شناسهٔ خبر: 69798311 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: اکونیوز | لینک خبر

خوزستان غرق در سیاهی و مسئولان در خواب! - اکونیوز

اقتصاد ایران: دود سیاه که از سوزاندن مزارع نیشکر، زباله‌ها و فلرهای نفتی به هوا بلند می‌شود، هر روز بیشتر از پیش به اهوازی‌ها فشار می‌آورد. در حالی که مسئولان وعده کنترل این آلودگی‌ها را می‌دهند، نه تنها هیچ اقدام مؤثری در کاهش آلایندگی‌ها صورت نگرفته، بلکه وضعیت محیط‌زیست به‌طور فزاینده‌ای بحرانی‌تر می‌شود. از تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی شدید هوا تا افزایش مراجعات تنفسی در بیمارستان‌ها، وضعیت سلامت مردم خوزستان همچنان در خطر است.

صاحب‌خبر -

به گزارش سلامت نیوز به نقل از پیام ما، مشخص نیست لاستیک سوزانده‌اند یا زباله‌!‌ شاید هم مزارع نیشکر یا زمین‌های کشاورزی را آتش زده‌اند؛ تنها دود سیاه است که به چشم می‌خورد. دودی که وارد ساختمان‌های نیمه‌تمام می‌شود،‌ از میان درها و پنجره‌های نصب‌نشده عبور می‌کند و پیش می‌رود. اندکی جلوتر اهالی پرده را کشیده و پنجره‌ها را بسته‌اند. دود اما پس از تماس با شیشه از لای درزها جلو می‌رود، روی میز،‌ پرده و ریه ساکنان خانه می‌نشیند و لایه‌ سیاهی به‌جای می‌گذارد. فرق نمی‌کند آبان باشد یا دی،‌ فروردین باشد یا مرداد، اهوازی‌ها و سایر خوزستانی‌ها همه فصل‌ها و ماه‌های سال با آلودگی دست‌به‌گریبانند. نقشه ایران بارها توسط کاربران شبکه‌های اجتماعی برای همدلی با مردم خوزستان و آلودگی و سیاهی که بر جان و مال آنها می‌نشیند،‌ سیاه شده اما خوزستان رنگ سفیدی به خود ندیده است. آنها چند سال پیش در انتخابات ریاست‌جمهوری زمان سخنرانی «حسن روحانی» خطاب به او شعار دادند «ما که هوا نداریم، ولی هواتو داریم». حسن روحانی رئیس‌جمهور شد،اما نه او و نه سایر رؤسای جمهوری پیش و پس از او هوای خوزستانی‌ها را چندان که شایسته مردم این استان بود، نداشتند و ندارند.

«یکشنبه ۲۷ آبان، ساعت ۸ صبح شاخص کیفیت هوا براساس اندازه‌گیری ذرات معلق با اندازه ۲.۵ میکرون در ایستگاه اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان در اهواز ۱۸۴، ایستگاه دوم اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان در اهواز ۲۰۰، ایستگاه پادادشهر اهواز ۱۸۱، ایستگاه پست برق شماره ۳ اهواز ۱۷۱، استانداری خوزستان در اهواز ۱۷۰، ایستگاه شرکت ملی حفاری در اهواز ۱۷۲، ایستگاه نیوساید اهواز ۱۶۶، ایستگاه هویزه ۱۵۶، ایستگاه خرمشهر ۱۶۱، ایستگاه‌های ماهشهر و شادگان ۱۵۱ و ایستگاه هندیجان ۱۶۰ میکروگرم بر مترمکعب بود. بنابراین، هوای این شهرها در وضعیت «ناسالم» و «قرمز» است.» شبکه خبری خوزستان با ارائه این آمار و ارقام از وضعیت نگران‌کننده آلودگی هوا،‌ از احتمال تعطیلی مدارس در اهواز، بندرماهشهر، شادگان،‌ خرمشهر، هویزه،‌ هندیجان و آبادان خبر داد. تا مسئولان تصمیم‌گیری کنند بچه‌ها سوار بر سرویس‌ها شده و درس را آغاز کرده بودند. حوالی ظهر خبر رسید که مدارس نوبت عصر در شهرهای اهواز، باوی، کارون و حمیدیه روز یکشنبه ۲۷ آبان تعطیل شد.

بخش به بخش اهواز مسئله دارد

«وحید فقیهی» ساکن اهواز است،‌ کار تئاتر می‌کند و محیط‌زیست، دومی‌ را به‌شکل مستقل و داوطلبانه! هر روز که از خانه بیرون می‌زند، یک منبع آلاینده را به چشم می‌بیند. پرسش او این است که چرا مسئولان چشم بسته‌اند؟ «دور تا دور اهواز دکل‌های نفتی و گازی است که فلرهای آن روزانه در حال تولید آلودگی هستند. از فلرها دودهای عظیمی‌ در سطح شهر پخش می‌شود. صنایع فولاد را هم در حوالی اهواز داریم که سرب و کربن را به آسمان می‌فرستند، اطراف این صنایع رنگ سبز برگ‌های‌ درختان،‌ به سیاه تغییر پیدا کرده است.»

