گروه سیاست - رجانیوز: رژیم صهیونیستی یکی از ۴۰ عضو اصلی «کارگروه اقدام مالی» (FATF) است. با اینکه تا پیش از سال ۲۰۰۰ این رژیم در فهرست خاکستری FATF قرار داشت اما پس از آن، به مرور وضعیت خود در این نهاد را بهبود داد و در نهایت در سال ۲۰۱۶ به عنوان عضو ناظر و سپس در سال ۲۰۱۸ به عنوان عضو اصلی این نهاد منصوب شد. طبق گزارش ارزیابی FATF از رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۲ که در تارنمای این نهاد منتشر شده است، این رژیم با ۱۶ توصیهی FATF سازگاری کامل، با ۱۹ توصیه سازگاری عمده و با ۴ توصیه سازگاری جزئی دارد.
اما روند صعودی همکاری رژیم صهیونیستی با FATF به اینجا ختم نشد. نفوذ این رژیم در FATF با حضور در کارگروههای مختلف ارزیابی و مشورتی تقویت شد. «شلومیت واگمن» رئیس سابق سازمان مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در رژیم صهیونیستی، مسئولیتهای مهمی در FATF داشته است که از جملهی آنها میتوان به ریاست «کارگروه ریسک و رویکردها» از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ و عضویت در «کارگروه مشورتی رئیس FATF» از ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ اشاره کرد.
توجه به این تاریخها زمانی اهمیت پیدا میکند که برخی وقایع در رابطه با جمهوری اسلامی ایران در FATF را مرور کنیم. به عنوان نمونه، ایران در اسفند ۱۳۹۸ (فوریهی ۲۰۲۲)، پس از ارزیابیهای FATF از کشورمان، وارد فهرست سیاه این نهاد شد؛ یعنی دقیقاً همان دورهای که رژیم صهیونیستی رئیس «کارگروه ریسک و رویکردها» و عضو «کارگروه مشورتی رئیس FATF» در این نهاد بوده است. بیتردید رژیم صهیونیستی نقش مهمی در قرار گرفتن نام ایران در فهرست سیاه FATF ایفا کرده است.
و نکتهی مهم و پایانی اینکه با توجه به اجماعی بودن سازوکار رأیگیری در FATF و لزوم همرأی بودن همهی اعضای اصلی، خروج از فهرست سیاه این نهاد نیز مستلزم کسب رأی موافق از رژیم صهیونیستی است. این در حالی است که تلاش این رژیم برای اعمال فشار بر تأمین مالی جبههی مقاومت امروز در نقطهی اوج قرار دارد و بیتردید رژیم صهیونیستی از ظرفیت نهادهایی چون FATF در این راستا بهره خواهد برد.
[1] گزارش گروه ویژه اقدام مالی در رابطه با پیوستن رژیم صهیونیستی و سطح همکاریهای رژیم صهیونیستی با گروه ویژه اقدام مالی
https://www.fatf-gafi.org/en/countries/detail/Israel.html
[1] دکتر شلومیت واگمن
https://www.hks.harvard.edu/about/shlomit-wagman