعه ای که فعالیت تشکلی ندارد رخ میدهد؟ اگر جامعه اجازه دهد افراد در بیرون همزیستی داشته باشند دیگر نمیآیند آن را در توییتر بریزند. اگر آدمها آزاد باشند که فعالیت حزبی داشته باشند دیگر این بدکارکردیهای توییتر را نمیبینیم.
جلسه رو نمایی از کتاب توئیتری شدن سیاست با حضور محمد جواد ظریف معاون راهبردی رییس جمهور عصر امروز برگزار شد، محمد فاضلی در این نشست گفت: یکی از بحثهای فرهنگ سیاسی دمکراتیک این است که جامعه چقد حاضر است خشونت را از خود دور کند. آقای دکتر محمد رهبری درباره این کتاب موضوعات مختلف و اکانتهای مختلف در فضای توییتر را مورد بررسی قرار داده است.
وی ادامه داد: دکتر رهبری موضوعات مختلف و واکنشهای موجود در توییتر را بررسی میکند، مثل سقوط هواپیمای اوکراینی و جنبش مهسا را بررسی میکند. ایشان در این کتاب به این نتیجه میرسد که قبیلههایی را در توییتر کشف کرده است. هر کس حرفهای قبیله خودش را مطرح میکند و این قبیلهها با هم گفتوگو نمیکنند و تنها با هم میجنگند.
وی ادامه داد: در این کتاب بهاین نتیجه رسیده است که این فضای توییتر فحاشترین و تند ترین فضا ها است. در این کتاب فصلی وجود دارد که عنوانش این است که «وسط باز خفهشو». در توییتر در بحرانی ترین لحظات آنچه که در توییتر عنوان میشود این است که وسط باز خفه شو. این نهیب جالبی است که میگوید در توییتر تنها سه درصد از مردم فعال هستند.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: دکتر رهبری در کتاب خودش نشان داده است که آدمهایی که در فضای توییتر حضور دارند، ناامید میشوند و میروند آنچه توییتر نشان میدهد یک جامعه است. این نکته درست است که در توییتر هدف سیاه فروشی است و مشتری دارد. در توییتر آنهایی که از همه تندتر هستند و رنگ خرد ستیزی به خود میگیرند بیشتر لایک میخورند.
فاضلی عنوان کرد : توضیح اینکه توییتر در همه جوامع این بلا را سر توییتر میآورد یا نه در جامعهای که حزب قدرتمند نمیماند و حس رو در رو بودن محدود شده باعث میشود در توییتر به شکل دردناکی بیرون میریزد. آیا در آلمان هم این چنین است یا در جامعه ای که فعالیت تشکلی ندارد رخ میدهد؟ اگر جامعه اجازه دهد افراد در بیرون همزیستی داشته باشند دیگر نمیآیند آن را در توییتر بریزند. اگر آدمها آزاد باشند که فعالیت حزبی داشته باشند دیگر این بدکارکردیهای توییتر را نمیبینیم.
وی ادامه داد: باید دید این عملکرد خاصِ توییتر است یا در جامعه ای این اتفاق می افتد که امکان فعالیت حزبی و در فضای واقعی وجود ندارد.
منبع: ایلنا