تنها آلودگی نفت و گاز که درآمد و آسایش حاصل از استخراج آن به کل ایران می‌رسد،‌ ریه خوزستانی‌ها را به شماره نینداخته، شیوه برخورد کشاورزان و صنایع نیشکر هم بلای جان ساکنان این منطقه شده است. «به‌واسطه آن که در صنعت نیشکر تجهیزات به‌روز ندارند، هرساله زمان برداشت، زمین‌ها را آتش می‌زنند که دود غلیظی از آن پخش و وارد ریه‌ اهالی می‌شود. ما تلاش زیادی می‌کنیم تا جلوی ورود دود به خانه‌هایمان را بگیریم، ولی امکانپذیر نیست. در این استان گرچه آتش زدن زمین‌های زراعی هم ممنوع است، اما همچنان کشاورزان پس از برداشت محصول زمین‌های کشاورزی و نیزارها را آتش می‌زنند. ازآنجاکه زمین‌ها اطراف اهواز هستند، دود آن به‌شکل مستقیم وارد فضای شهری می‌شود.»

هر بار که هورالعظیم آتش می‌گیرد، خوزستانی‌ها دو درد دارند؛‌ سوختن هور و آلودگی‌ هوا. «هورالعظیم در تابستان معمولاً حریق دارد که دود غلیظ ناشی از سوختن نیزارها شهرهای مختلف را درگیر می‌کند.»

مشکل دیگر به‌گفته فقیهی سوزاندن پسماندها در اهواز است. «بسیاری از رفتگرها در سطح شهر زباله‌ها را می‌سوزانند،‌ سایت پسماند هم اکثر مواقع دچار حریق می‌شود. یک سایت پسماند داشتیم که شرکت نفت آن را خریداری کرد و قرار بود وضعیت آن را مدیریت کند، اما متأسفانه تنها چیزی که آنجا می‌بینیم، حریق و آلودگی است. متأسفانه فعالیت اصولی و علمی‌ را در مدیریت پسماند شاهد نیستیم و این موضوع شرایط را بدتر کرده است.»

این فعال محیط‌زیست اهواز معتقد است محیط‌زیست توانایی مقابله با شهرداری‌، نفت و صنایع نیشکر را در این شهر ندارد. «جزء به جزء این شهر دچار مسئله است؛ فلرها می‌سوزند،‌ مزارع می‌سوزند،‌ هور می‌سوزد، زباله‌ها می‌سوزند، مردم هفته‌ای سه-چهار روز با بوی بد زندگی می‌کنند و نظارت درست و صحیحی صورت نمی‌گیرد. تمام حرف من این است که وضعیت محیط‌زیست در این جایی که ما زندگی می‌کنیم، مناسب نیست.»

پیگیری می‌کنیم

تابلوی اعلانات صفحه اصلی پایگاه اطلاع‌رسانی اداره‌کل محیط‌زیست استان خوزستان، پنج خبر را با این تیترها منتشر کرده: «مدارس نوبت صبح شهرهای اهواز، حمیدیه، باوی، کارون و بهبهان در روز یکشنبه غیرحضوری شد»، «مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان با صدور پیامی‌، شهادت ناجوانمردانه تعدادی از نیروهای گشت پاسگاه انتظامی‌گوهر کوه شهرستان تفتان را تسلیت گفت»، «محکومیت اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه چند مرکز نظامی‌در ایران»،‌ «مدارس هفت شهر خوزستان در نوبت بعدازظهر غیرحضوری شد»، «پیام مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خوزستان در پی خبر شهادت علامه‌ مجاهد، فرمانده عالیقدر، سید مقاومت، حجت الاسلام و المسلیمن سیدحسن نصرالله». در بخش چند رسانه، مجموعه اخباری از مجموعه‌ای نشست توانمندسازی مدیران مدارس و چند دیدار آمده و در بخش آب‌وهوا هم آخرین خبر مربوط به ۱۱ ماه پیش است.

داوود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان: به شرکت کشت و صنعت نیشکر گفتیم در این شرایط آلودگی هوا سوزاندن مزارع نیشکر انجام نشود و وزارت نفت هم باید تولید نفت و فعالیت فلرها را کاهش دهد

«داوود میرشکار» البته مصاحبه‌ای کوتاه و مختصر درباره آلودگی هوا با ایسنا داشته،‌ او در این خبر کوتاه گفته «به شرکت کشت و صنعت نیشکر گفتیم در این شرایط آلودگی هوا سوزاندن مزارع نیشکر انجام نشود و وزارت نفت هم باید تولید نفت و فعالیت فلرها را کاهش دهد. کشاورزان به هیچ عنوان مزارع را آتش نزنند و درصورت مشاهده این موضوع، شکایت قضایی انجام می‌شود. به شهرداری‌ها هم اعلام شده است وضعیت پسماندسوزی را رصد و از این اتفاق جلوگیری کنند. به پلیس راهنمایی و رانندگی نیز اعلام شده است جلوی تردد خودروهای آلاینده را به‌ویژه در کلانشهرها بگیرند.»

