شناسهٔ خبر: 69787040 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

برق با آدرس غلط وصل نمی‌شود

معمای قطعی برق در پاییز و اقداماتی که در دولت سیزدهم رخ داد ولی در دولت چهاردهم صورت نگرفت، یکی از موضوعات اساسی برای بررسی این پرسش است که دولت فعلی چه اقداماتی می‌توانست انجام دهد تا مانع قطعی برق شود؟ ناترازی در ساحت‌های مختلف در دولت سیزدهم نیز وجود داشت ولی با برنامه‌ریزی اجازه ندادند حداقل در فصل سرما، مردم با خاموشی‌ها دست و پنجه نرم کنند. 

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: «خاموشی‌های پاییزی» را هم باید به فهرست اولین‌های دولت چهاردهم افزود. سابقه نداشت در آستانه فصل سرما و آلودگی که خانه نشستن مردم بیشتر رواج دارد، برق مردم قطع شود ولی خط‌دهندگان دولت چنین خطی را شروع کردند و برق مردم در تابستانی که مدیریت شد تا قطع نشود، حالا قطع می‌شود، اما تاریک‌تر از خاموشی‌های تحمیلی، راه تاریک برخی حاشیه‌سازان است که گویا هنوز فکر می‌کنند با مقصر جلوه‌دادن دولت قبل می‌توانند عملکرد بتراشند. یکی از افراد پرحاشیه مجازی که از مخاطرات ارضی و سماوی تا اجتهاد در مقابل نص، اظهارلحیه می‌کند، مدعی شده است خاموشی‌ها محصول کم‌کاری دولت رئیس‌جمهور شهید است! همین شخص که مدعی مدیریت مسعود پزشکیان در انتخاب اعضای کابینه است، به وزیر نیرو تاخته و او را یکی از وزرای دولت رئیسی دانسته و گفته است اگر می‌خواهید مشکل برق حل شود، از رئیس‌جمهور بخواهید وزیر نیرو را برکنار کند! آدرس غلط‌دادن‌های افراد حاشیه‌ساز اطراف رئیس دولت چهاردهم در حالی است که دولت سیزدهم برای جلوگیری از قطع برق به وضعیت ناترازی گازوئیل به عنوان سوخت اصلی نیروگاه‌ها به منظور تأمین پایدار برق توجه کرد و باید این دولت نیز با برنامه مانع تحمیل خاموشی‌ها به مردم شود و مهم‌تر از آن باید حاشیه‌سازان را از برق بکشند تا با اندیشه‌های تاریک‌شان مردم را به تاریکی سوق ندهند.

معمای قطعی برق در پاییز و اقداماتی که در دولت سیزدهم رخ داد ولی در دولت چهاردهم صورت نگرفت، یکی از موضوعات اساسی برای بررسی این پرسش است که دولت فعلی چه اقداماتی می‌توانست انجام دهد تا مانع قطعی برق شود؟ ناترازی در ساحت‌های مختلف در دولت سیزدهم نیز وجود داشت ولی با برنامه‌ریزی اجازه ندادند حداقل در فصل سرما، مردم با خاموشی‌ها دست و پنجه نرم کنند. 

حسین حیدریان، کارشناس انرژی در رابطه با وضعیت ناترازی حامل‌های انرژی و شروع قطعی برق در فصل پاییز به «جوان» می‌گوید: یکی از موضوعات بسیار مهم در قبال بحث ناترازی برق و گاز که در دولت چهاردهم شاهد آن هستیم، درهم‌تنیدگی این موضوع با اهمال‌کاری دولت‌ها در اصلاح بهینه‌سازی مصرف و کاهش ناترازی گاز است. 

در حال حاضر قطعی گاز به واسطه نبود توان تولید برق در کشور نیست بلکه به دلیل نبود سوخت گاز یا سوخت مایع جایگزین گاز برای نیروگاه‌هاست که این مشکل را پیش آورده است. 

