شناسهٔ خبر: 69795678 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

بقائی:‌ اقدامات ایذایی اروپا، بی‌پاسخ نمی‌ماند/ از منافع و مصالح خود کوتاه نمی‌آییم

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد تهدیدات رژیم صهیونسیتی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران گفت: منطقه ما با این رویکردهای قانون‌شکنانه رژیم صهیونیستی چند دهه است که آشناست و ما تدابیر لازم را برای دفاع از منافع و صنعت هسته‌ای کشور اندیشیده‌ایم‌.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا « اسماعیل بقائی» در نشست خبری امروز (دوشنبه) در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد این که طبق خبرهای منتشر شده ترکیه حریم هوایی خود بر روی هواپیمای حامل رئیس‌ رژیم صهیونیستی را بسته است و همین موضوع باعث شده که رئیس‌ این رژیم نتواند در اجلاس باکو شرکت کند، تاکید کرد: رژیم صهیونسیتی صلاحیت حضور در سازمان ملل را ندارد و این موضوعی است که در اجلاس سازمان همکاری اسلامی نیز مطرح شد.

وی گفت: امیدواریم تعداد کشورهای بیشتری به کارزار جلوگیری از حضور رژیم صهیونیستی در  مجامع بین‌المللی بپیوندند.

پیشگام قطع روابط با مراکش نبوده‌ایم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده  مبنی  بر دیدار نماینده امنیتی ایران با مقامات مراکش در پایتخت این کشور عربی و آفریقایی  و اقدامات صورت گرفته برای آغاز روابط بین ۲ کشور ایران و مراکش گفت: ایران همیشه از بهبود و گسترش روابط با کشورهای همسایه و اسلامی استقبال کرده است.

وی  خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: در رابطه با موضوع خاصی هم که سوال کردید تاریخچه روابط ما روشن است. ما پیشگام قطع روابط نبوده‌ایم و بدیهی است که در راستای پیشبرد سیاست همسایگی برای بهبود روابط با کشورها بر مبنای  عزت، حکمت و مصلحت و منافع ملی کشور و همچنین مصالح کشورمان، منطقه و جهان اسلام اقدام  می‌کنیم.

کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حافظ منافع این کشور در تهران است

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این که «آیا از سوی تیم معرفی شده ترامپ اقدامی برای تعامل با ایران صورت گرفته و ارتباطی در این زمینه برقرار شده است؟» اظهار کرد: کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حافظ منافع این کشور در تهران است ، این کانال از قبل وجود داشته است و کماکان برای رد و بدل پیام‌ها وجود دارد.

با حسن نیت آماده مذاکره با اروپا براساس عزت، حکمت و مصلحت هستیم

سخنگوی وزارت امور در پاسخ به این سوال که اگر مذاکراتی بین ایران و اروپا صورت بگیرد این مذاکرات در  چه حوزه‌هایی خواهد بود، گفت: ما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد موضوعاتی که مورد نگرانی و علاقه طرفین بود با اروپایی‌ها صحبت کردیم.

وی افزود: دامنه موضوعاتی که بین ما و کشورهای اروپایی در نیویورک  مورد صحبت قرار گرفت، موضوعات متعددی بود  و در ادامه با همین حسن نیت و رویکرد آماده هستیم که با در نظر گرفتن منافع ملی  و سه اصل عزت، حکمت و مصلحت رایزنی و گفت‌وگو کنیم.

سفر لاریجانی به سوریه و لبنان پیام مشخصی داشت

سخنگوی وزارت امور خارجه در  پاسخ به سوالی مورد سفر علی  لاریجانی به سوریه و لبنان  و این که آیا وزارت خارجه در جریان این سفر بوده است؟ خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت:  خبر این سفر را خود من اعلام کردم.

وی افزود : سفر ایشان نشانه استفاده از همه ظرفیت‌های کشور برای پیشبرد اهداف دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران  است.

بقائی گفت : حضور در لبنان و سوریه به عنوان ۲ کشور پیشتاز و پیشگام در جلوگیری از توسعه‌طلبی رژیم صهیونیستی پیام مشخصی را داشت؛ پیامی مبنی بر حمایت قاطع و مستمر جمهوری اسلامی ایران از مردم و مقاومت لبنان و سوریه در ‌ برابر تداوم تجاوزات و تحرکات جنگ‌افروزانه رژیم صهیونیستی در منطقه.

