شناسهٔ خبر: 69794311 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

دارالخلافه فقط یک کافه نیست

نخستین کافه کتابخانه تهران که از بناهای ماندگار دوران قاجار است شهریور سال جاری به همت اداره کل میراث استان تهران با شماره ۳۴۰۰۵ ثبت ملی شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، این بنای ماندگار به متراژ حدود ۲۶۰ متر مربع در محله دولت (ششمین محله در دارالخلافه مظفری) واقع شده و متعلق به مهین الملک مزینانی، داماد مظفرالدین شاه قاجار بوده که در دهه ۴۰ شمسی توسط علی امینی طبق صلح نامه مالک آن وقف شده است.

بیشتر بخوانید

روایتی از ۲۷ سال تحقیق و پژوهش در بازار تهران

بنای کافه کتاب دارالخلافه پس از مرمت به صورت فعلی درآمد که در آن کافه و کتابخانه به صورت همزمان برقرار است. در کتابخانه دارالخلافه مجموعه‌ای از کتاب‌های نفیس و کمیاب و اسناد و مطبوعات دوران قاجار نگهداری می‌شود.

بهزاد یعقوبی پژوهشگر، استاد دانشگاه و موسس این مجموعه فرهنگی درخصوص نحوه شکل‌گیری آن به ایسکانیوز گفت: به واسطه پژوهش‌ها و مراوده‌های فرهنگی که داشتم، دوستانم پیشنهاد دادند که یک خانه تاریخی را مرمت و بازسازی کرده و از آن به عنوان کتابخانه و پاتوق فرهنگی استفاده کنم.

وی افزود: در نهایت متولی موقوفات مهین الملک به همراه رئیس اوقاف، جلسه‌ای با من گذاشتند، متولی تاکید داشت که در این مکان اتفاق فرهنگی صورت بگیرد.

یعقوبی توضیح داد: ملک در واقع خانه داماد مظفرالدین شاه بود و با دیدن خانه به یاد این افتادم که من سال‌هاست که در حوزه دارالخلافه پژوهش می‌کنم و دارالخلافه یا همان تهران قدیم ۶ محله داشت و کافه هم در محله دولت قدیم واقع شده که محدوده آن از میدان شهدای امروزی تا میدان حر بود و به این فکر افتادیم که پنج اتاق دیگر خانه هم می‌تواند نماد پنج محله دیگر تهران باشد.

وی ادامه داد: ۲ تا از اتاق‌ها شبیه بازار و چاله میدان سقف کوتاه داشت. سه اتاق دیگر شبیه به محله‌های ارگ، عودلاجان و سنگلج سقف‌های بلند داشتند که نماد اعیان نشینی بود. همین فکرها بود که مرا ترغیب کرد که برای مرمت خانه اقدام کنم.

یعقوبی بیان کرد: این ملک در سال ۹۶ مرمت شد به این ترتیب اولین کافه کتابخانه تهران متولد شد. در این کافه کتاب بیش از سه هزار و ۵۰۰ جلد کتاب نایاب و نفیس وجود دارد و بیش از ۳۰ هزار برگ از تصاویر و اسناد پیرامون تهران در این محل نگهداری می‌شود که شنبه تا چهارشنبه در اختیار پژوهشگران و دانشجویان به رایگان قرار می‌گیرد.

بهزاد یعقوبی پژوهشگری است که مجموعه کتاب‌هایی به نام‌های «امامزاده‌های دارالخلافه»، «واقفان دارالخلافه» و «مساجد دارالخلافه» و کتابی با محور سرگذشت علمای تهران دارد. کتاب پنجم وی هم با موضوع اصناف و تجار و بازاریان در دست چاپ است.

انتهای پیام /

برچسب‌ها: