شناسهٔ خبر: 69798280 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | لینک خبر

محمد بقایی ماکان مطرح کرد؛

تلاش کنیم تا حلقه‌های صنعت نشر به درستی در جای خود قرار گیرند

مدرس و پژوهشگر زبان فارسی و اقباس‌شناس مشهور گفت: باید تلاش کنیم که در کنار برگزاری رویدادهایی مثل هفته کتاب حلقه‌های صنعت نشر به درستی در جای خود قرار بگیرند.

صاحب‌خبر -

محمد بقایی ماکان، مدرس و پژوهشگر سرشناس زبان و ادبیات فارسی به ستاد خبری سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران گفت: هفته کتاب سالیان درازی است که برگزار می‌شود، اما نباید فراموش کنیم که رویدادهایی چون هفته کتاب، نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و آیین‌هایی از این دست به تنهایی نمی‌تواند به ترویج و تقویت کتابخوانی درسطح جامعه یا همین‌طور، گسترش بازار کتاب کمک کند. هرچند نباید از نظر دور داشت که در این سال‌ها قدم‌هایی مناسب در این زمینه برداشته شده است.

وی افزود: صنعت نشر ما اکنون در شرایط به‌سامانی بسر نمی‌برد، طبیعی است که اگر بخواهیم یک بنای ماندگار و مستحکم بسازیم باید در درجه اول این بنا دارای فونداسیون و زمینه استواری باشد. در سال‌های اخیر با شدت گرفتن تنگناهای اقتصادی، ناشران جدی و فعال کم‌کارتر شده‌اند و برخی از دفاتر نشر و کتابفروشی‌ها هم به‌واسطه آسیب‌های اقتصادی روبه تعطیلی رفته‌اند که این مسئله هم در نوع خود، ضایعه‌ای در حوزه نشر به شمار می‌رود. 

این پژوهشگر با سابقه درپاسخ به سوال دیگری مبنی براین‌که چطور می‌توان راه‌کاری اندیشید تا کتابخوانی درکنار برپایی رویدادهایی مثل هفته کتاب، هم‌چنان در جامعه جاری و ساری باشد نیز گفت: همه شاخه‌های کشور مانند حلقه‌های یک زنجیر، به هم پیوسته هستند و زمانی می‌توان به حوزه نشر دل بست که تمام حلقه‌ها به درستی عمل کنند. وضعیت اقتصادی، امروز تاثیر مستقیمی بر حوزه نشر گذاشته و معضلاتی نظیر گرانی کاغذ و هزینه‌های چاپ منجر به افزایش قیمت کتاب شده است، درنتیجه اهل مطالعه که شاید در ماه چندکتاب تهیه می‌کرده‌اند، حالا کمتر از عهده خرید کتاب برمی‌آیند. 

صاحب کتاب «بازسازی اندیشه دینی در اسلام: ترجمه فارسی سخنرانی‌های اقبال» در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که نباید پروسه انتشار کتاب طولانی شود، ادامه داد: مسلم است که اگر می‌خواهیم حوزه نشر رونق دوباره‌ای پیداکند، باید تلاش کنیم که در کنار برگزاری رویدادهایی مثل هفته کتاب حلقه‌های صنعت نشر به درستی در جای خود قرار بگیرند. وقتی حلقه‌های یک زنجیر از جنس چدن باشند، نمی‌توان انتظار داشت که حلقه نشر زرین باشد. 

این نویسنده همچنین درباره تازه‌ترین کتاب‌های خود نیز توضیح داد: ما پنج شاعر برجسته و مطرح در زبان فارسی داریم که از این شخصیت‌ها بسیار یاد می‌شود. به ‌طوری که در اغلب شهرها، حتما خیابانی به نام مفاخری چون فردوسی، خیام، سعدی، حافظ و مولانا هست. آثار این شاعران سرشار از فصاحت و بلاغت است، اما به نظر می‌رسد جامعه ما و کسانی که به آثار این شاعران توجه دارند بیشتر مجذوب سخنان دلنشین و سحرانگیز آنها می‌شوند و چندان که باید به عمق مفاهیم آنچه از ذهن این شخصیت‌ها پدید آمده است پی نمی‌برند یا کمتر توجه می‌کنند. هم‌اکنون مشغول نگارش مجموعه کتابی درباره این شاعران هستم.

 نویسنده کتاب «اقبال و شش فیلسوف غربی» اضافه کرد: مقصود من از نگارش این مجموعه این است که حقیقت ذهن این چهره‌های بزرگ را که تاکنون آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته به خوانندگان ایرانی معرفی کنم. ضمن این‌که هرکدام از مجلدات این مجموعه قابل ترجمه هم هستند و ممکن است بعدها به زبان‌های دیگری ترجمه شده و زمینه‌ای را برای شناخت و آشنایی مردم جهان؛ به‌خصوص اروپاییان با آثار این شاعران فراهم کنند. 

سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از ۲۳ آبان (۱۴۰۳) شروع شده و تا ۳۰ آبان (۱۴۰۳) ادامه دارد.