شناسهٔ خبر: 69785795 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

دولت موقت بنگلادش خواستار استرداد شیخ حسینا از هند شد

رئیس دولت موقت بنگلادش اعلام کرد که داکا به‌دنبال استرداد «شیخ حسینا»، نخست‌وزیر برکنار شده این کشور از هند است.

صاحب‌خبر -

 محمد یونس رئیس دولت موقت بنگلادش، امروز اعلام کرد دولت این کشور برای استرداد شیخ حسینا نخست‌وزیر مستعفی این کشور، از هند اقدام خواهد کرد. حسینا در پی اعتراضات گسترده مردمی در مردادماه به هند گریخت.

یونس در سخنرانی صدمین روز ریاست خود تأکید کرد دولت وی مسوولان کشتار و خشونت‌ها علیه معترضین و دانشجویان را که به دوره ۱۵ ساله رهبری حسینا پایان داد، تحت پیگرد قرار خواهد داد.

وی اظهار داشت: ما خواهان بازگرداندن شیخ حسینا، نخست‌وزیر برکنار شده، از هند هستیم.

یونس همچنین از همکاری با دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) برای پیگیری اتهامات علیه حسینا و اعضای حزبش خبر داد و گفت در این زمینه با کریم خان دادستان ارشد این دیوان، گفت‌وگو کرده است.

دولت موقت بنگلادش علاوه بر درخواست کمک از دیوان بین‌المللی، از پلیس بین‌الملل (اینترپل) نیز خواسته است که برای دستگیری حسینا و اعضای دولتش اعلان قرمز صادر کند. تحقیقات پیرامون عملکرد دولت حسینا، شامل بررسی تلفات اعتراضات و موارد نقض حقوق بشر، از جمله ناپدیدشدن‌های ناگهانی در دوران رهبری شیخ حسینا خواهد بود.

رئیس دولت موقت بنگلادش همچنین تاکید کرد هدف اصلی دولت موقت برگزاری انتخابات جدید و انتقال قدرت به یک دولت منتخب است، اما زمان مشخصی برای این انتخابات ارایه نکرد. وی افزود اصلاحات گسترده، از جمله در سیستم انتخاباتی، پیش از تعیین زمان انتخابات انجام خواهد شد.

علاوه بر این، یونس گزارش‌ها درباره حملات به اقلیت‌ها، به‌ویژه هندوها، را اغراق‌آمیز خواند و تأکید کرد دولت وی امنیت تمامی شهروندان، فارغ از دین و مذهب، را تضمین می‌کند.

اعتراضات بنگلادش از اول ژوئیه برابر با ۱۱ تیر۱۴۰۳ آغاز شد؛ زمانی که فعالان دانشجویی در دانشگاه داکا به عنوان بزرگترین دانشگاه این کشور، به شدت با پلیس و هواداران دولت درگیر شدند.

این اعتراضات در یک نظام بحث برانگیز سهمیه‌بندی مشاغل ریشه داشت که تا ۳۰ درصد مشاغل دولتی را به اعضای خانواده مبارزان جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱ علیه پاکستان موسوم به «مبارزان آزادی» اختصاص می‌داد.

تظاهرات مسالمت‌آمیز دانشجویی که در آغاز برای مخالفت با سهمیه‌های استخدامی در دولت شکل گرفته بود به یک کارزار سراسری نافرمانی مدنی و خشونت انجامید که در نهایت به استقرار ارتش و حکومت نظامی توسط دولت وقت منجر شد.

شیخ حسینا، ۷۶ ساله، دختر شیخ مجیب الرحمان بنیانگذار بنگلادش مستقل که از سال ۲۰۰۹ میلادی به مدت ۱۵ سال نخست وزیر این کشور بود، در پی تداوم ناآرامی‌ها و شدت گرفتن درگیری‌ها از سمت خود کناره‌گیری و در مورخ ۱۵ امرداد ماه ۱۴۰۳ با یک فروند بالگرد داکا را به مقصد هند، ترک کرد.

یک روز پس از استعفا و فرار شیخ حسینا، دفتر ریاست جمهوری بنگلادش، پارلمان این کشور را منحل کرد و محمد یونس برنده جایزه صلح نوبل بنا به خواست معترضان، در مورخ ۱۸ مرداد گذشته با ادای سوگند، ریاست دولت موقت را در این کشور برعهده گرفت.

شیخ حسینا نخست‌وزیر مستعفی بنگلادش بعدها مدعی شد که آمریکا در ازای حمایت سیاسی از وی، به دنبال تصاحب جزیره استراتژیک سنت‌مارتین بوده است.

ماه گذشته دیوان بین المللی علیه تروریسم (ICT) حکم بازداشت شیخ حسینا نخست وزیر سابق و ۴۵ نفر دیگر از جمله رهبران ارشد حزب عوامی لیگ بنگلادش را در ارتباط با جنایات ادعایی علیه بشریت در جریان اعتراضات ژوئیه و اوت (تیر و مرداد) صادر کرد.

پرونده‌ای کیفری نیز در دیوان بین‌المللی دادگستری (ICC) علیه شیخ حسینا نخست‌وزیر مستعفی بنگلادش، و ۶۹ تن از اعضای حزب او (عوامی لیگ) به اتهام جنایت علیه بشریت در جریان اعتراضات ماه‌های ژوئیه و اوت (تیر و مرداد) سال جاری ثبت شده است.
دولت موقت بنگلادش امروز یکشنبه، ۱۷ نوامبر (۲۶ آبان) اختیارات ویژه ارتش این کشور را برای ۶۰ روز دیگر تمدید کرد.