برخی کشورهای اروپایی بر ادامه روند تقابل تأکید دارند

 هر کنش نامناسب علیه ایران با واکنش متقابل مواجه خواهد شد

بقائی در پاسخ به سؤالی در خصوص تصمیم احتمالی اتحادیه اروپا برای تحریم خطوط کشتیرانی ایران در روز دوشنبه گفت: حتما هر کنش نامناسبی علیه منافع ایران با واکنش متقابل ایران مواجه خواهد شد.

وی در ادامه تصریح کرد: اقدامات ایذایی طرف‌های مقابل در تحریم‌های بخش‌های مختلف اقتصادی ایران، بی‌پاسخ نمی‌ماند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: هفته قبل هم اشاره شد که در شرایطی که مقامات اوکراین خودشان اذعان دارند به اینکه ادعاهای مربوط به انتقال موشک بالستیک از ایران به روسیه صحت نداشته ، انتظار می‌رفت که مقامات اروپایی در اقدامات تحریمی قبلی خود علیه ایران که بر مبنای این ادعا بوده تجدیدنظر کنند.

بقایی افزود: به نظر می‌رسد برخی کشورهای اروپایی بر ادامه روند تقابل تأکید دارند که این موضوع به نفع هیچ کس نخواهد بود.

طرح‌های  آمریکا در منطقه در مسیر گسترش و ترویج جنایت رژیم صهیونسیتی بوده است

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با طرح منتشر شده در برخی رسانه ها به عنوان طرح آمریکا برای آتش‌بس در لبنان گفت: عموماً مداخلات و طرح‌های  آمریکا در امور منطقه با عناوین گوناگون طرح‌های یک طرفه و در مسیر گسترش و ترویج جنایت رژیم صهیونسیتی بوده است.

وی ادامه داد: ما مطمئن هستیم که مردم لبنان و مقاومت این کشور خودشان مصالح و منافع خودشان را تشخیص می‌دهند و در مورد هر طرحی که در ارتباط با توقف جنایات رژیم صهیونیستی  مطرح می‌شود خودشان منافعشان را تشخیص می‌دهند و ایران به عنوان حامی مقاومت در کنار آنهاست.

هیچ وقت بخشی از منازعه اوکراین نبوده‌ایم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه آمریکا موشک‌های دوربرد در اختیار اوکراین قرار داده است، گفت: ما هیچ وقت بخشی از منازعه اوکراین نبوده‌ایم و معتقدیم که یکی از دلایل پیچیده شدن این منازعه همین مداخلاتی است که از طرف برخی از کشورهای غربی در این بحران‌ انجام می‌شود.

بقائی گفت: موضع اصلی ما این است که طرف‌های درگیر باید از طریق مسالمت آمیز و گفت‌وگو بحران را حل کنند و  خواسته ما از کشورهای فرامنطقه این است که به این منازعه دامن نزنند.

هیچ‌گاه از منافع و مصالح خود کوتاه نمی‌آییم

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که تفاوت مذاکرات آتی ایران اروپا با مذاکرات قبلی که به شکست انجامید چه خواهد بود و این که ایران چقدر  حاضر است در جریان این مذاکرات از منافع و خواسته‌های خود عقب‌نشینی کند؟ گفت: طبیعی است که ما هیچ‌گاه از منافع و مصالح خود کوتاه نمی‌آییم و هرگونه مذاکره باید منصفانه و معقول و با در نظر گرفتن مصالح و منافع طرفین باشد.

وی ادامه داد: من مذاکره را به مذاکره قدیم و جدید تقسیم نمی‌کنم. هرگونه مذاکره‌ای پیشینه خود را دارد و  عموما مذاکرات تداوم مذاکراتی است که در گذشته انجام شده است.

بقائی افزود: مهم این است که در مذاکراتی که  انجام‌ می‌شود تجربیات گذشته مورد توجه قرار بگیرد و چراغ راه آینده باشد.

