خبرآنلاین اصفهان - فاطمه کازرونی: در دو هفته گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه مازوت سوزی در اصفهان متوقف شده است و به جای آن قرار است در ساعاتی از روز با قطعی برق مواجه باشیم.
برای اصفهان به عنوان رتبه نخست آلودگی کشور در طول چند سال گذشته و چند استان بسیار آلوده کشور از جمله «البرز» و «مرکزی» گرچه این خبر تلخی قطعی برق را به همراه داشت، اما نوید روزهایی بدون سرد درد، سرفه و ماسک را نیز به همراه داشت که به یقین شیرین تر از قطعی چند ساعته برق است.
در این ارتباط مهدی طغیانی نماینده مجلس اصفهان اظهار کرد که قرار بوده است مازوت سوزی در اصفهان امسال زودتر از همیشه و در همین روزهای نخستین آبانماه آغاز شود اما بنا به این تدبیر خوشبختانه امسال در اصفهان مازوت سوزی نخواهیم داشت.
در همان روزهای نخست که این تصمیم گرفته شد، هوای اصفهان به وضعیت عادی برگشت، کوه صفه همچون روزهای پاک اصفهان از همه نقاط شهر قابل مشاهده بود و تمیز بودن هوایی که تنفس می شود برای مردم کاملا محسوس اما از ابتدای هفته گذشته یک بار دیگر وضعیت آلودگی بسیار شدید و وضعیت قرمز آلایندگی به اصفهان برگشته است.
شکایت شهروندان اصفهانی از سردرد و سرگیجه
و اما در طول روزهای گذشته، بار دیگر شاهد شکایت مکرر شهروندان از سردرد، حالت تهوع، سرگیجه و علائم گوارشی مرتبط با آلودگی هوا و افزایش مراجعات به اورژانس هستیم و برخی کارشناسان با تردید عنوان می کنند که شاید اجبار به مازوت سوزی که از سر اصفهان رفع شده بود، بار دیگر از سر گرفته شده است.
مهدی جمالی نژاد استاندار اصفهان نیز به تازگی در ارتباط با قطع مازوت سوزی در اصفهان توضیحاتی ارائه کرده است و از رایزنی مسئولان اصفهان که منجر به قطع مازروت سوزی برای سه استان کشور شد، سخن گفته است.
هر ساله مقادیر زیادی مازوت توسط صنایع تولید می شود که باید به نحوی به کار گرفته و یا استفاده شود، بنابراین از دیدگاه من حتی اگر شاهد قطعی گاز در زمستان نباشیم نیز، مازوت سوزی به بهانه ای ادامه خواهد داشت!
وی با بیان اینکه همیشه بار ناترازی انرژی بر دوش چند استان از جمله اصفهان، البرز و مرکزی بود و در زمستان و نیمه دوم سال بحث مازوت سوزی و آلودگی هوا پیش می آمد، اظهار کرد: امسال از ابتدای مهر بسیاری از استانها ملزم به آغاز مازوت سوزی شدند.
اصفهان رتبه نخست آلودگی کشور
وی با بیان اینکه امسال ناترازی انرژی به زمستان انتقال یافته است و به این مشکل کمبود گاز نیز اضافه می شود، افزود: این در شرایطی است که کلان شهر اصفهان با بیشترین میزان آلودگی هوا دست و پنجه نرم می کند و رتبه نخست آلودگی کشور را دارد.
جمالی نژاد تاکید کرد: بر این اساس چاره سنجی های متعدد در اصفهان و تهران انجام شد و متخصصان و کارشناسان این موضوع را مطرح کردند که می توان با صرفه جویی این مشکل را رفع کرد؛ پیشنهادات خوبی در قالب چند بسته به معاون رئیس جمهور و رئیس جمهور ارائه کردیم که برخی از این پیشنهادت مقبول افتاد و اکنون این پیشنهادات قرار است برای نه تنها اصفهان بلکه دو استان البرز و مرکزی نیز اجرایی شود چرا که قرار نیست بار ناترازی انرژی را فطق سه استان کشور به دوش بکشند.
وی تاکید کرد: بر این اساس اصفهان فعلا از مازوت سوزی معاف شده است و اگر مشکل خاصی پیش نیاید مازوت سوزی در زمستان نیز نخواهیم داشت.
یک سوال شفاف، مازوت تولیدی کجا صرف می شود؟!
باید توجه کنیم که بخش زیادی از آلودگی اصفهان به کارخانه جاتی مربوط می شود که همین هفته پیش پس از دو سال عوارض آلایندگی خود را پرداخت کردند، از سوی با توجه به صحبت آخر استاندار اصفهان، باید توجه داشته باشیم که مشکل آفرینی برای مازوت سوزی سخت نیست و تنها قانون و نظارت مداوم می تواند از این روند جلوگیری کند، چراکه مدیران یکی از صنایع سال گذشته در نشست خبری با رسانه هایی نکته ای را به صراحت بیان کرد که دور از عقل و عملکرد این سالهای مسئولان نیست.
فقط با جلوگیری از مازوت سوزی نمی توان به پاک شدن هوای نصف جهان و حتی سالم ماندن آن امیدوار بود بلکه این امر نیازمند همراهی همه دستگاه های مرتبطی است که سالهاست تنها وظایف آنها در جلسات مدیریت بحران مرور می شود اما هرگز عملیاتی نشده است
وی در جمع اصحاب رسانه بیان داشت که «اگر بخواهم شفاف صحبت کنم باید به این نکته اشاره کنم که هر ساله مقادیر زیادی مازوت توسط صنایع تولید می شود که باید به نحوی به کار گرفته و یا استفاده شود، بنابراین از دیدگاه من حتی اگر شاهد قطعی گاز در زمستان نباشیم نیز، مازوت سوزی به بهانه ای ادامه خواهد داشت!».
کارخانجاتی که برای کاهش آلودگی خود هیچ اقدامی نداشته اند جز هیچ!
روزهای بسیار آلوده این روزهای اصفهان این گمانه را ایجاد کرده است که بار دیگر مازوت سوزی از سر گرفته شده است و باید توسط مسئولان، صحت یا سقم این موضوع برای مردم شفاف سازی شود، از سویی فقط با جلوگیری از مازوت سوزی نمی توان به پاک شدن هوای نصف جهان و حتی سالم ماندن آن امیدوار بود بلکه این امر نیازمند همراهی همه دستگاه های مرتبطی است که سالهاست تنها وظایف آنها در جلسات مدیریت بحران مرور می شود اما هرگز عملیاتی نشده است و برخلاف قولهای مکرر مسئولان استان نام نهادهای متخلف نیز رسانه ای نگشته است و کارخانجاتی که برای کاهش آلودگی خود هیچ اقدامی نداشته اند جز هیچ!
46