سلامت و جان مردم را فدای مصلحت‌اندیشی نکنید

هژیر کیانی، فعال محیط‌زیست:خواسته ما این است که دانشگاه علوم‌پزشکی این موضوع را پیگیری و اداره‌کل محیط‌زیست به واحدهای آلاینده اخطار و دستگاه قضایی به این موضوع رسیدگی کنند

«هژیر کیانی»ُ از فعالان محیط‌زیست خوزستان است. او هرگونه پرداختن به مسئله درختان «کنوکارپوس» و تأثیر آنها بر آلودگی هوا را به حاشیه بردن عوامل اصلی می‌داند. «مطابق آمار سازمان محیط‌زیست و اداره‌کل محیط‌زیست استان خوزستان،‌ ۶۰ درصد آلودگی هوا در اهواز به‌واسطه آلودگی‌ صنعتی است. ۷۰ درصد از این ۶۰ درصد نیز به آلودگی‌های مرتبط با نفت و پتروشیمی‌ برمی‌گردد. در شهر اهواز بیشترین آلایندگی از فلرهای نفتی است که براساس ۲۰۰ مقاله علمی بین‌المللی در هر مترمکعب ۲۵۰ ماده سمی‌ دارند، درحالی‌که در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس تا ۹۸ درصد فلرها را کنترل کرده‌اند.»

آنچه در این کشورها انجام شده، در خوزستان تنها وعده داده شده است. «برای سال‌ها وزاری مختلف گفته‌اند که می‌خواهند آلودگی فلرها را کنترل کنند، ولی نه محیط‌زیست به آنها برنامه زمان‌بندی داده و نه آنها تعهدی برای سلامت مردم دارند. در مقابل شاهد فرافکنی آنها هستیم که موضوع آلودگی را به درختان «کنوکارپوس» ارتباط می‌دهند. مگر فقط اهواز در استان آلوده است،‌ پس شهرهای دیگر که این درخت در آنها وجود ندارد، چرا آلوده‌اند. خواسته ما این است که دانشگاه علوم‌پزشکی این موضوع را پیگیری و اداره‌کل محیط‌زیست به واحدهای آلاینده اخطار و دستگاه قضایی این موضوع را رسیدگی کنند. نباید با مصلحت‌اندیشی با جان و سلامت مردم بازی شود.»

هژیر کیانی، فعال محیط‌زیست:خواسته ما این است که دانشگاه علوم‌پزشکی این موضوع را پیگیری و اداره‌کل محیط‌زیست به واحدهای آلاینده اخطار و دستگاه قضایی به این موضوع رسیدگی کنند

میزان آلایندگی که کیانی از آن صحبت می‌کند، به‌گفته او به‌ازای هر فلر در حاشیه اهواز در شبانه‌روز به ۱۵ هزار مترمکعب می‌رسد. «اگر از ایذه و بهبهان وارد اهواز شوید، فکر می‌کنید هوا ابری است، درصورتی‌که آنچه می‌بینید آلایندگی فلر است. ما امیدواریم رئیس جدید سازمان حفاظت محیط‌زیست برنامه زمان‌بندی برای حل این مسئله به وزارت نفت دهد. زمانی که ما از جنایت صحبت می‌کنیم، یک جمله احساسی به زبان نمی‌آوریم؛ آمار سرطان و بیماری‌های دیگر نشان می‌دهد چه اتفاقی در اینجا افتاده است. ما خواستار تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب هستیم که مردم هم عضو آن باشد و ریشه این آلایندگی‌ها مشخص شود و دستگاه قضایی هم به‌عنوان مدعی‌العموم ورود پیدا کند.»

حتی یک مشعل هم جمع نشده

خواسته‌ای که کیانی دارد به‌شکل دیگری توسط «محمد داس‌مه»، وکیل دادگستری و فعال محیط‌زیست ساکن بهبهان تکرار شده است. او در شبکه اجتماعی ایکس نوشته «پیشنهاد می‌کنم نهضت شفافیت و عدالت درخواست تحقیق و تفحص از پروژه جمع‌آوری گازهای همراه شرق کارون را از مراجع نظارتی پیگیری کند. مجری این پروژه پالایشگاهی است که قرار بود ظرف سه سال از سال ۹۷ این پروژه به اتمام برسد. شش سال گذشت و حتی یک مشعل از ۵۲ مشعل جمع‌آوری نشده.» او در پست دیگری از مراجعه سه هزار بیمار تنفسی به مراکز درمانی خوزستان در روزهای اخیر خبر داده و نوشته «مدیر امور بیماری‌ها دانشگاه جندی‌شاپور اهواز با اشاره به مراجعه سه هزار بیمار با مشکل تنفسی به مراکز درمانی در پی آلودگی هوا اعلام کرده که در یک ماهه اخیر میزان مراجعات با عارضه تنفسی به مراکز درمانی ۱۵ درصد افزایش یافته است.»

برچسب‌ها: