به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ کرمهای ضدآفتاب حاوی اکسید روی (ZnO) هستند تا پوست انسان را از گزند تابشهای مخرب خورشید حفظ کنند. به تازگی از همین ایده برای جلوگیری از آسیب نور شدید خورشید به برنج استفاده شده است.
یافتههای اخیر محققان نشان میدهد که نانوذرات موجود در کرمهای ضدآفتاب، برنج را از گرمای سوزان محافظت میکند. برنج غذای اصلی بسیاری از مردم جهان بوده که به دلیل تغییرات اقلیمی با تهدید روبرو است. افزایش درجه حرارت و تابش مستمر نور خورشید به طور فزایندهای باعث آسیب به برنج در سراسر جهان میشود. محققان در حال بررسی روشهای ایجاد مقاومت بیشتر گیاه برنج در برابر شرایط شدید و خشن آب و هوایی هستند.
تیمی از محققان دانشگاه نانکای در چین یک راهحل شگفتآور را کشف کرده اند: استفاده از نانوذرات اکسید روی.
آنها میگویند پاشیدن محلول نانوذرات اکسید روی بر روی گیاه برنج توانایی آنها در تحمل تنش گرمایی را افزایش میدهد.
محققان میگوید: « نانوذرات اکسید روی به طور قابل توجهی عملکرد دانه و کیفیت تغذیهای برنج را در حین قرار گرفتن در معرض HWs [امواج گرما] افزایش میدهد.»
امواج گرما تهدیدی جدی برای تولید برنج ایجاد میکنند و باعث ضرر قابل توجهی در عملکرد و حتی خرابی کامل محصول میشوند.
برای کاهش تأثیر ویرانگر امواج گرمای ناشی از تغییرات آب و هوایی، دانشمندان در حال تدوین راهکارهایی برای محافظت از زندگی گیاه هستند. تحقیقات اخیر نشان داده است که نانوذرات اکسید روی روشی کارآمد برای تحویل روی به گیاهان است، زیرا ذرات میتوانند در منافذ برگ نفوذ کنند. این تیم از روی کنجکاوی، پتانسیل اکسید روی برای محافظت از برنج در مواجه شدن با گرمای شدید را بررسی کرد.
در یک آزمایش گلخانهای کنترل شده، محققان گیاه برنج را در معرض موج گرما شبیهسازی شده قرار دادند. برای شبیهسازی شرایط گرمای شدید، این تیم گیاه برنج کاملاً رشد یافته را در یک موج گرمای شش روزه در ۳۷ درجه سانتیگراد قرار داد.
برای تحویل کارآمد اکسید روی به گیاهان، این تیم از نانوذرات استفاده کرد که از ۱۰۰ نانومتر کوچکتر هستند. جالب اینجاست که این نانوذرات میتوانند به منافذ میکروسکوپی روی سطوح برگ نفوذ کنند.
پس از برداشت، این تیم تحقیق افزایش ۲۲٫۱ درصدی عملکرد برنج تحت درمان با نانوذرات اکسید روی را در مقایسه با گروه کنترل رشد مشاهده کرد. با بررسی دقیقتر، مشخص شد که دانههای برنج از گیاهان تحت درمان با اکسید روی، محتوای مواد مغذی بالاتری دارد.