به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، محمدرضا فرزین در نشست اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه بخش عمده تصمیمات بانک مرکزی بر فعالیتهای تجاری کشور تاثیر میگذارد، اظهار داشت: مسأله اول بحث ارز است، درباره ارز در چند ماه اخیر سیاست خود را اعلام کردیم که بیش از یکسال است به دنبال پایه ریزی این سیاست بودیم و قرار بر این است که ارز را در نهایت به سمت بازار توافقی برود.
وی ادامه داد: نرخ ارز در یک بازار شکل می گیرد و در پیمان سپاری هم ارز را در این بازار عرضه و قیمت آن آن تعیین میشود و معتقدیم این بازار توافقی به ثبات بازار کمک خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی افزود: در دو سال گذشته که نوسانات ارزی در کشور افزایش پیدا کرد سامانه نیما را راه اندازی کردیم و سیاست این بود که حداقل پیش بینی پذیری ارز در سامانه نیما محقق کنیم ، البته سیاست ما میخکوب کردن نرخ نیست بلکه پیش بینی پذیری بود، اما نیما بازار نبود بلکه یک سامانه بود اما در بازار توافقی قرار بر این است که نرخ تعیین شود و می تواند علامت مناسب بدهد.
فرزین گفت: در حال حاضر یک نرخ ارز خارج از کشور، نرخ دیگر در سامانهها و نرخی هم در بازار غیر رسمی شکل میگیرد که این نرخها علامت میدهند در حالی که تابع بانک مرکزی نیستند و اغلب مربوط به ارزهای قاچاق و فرار سرمایه است اما به هر حال اثر گذار هستند اما به دنبال این هستیم که مرجعیت نرخ بازار توافقی باشد.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه باید توجه داشت پیمان سپاری، قانون است، ادامه داد: اگر بازار توافقی راهاندازی شود همه میتوانند حوالههای ارزی را در این بازار عرضه و در نهایت نرخ شکل بگیرد. البته در حال حاضر در سامانه نیما تنها پتروشیمی و پالایشگاهیها حضور دارند و ارز مابقی گروهها به صورت توافقی عرضه میشود که البته این توافق نه در بازار بلکه در شرایط چانه زنی صورت میگیرد و نه در شرایط بازار.
وی همچنین با اشاره به ارائه تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی تاکید کرد: در سیاستهای پولی میدانیم که کنترل نقدینگی بعضا باعث انسداد نقدینگی میشود و البته بسته بالای ٢٠٠ همتی برای واحدهای تولیدی متوسط در نظر گرفتهایم. در بخش ذی نفع واحدی در بانکها مشکلاتی وجود دارد اما این سیاستهای احتیاطی است که در تمام بانکهای دنیا وجود دارد و ما هم به دنبال این هستیم اصلاحاتی در این سیاست هستیم البته این مشکل در هلدینگهای بزرگ دیده میشود.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به برگشت ارز صادراتی به کشور گفت: آمار ما نشان میدهد که تجار ارز را برمیگردانند و تنها درصد کمی ارز خود را برنمیگردانند و این سیاست به خوبی در کشور انجام میشود هر چند درباره عدم برگشت ارز به کشور بزرگنمایی میکنند اما این موضوع صحت ندارد.
وی افزود: مسأله این است که این ارز با چه نرخی برمیگردد و تعیین نرخ درست بازار رسمی راه اندازی میکنیم.
فرزین گفت: قبول داریم اینکه واردات را در مقابل صادرات قرار داریم، غلط است اما باید پرداخت ارز تسهیل شود و با راهانداختن بازار توافقی این مشکلات حل می شود.
وی تاکید کرد : سیاست ما دریافتم مرکزی اصطلاحات به صورت تدریجی و بدون سرو صدا انجام شود چراکه هر وقت شوک وارد شده مشکلات بسیاری ایجاد شدهاست. فعالیت بازار توافقی ۵ ماه شروع شده و در مرحله آزمون و خطا هستیم و هنوز هم علمیات آن را به صورت رسمی اعلام نکردهایم اما همین الان ارز در بازار توافقی مبادله میشود و نرخ مشخص است اما آن را اعلام نمیکنیم. معتقدیم نرخها در بازار غیر رسمی نرخ درستی نیست و این نابازار است.
فرزین با بیان اینکه بانکها باید تخصصی شوند و این قانون است، اظهار داشت: افزایش سرمایه بانکها باید به اجرا برسد و امسال باید ٢٠٠ تا ٢۵٠ همت افزایش سرمایه بانکها صورت بگیرد و افزایش سرمایه هر بانک حداقل باید ٢٠ همت باشد.
وی گفت: در این باره مشکل اصلی با بانکهای دولتی است و دولت باید بر دو الی سه بانک تخصصی متمرکز شود و اگر مابقی بانکهای دولتی نتوانست متمرکز شود باید از آنها خارج شود.