تعداد زندانیان محبوس افغانستانی در زندان‌های ایران زیاد است

سخنگوی وزارت امور خارجه  همچنین در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با توافق ایران و حکومت سرپرستی افغانستان برای انتقال محکومان افغانستانی از زندان‌های ایران به کشور خودشان گفت: مراودات و گفت‌وگوها بین ایران و حکومت سرپرستی افغانستان برای انتقال محکومان افغانستانی به کشور خودشان از قبل در جریان بوده است.

وی افزود: تعداد زندانیان محبوس افغانستانی در زندان‌های ایران زیاد است و این موضوع در استان‌های مختلف ایران وجود دارد.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: جرائم این زندانیان و محکومان متنوع است که یکی از مهمترین آن موضوع مواد مخدر است.

بقائی با بیان اینکه نگهداری این محکومان، هزینه زیادی را بر دوش ایران می‌گذارد، گفت:  طی سال گذشته تلاش‌های مضاعفی برای انتقال محکومان افغانستانی به کشور خودشان انجام داده‌ایم.

 سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: برخی از جرائم این زندانیان مالی و غیر مواد مخدر است که در مورد آنها نیز باید ساز و کار لازم را پیدا کرد.

وی تاکید کرد: امیدواریم دولت سرپرستی افغانستان به صورت موثر در راستای فرایند اجرای این توافق عمل کند.

موافقتنامه امنیتی بین ایران و پاکستان وارد مرحله اجرایی شده است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد رایزنی‌های ایران با پاکستان جهت مبارزه با گروه‌های تروریستی با توجه به اتفاقات تروریستی که در مدت اخیر در استان سیستان و بلوچستان صورت گرفته است، گفت: رایزنی‌های مستمری با کشورهای همسایه از جمله پاکستان برای مبارزه با تروریسم داشته‌ایم. تروریسم، موضوعی است که هر ۲ کشور را در معرض آسیب قرار داده است و ما سازوکارهای عملیاتی با کشورهای همسایه برای مقابله با تروریسم ایجاد کرده‌ایم. موافقتنامه امنیتی بین ایران و پاکستان وارد مرحله اجرایی شده است و هر ۲ کشور می‌خواهند با تمام تلاش گروه‌های تروریستی و قاچاق را شناسایی کنند و به نحو مقتضی با آنها مبارزه کنند.

بقائی ادامه داد: اگر روند را نگاه کنید به این نتیجه می‌رسید که طی ماه‌های گذشته اقدامات موثری از سوی ایران و پاکستان برای مقابله با تروریسم و برقراری امنیت انجام شده و این روند ادامه پیدا می‌کند.

در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت کشورمان از کسی اجازه نمی‌گیریم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در در پاسخ این سوال که برخی معتقدند بعد از روی کار آمدن ترامپ ایران در انجام عملیات وعده صادق ۳ سست شده و احتمالاً این عملیات را انجام نمی‌دهد، گفت: بارها اعلام کرده‌ایم که در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت کشورمان از کسی اجازه نمی‌گیریم و به  هر تجاوزی که انجام می‌شود قطعاً پاسخ قاطع داده خواهد شد.

ایران مسئولانه‌ترین رویکرد را برای جلوگیری از گسترش تروریسم تکفیری در منطقه داشته است

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد فعالیت مجدد گروه‌های تروریستی از جمله داعش در عراق و عدم همکاری برخی از کشورهای اروپایی با دولت عراق برای تحویل گرفتن اتباع داعشی خود گفت: حضور مستشاری ایران در سوریه و عراق برای مقابله با داعش بود، ایران مسئولانه‌ترین رویکرد را برای جلوگیری از گسترش تروریسم تکفیری در منطقه داشته است و  متاسفیم که کشورهای اروپایی که ادعای مقابله با تروریسم می‌کنند در رابطه با این موضوع خاص برخورد غیرمسولانه داشته‌اند. از یک طرف از تحویل گرفتن اتباع داعشی خود عدول کرده‌اند و از طرف دیگر گزارش‌ها حاکی است که عناصر تروریستی در سوریه به نوعی از امکانات و تسهیلات آمریکا و برخی از کشورها برخوردار هستند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: این موضوع امنیت منطقه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: هیچ کشوری به اندازه ایران صاحب تجربه در بحث مقابله با جریان تروریسم داعش نیست و یکی از مواردی که می‌توان در چارچوب‌های موجود منطقه‌ای از جمله نشست آستانه مورد توجه قرار داد همین موضوع مقابله با تروریسم و گروه‌های تروریستی در سوریه است.

