شناسهٔ خبر: 69797658 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

گنج‌یابی در خراسان‌شمالی؛ از دستگیری ۸۰ نفر تا کشف ۱۴ فلزیاب

بجنورد- ایرنا- مسوول امور حقوقی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌شمالی اعلام کرد: ۸۰ حفار غیرمجاز محوطه‌های تاریخی استان از ابتدای سالجاری تاکنون با همکاری مردم و نهادهای انتظامی دستگیر و ۱۴ دستگاه فلزیاب نیز کشف شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، توهم گنج یابی این روزها در خراسان شمالی بالا گرفته است و هر شخصی برای تعبیر رویایش بیل و گلنگ به دست به جان میراث چند هزار ساله این خطه می افتد.

بسیاری از جوانان این استان رویای یک شبه پولدار شدن را در سر می پرورانند و برای تعبیر آن یا سر از غارهای هنامه در می آورند و یا به قبور تاریخی سرک می کشند.

اما آیا واقعا چیزی به نام گنج در خراسان شمالی وجود دارد؟ برای بررسی این موضوع به گفت و گویی با ملک حسین قویدل چوکانلو، مسوول امور حقوقی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی می پردازیم.

ایرنا: آیا چیزی به نام گنج در خراسان شمالی وجود دارد؟

قویدل چوکانلو: اگر مطالعاتی از وضعیت اجتماعی مردم در دوره های تاریخی گوناگون داشته باشید، خواهید فهمید که اکثریت مردمان آن روزگار وضعیت معیشتی خوبی نداشتند تا با اشیای ارزشمند دفن شوند.

اشیای با ارزش مختص طبقه خاصی بوده است و همه آنها نیز معمولا با جواهرات و یا اشیای ارزشمند دفن نمی شوند، از سوی دیگر هیچ فرد عاقلی محل دفن اشیای قیمتی اش را لُو نمی دهد.

معمولا گذشتگان در صورت دفن اشیا با ارزش سعی می کردند به روش های گوناگون افراد متجاوز را گمراه کنند.

ایرنا: از ابتدای سال چند نفر در این خصوص دستگیر شدند؟

قویدل چوکانلو: ۸۰ حفار غیر مجاز محوطه های تاریخی استان از ابتدای سالجاری تاکنون با همکاری مردم و نهادهای انتظامی و امنیتی دستگیر شدند.

این افراد در رابطه با ۴۳ حفاری غیر مجاز در مناطق تاریخی و زیر پوشش میراث فرهنگی خراسان شمالی دستگیر شده اند.

۱۴ دستگاه فلزیاب و تعداد زیادی ادوات حفاری و قطعات کوزه سفالی نیز در این ارتباط کشف شده است.

ایرنا: سوداگران گنج بیشتر در کدام مناطق حفاری می کنند؟

قویدل چوکانلو: گرچه سوداگران گنج در تمامی مناطق خراسان شمالی دست به حفاری غیرمجاز می زنند اما بیشترین حفاری های غیر مجاز در شهرستان شیروان و بجنورد است.

ایرنا: چه عاقبتی در انتظار جویندگان گنج است؟

قویدل چوکانلو: بر اساس ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی، هرگونه حفاری و کاوش به‌قصد به‌دست‌آوردن اموال تاریخی و فرهنگی ممنوع بوده و افرادی که به این کار اقدام کنند از ۶ ماه تا سه سال حبس می شوند و اشیای مکشوفه نیز به نفع میراث‌فرهنگی کشور و آلات و ادوات حفاری به نفع دولت ضبط می‌شود.

چنانچه حفاری در اماکن و محوطه‌های تاریخی در فهرست آثار ملی یا در بقاع متبرکه و اماکن مذهبی انجام شده باشد علاوه بر ضبط اشیای مکشوفه و آلات و ادوات حفاری، مرتکب به حداکثر مجازات مقرر محکوم می‌شود.

به گزارش ایرنا، استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد و سالانه پذیرای میلیون ها مسافر، گردشگر و زائر امام هشتم (ع) است که از این خطه گذر می کنند.