شناسهٔ خبر: 69798371 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

دخل و خرج هیئت با این کتاب جفت و جور می‌شود

کتاب «اقتصاد هیئت» به موضوع چگونگی مدیریت منابع اقتصادی در هیئت پرداخته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «اقتصاد هیئت» که شایسته تقدیر در رشته متون آموزشی مهرواره هوای نو شده است حجت‌الاسلام حمزه معلی، مسئول دفتر اقتصاد جامعه ایمانی مشعر و معاون علمی مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه‌های علمیه و محسن رحمتی‌نیا، پژوهشگر حوزه علوم انسانی و مؤلف کتاب «نقش شیعه در گسترش علوم انسانی» این کتاب را در سال ۱۳۹۹ نوشته‌اند و آن را در دو بخش اصلی تدوین کرده‌اند. بخش اول کتاب به واکاوی مسائل اقتصادی در ساختار هیئت می‌پردازد و بخش دوم به تبیین کارکردهای هیئت در اقتصاد کشور اختصاص دارد.

در بخش نخست این کتاب، اصول جذب کمک‌های مردمی در هیئت، مسائل مالی هیئت‌ها و ساختار اقتصادی در هیئت مطرح شده است. بخش دوم کتاب که بخش مهم، نو و جذاب آن است به تبیین کارکردهای هیئت در اقتصاد کشور با رویکردهای فرهنگ‌سازی، اشتغال‌زایی، کمک به بحران‌های غیرمترقبه از قبیل سیل و زلزله می‌پردازد.

در قسمتی از متن این کتاب آمده است: «مدیریت مالی هیئت‌ها به گونه‌ای بود که بسیاری از آن‌ها بودجه آماده و از پیش تعیین‌شده‌ای برای برپایی مراسم عزاداری نداشتند و همان‌طور که مراحل آماده‌سازی هیئت پیش می‌رفت، سازوکار مدیریت اقتصادی و تأمین مالی هزینه‌های هیئت نیز طراحی می‌شد. به این طریق هیئت بیش‌تر از طریق نذرها و انفاق‌های مردمی تأمین مالی می‌شد. مثلاً هزینه اطعام و فعالیت‌های شب‌های مختلف ماه محرم را بانیان آن شب برعهده می‌گرفتند. مدیر هیئت نیز تنها وظیفه هدایت بانیان و ایجاد هماهنگی بین آن‌ها را بر عهده داشت. در بسیاری از موارد خود مدیر هیئت نیز یکی از بانیان اصلی هیئت بود؛ شاید به همین دلیل بود که بزرگترین هیئت‌ها در بازار و با مدیریت تجار مذهبی شکل می‌گرفت. بعدها مکان‌هایی نیز برای برگزاری هیئت حضرت اباعبدالله علیه‌السلام وقف شد که کارکرد آن تأمین مکان، یا هزینه آن بود.»

کتاب «اقتصاد هیئت»، روابط داخلی هیئت و رابطه آن با جامعه را با استفاده از تئوری‌های اقتصادی بررسی می‌کند. هرچند به خدمات هیئت، عموماً به دید یک محصول سودآور نگریسته نمی‌شود؛ اما می‌توان از تئوری‌های اقتصادی در تبیین عملکرد این خدمات، در هیئت و در جامعه سود جست.

«اقتصاد هیئت» به دنبال جواب سؤال‌هایی از این قبیل است: اصول و روش‌های درآمدزایی و هزینه‌های هیئت چیست؟ رابطه اعضا و نحوه خدمت‌رسانی آن‌ها به هیئت از نگاه اقتصادی چگونه است؟ نقش هیئت به‌عنوان یک سربازِ عرصه جهاد اقتصادی و یک نهاد فرهنگ‌ساز در زمینه اقتصاد اسلامی چیست؟

این کتاب برای نخستین‌بار شاخه جدیدی را در اقتصاد معرفی می‌کند که مخصوص بوم فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ایران است. این در حالی است که در غرب، اقتصاددانان مسیحی پیرامون نقش کلیسا در پیشرفت اقتصادی و افزایش سرمایه اجتماعی، کار علمی و پژوهشی قابل توجهی انجام داده‌اند، اما ما در خصوص اقتصاد مسجد و هیئت که از جهت اثرات و قابلیت‌های اجتماعی قابل مقایسه با کلیسا نیست، کمتر کار علمی درخور و شایسته‌ای انجام داده‌ایم.

کتاب «اقتصاد هیئت» در بیست و سومین دوره جایزه کتاب سال حوزه هم به عنوان قابل تحسین دست پیدا کرد؛ چون یک اثر علمی و ترویجی است.