روند برقراری روابط با بحرین به صورت مثبت در حال تداوم هست

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد آخرین تحولات در روابط ایران و بحرین گفت: موضع ما در رابطه با بحرین مثل موضع‌مان در رابطه با هر کشور مستقل و همسایه‌ای است که در همسایگی ایران قرار دارد.

وی افزود: در رابطه با روند برقراری روابط دیپلماتیک بین ۲ کشور این فرایندی است که از مدت‌ها قبل شروع شده است، در این چارچوب  رفت و آمد مقام‌های طرفین برقرار است. استحضار دارید که وزیر امور خارجه بحرین طی مدت چند ماه اخیر  سه سفر به ایران داشتند، ما هم سفری به بحرین در چارچوب رایزنی‌های منطقه‌ای داشتیم.

بقائی ادامه داد: طبیعی است که مبحث برقراری روابط دیپلماتیک یکی از موضوعات گفت‌وگو بین مقامات ۲ کشور است و این امر موضوعی ادامه‌دار است و طبیعی است که اجرایی کردن سازوکار  برقراری روابط مقداری زمان ببرد ولی این روند به صورت مثبت در حال تداوم هست.

با توجه به عملکرد و رفتار دولت آمریکا حرکت‌های خود را در آینده تنظیم خواهیم کرد

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که وزیر خارجه کشورمان چندین بار اعلام کرده که اگر منافع ما ایجاب کند، اقدام‌های لازم را درباره  گفت‌وگو  با آمریکا انجام خواهیم داد. آیا بدون ارتباط گرفتن با تیم رییس‌جمهور جدید آمریکا، ولو غیررسمی و با واسطه می‌توان فهمید که منفعتی در مذاکره هست یا نه؟ گفت: فکر نمی‌کنم تقلیل و تحدید مسائل ایران و آمریکا به یک دوره و یا فرد خاص و یا انتخابات مشخص، رویکرد واقع گرایانه‌ای در شناخت و تحلیل روابط ۲ کشور باشد.

بقائی افزود: سابقه تلخ رابطه بین ایران و آمریکا سابقه هفت دهه‌ای است. متاسفانه در طول این سال‌ها و دهه‌ها هیچ حسن نیت و تلاش جدی برای جبران،  تعدیل و یا ترمیم این رفتارهای ناصواب دیده نشده است و  بر عکس عملکرد دولت‌های مختلف آمریکا نشان داده بر رویکرد خصمانه خود با ابزار تحریم، فشار و کمک نظامی به دشمنان ایران و استفاده از همه ابزارها برای آزردن مردم ایران افزوده‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: این گزاره که ما عملکرد دولت‌های مختلف آمریکا را مبنای ارزیای و تصمیم‌گیری در رویکردهای آتی قرار خواهیم داد، یک جمله کلیشه‌ای نیست بلکه مبتنی بر یک انگاره و محاسبه دقیق از منافع ملی خودمان و شناخت فضای بین‌الملل و محیط پیرامونی است.

وی خاطرنشان کرد: کماکان ما با توجه به عملکرد و رفتار دولت آمریکا حرکت‌های خود را در آینده تنظیم خواهیم کرد.

روابط ایران و چین محکم و مفید برای ۲ کشور بوده است

بقائی همچنین در پاسخ به این سوال  که اجرای قراداد ۲۵ ساله بین ایران و چین به کجا انجامیده است و چینی‌ها  به چه میزان به تعهدات خود  در مورد اجرای این توافق عمل کرده‌اند؟ گفت: در این سال ها روابط ایران و چین محکم و مفید برای ۲ کشور بوده است. ایران  و چین کماکان همچون گذشته تاکید دارند که از ابزارهای مختلف برای گسترش روابط استفاده کنند و این توافق‌نامه یکی از  مهم‌ترین چارچوب ها در این ارتباط است.