وی می‌افزاید: دلایل متعددی در این وضعیت دخیل هستند که در سال اخیر نیز دولت شهید رئیسی با آن مواجه بود ولی در مقابله با آن توانست به خوبی عمل کند. اولین اقدام دولت سیزدهم در جلوگیری از قطع برق، اندیشیدن به وضعیت ناترازی گازوئیل به عنوان سوخت اصلی نیروگاه‌ها جهت تأمین پایدار برق بوده است که واردات به میزانی مناسب در سال۱۴۰۲ انجام شد و خلأ افزایش مصرف گازوئیل در بخش حمل‌ونقل و همچنین کاهش ذخایر نیروگاه‌ها را پر کرد؛ موضوعی که این روز‌ها و در دولت چهاردهم به هیچ وجه شاهد آن نبوده‌ایم و به دلیل بی‌برنامگی دولت چهاردهم شاهد رقم خوردن چنین فاجعه‌ای بوده‌ایم؛ ذخایر از سطح ۲/ ۳ میلیارد لیتر گازوئیل در آبان ۱۴۰۲ به حدود ۲/ ۱ میلیارد لیتر گازوئیل در آبان ۱۴۰۳ رسیده است که مردم باید بهای این وضعیت و بی‌توجهی به نیاز کشور را در زمینه واردات گازوئیل بپردازند. 

حیدریان تصریح می‌کند: بحث بعدی که بحث مهمی در زمینه مسئله تحویل گاز بوده مسئله صادرات گاز است که در سال جاری به میزان بسیار زیادی شاهد صادرات گاز به ترکیه بودیم که همین امر سبب کاهش گازرسانی به صنایع و نیروگاه‌ها نیز شده است. اگر در زمان شهید رئیسی شاهد قطعی برنامه‌ریزی گاز صنایع بودیم، در حال حاضر نه تنها شاهد این هستیم که صنایع با قطعی گاز و برق مواجه شده‌اند بلکه به دلیل نبود پیش‌بینی مناسب از وضعیت ذخایر گازوئیل متأسفانه شاهد قطعی برق مردم نیز هستیم و این یعنی عقبگرد بزرگ در حوزه انرژی و تصمیماتی که مدیران دولت سیزدهم به خوبی گرفتند ولی در دولت چهاردهم هیچ اتفاقی در قبال آن نیفتاده است و شاهد رقم خوردن چنین وضعی هستیم. 

این کارشناس انرژی با اشاره به صحبت‌های برخی از افراد که تخصصی نیز در زمینه انرژی ندارند، ولی تحلیل وضعیت ناترازی انرژی می‌کنند، خاطرنشان کرد: متأسفانه برخی که هیچ سررشته‌ای از امور انرژی و حکمرانی در کشور ندارند، بحث را سریعاً سیاسی می‌کنند و می‌گویند که برنامه دولت سیزدهم هم برای پاییز و زمستان ۱۴۰۳ همین بود، در حالی که از منظر دمایی و تغییرات وضعیت آب و هوایی نه تنها کشور در وضعیت بهتری قرار دارد بلکه سردی هوای سال گذشته قابل مقایسه با سال جاری نیست و دولت سیزدهم با تکیه بر تجربه صحیح برخورد با ناترازی‌های مقطعی تصمیم به مدیریت عرضه در بخش صنعت گرفت که هم در برق و هم در بخش گاز بسیار مثبت بود و تصمیمات در حوزه پیک‌افزایی برق و گاز به درستی انجام پذیرفت و با تأمین اعتبارات لازم جریان واردات گاز از ترکمنستان را نیز ایجاد کرد که متأسفانه با توجه به روی کار آمدن دولت جدید و آن بدعهدی صورت‌پذیرفته در زمینه قطع واردات از ترکمنستان و جریمه‌شدن ایران، نسبت به تداوم جریان واردات گاز با دولت چهاردهم نیز مخالفت کردند و تا زمان تسویه بدهی و ایجاد یک مسیر امن پرداخت کامل هزینه گاز دریافتی از ترکمنستان، واردات گاز از این کشور به ایران نیز متوقف شد. 

وی در پایان خاطرنشان می‌کند: جمیع جهات از منظر بی‌توجهی به نیاز کشور در واردات گازوئیل به عنوان سوخت جایگزین گاز و همچنین به بن‌بست خوردن مذاکرات جهت واردات گاز از ترکمنستان یا روسیه به دلیل مشخص‌نکردن مسیر تسویه مناسب گاز تحویلی و همچنین افزایش صادرات گاز به ترکیه سبب شده است نتیجه بی‌برنامگی دولت در سطح کلان را مردم با خاموشی پس بدهند که حتی در این زمینه نیز با امکان رصد کنتور‌های هوشمند و اعطای خاموشی هدفمند برق به پرمصرف‌ها باز هم می‌توانستیم به هدف خود برسیم ولی متأسفانه این رویکرد را نیز دولت در پیش نگرفت.