تهدید علیه تأسیسات هسته‌ای کشور به منزله تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی و امنیت کشورهاست

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی در مورد تهدیدات رژیم صهیونسیتی درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران و توجه به قطعنامه ۵۳۳ که حمله به تأسیسات هسته‌ای را ممنوع اعلام کرده است،گفت: قطعنامه ۵۳۳ یکی از قواعد و مقرراتی است که هرگونه تهدید و توسل به زور علیه تأسیسات هسته‌ای تحت نظر آژانس را منع می‌کند و این سند وجود دارد.

بقائی افزود: این قطعنامه تهدید به استفاده از زور علیه تأسیسات هسته‌ای کشورها را ممنوع می‌کند و تصریح دارد که  شورای امنیت ملزم است در مورد این تهدیدات ورود کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: تهدید علیه تأسیسات هسته‌ای کشور به منزله تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی و امنیت کشورهاست.

وی افزود : این بعد حقوقی موضوع است و از حیث سیاسی طبیعی است منطقه ما با این رویکردهای قانون شکنانه و خلاف حقوق بین‌الملل از سوی این رژیم به مدت چند دهه آشنا بوده و حتما تدابیر و اقدامات برای دفاع از منافع و صنعت صلح‌آمیز هسته‌ای را اتخاذ کرده‌ایم.

همکاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین درباره همکاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: از چند سال قبل ایران وارد مذاکره با این اتحادیه اقتصادی شد. این اتحادیه مشتمل بر پنج کشور است که ظرفیت اقتصادی قابل توجهی دارند. آخرین تحول در این ارتباط امضا و تصویب توافقنامه تجاری اتحادیه اوراسیا و ایران توسط ارمنستان بود. اگر یکی دو کشور دیگر نیز توافق‌نامه را تصویب کنند و ایران هم روند تصویب را در مجلس تکمیل کند، این توافقنامه  اجرایی خواهد شد و انتظار می‌رود ظرفیت قابل توجهی به همکاری‌های تجاری و اقتصادی بین ایران و این کشورها اضافه ‌کند.

از هر طرحی که منجر به توقف جنایات و نسل‌کشی شود استقبال می‌کنیم


بقایی بار دیگر در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره با دولت جدید آمریکا و اینکه آیا ایران حاضر است برای تمام اختلافات با آمریکا وارد مذاکره شود و همچنین نگاه ایران به وعده های انتخاباتی ترامپ  گفت: رابطه ایران و آمریکا را نباید به صورت مقطعی و در یک بازه زمانی کوتاه مدت نگاه کرد و یا به یک دولت خاص و حزب و فرد خاص مرتبط ومحدود کرد. باید نگاه تاریخی به موضوع داشت.

وی افزود: از وعده‌های خوب انتخاباتی استقبال می‌کنیم که اجرا شود. به‌عنوان یک کشور منطقه که از ناامنی و کشتار برادران و خواهران در فلسطین و لبنان ناراحت هستیم، از هر طرحی که منجر به توقف جنایات و نسل‌کشی شود استقبال می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه گفت : همان طور که گفتیم با توجه به عملکردهای طرف مقابل سیاست‌های آتی خود را تنظیم خواهیم کرد. مشخص است چه کارهایی باید بشود یا چه کارهایی نباید بشود. اصول حقوق بین‌الملل و منشور ملل، مشخص کرده روابط ۲ دولت باید بر چه اساسی باشد.

روابط بسیار خوب ما با دولت سوریه کماکان ادامه خواهد یافت

این دیپلمات ارشد ایرانی در خصوص بحث کاهش تعداد مستشاران نظامی ایران در سوریه و اظهارات خاجی دیپلمات ارشد ایرانی با یک رسانه روس  مبنی بر اینکه ایران برنامه‌ای برای افزایش مستشاران خود در سوریه  ندارد، گفت: من حرف‌های  آقای خاجی را باید دقیق چک کنم، ولی احتمالا  این پاسخ ایشان در پاسخ به طرح شک و شبهه‌هایی است  که  در خصوص نحوه و یا ادامه روابط خوب و راهبردی بین ایران و سوریه مطرح شده بود و فکر می‌کنم جواب ایشان روشن بود که حمایت ایران از مقاومت و روابط بسیار خوب ما با دولت سوریه کماکان ادامه خواهد یافت.

311311