رامین رستمیان کارشناس اقتصاد توسعه در رابطه با اهمیت ساخت مسکن ویلایی تک طبقه در شهرهای مختلف کشور به عنوان یک رویکرد استراتژیک در زمینه مسائل اقتصادی، اجتماعی و امنیتی گفت: ساخت مسکن ویلایی یک طبقه به عنوان یک رویکرد استراتژیک مهم برای مقابله با چالش های مختلف اجتماعی-اقتصادی و امنیتی در حال ظهور است. این نوع مسکن مزایای بی شماری از جمله افزایش امنیت دفاعی، بهبود ایمنی و پتانسیل خودکفایی در تولید انرژی و مواد غذایی را ارائه می دهد و ویلاهای یک طبقه راه حل مناسبی برای ارتقای استانداردهای زندگی و کمک به آینده ای پایدارتر ارائه می دهند.
وی ادامه داد: ویلاهای یک طبقه در مقایسه با ساختمان های چند طبقه، پایداری سازه ای بیشتری را ارائه می دهند. در صورت وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله، این سازه ها کمتر متحمل آسیب های فاجعه آمیز می شوند و در نتیجه ایمنی ساکنین را افزایش می دهند. طراحی سادهتر ویلاهای یک طبقه، امکان نگهداری و تعمیر آسانتر را فراهم میکند و مقاومت آنها را در برابر تهدیدات محیطی افزایش میدهد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به یکپارچهسازی تولید انرژی تجدیدپذیر برای همه نیازهای زندگی مدرن در خانههای تک طبقه ویلایی گفت: فضای وسیع سقف ویلاهای یک طبقه برای نصب پنل های خورشیدی ایده آل است و صاحبان خانه را قادر می سازد از انرژی خورشیدی برای برق و گرمایش استفاده کنند با تکیه بر مدل ساخت و توسعه افقی شهرها و خانههای تکطبقه ویلایی امکان یکپارچهسازی تولید انرژی تجدیدپذیر برای همه نیازهای زندگی مدرن فراهم خواهد شد. بنابراین توانایی تولید انرژی تجدیدپذیر در محل، اتکا به منابع انرژی خارجی را کاهش می دهد و به استقلال انرژی و انعطاف پذیری کمک می کند.
رستمیان در ادامه با اشاره به محوریت بهرهوری انرژی و گرمایش_سرمایش پایدار در مدل خانههای تک طبقه گفت: ویلاها را می توان با ویژگی های کم مصرف مانند عایق بندی با کیفیت بالا، پنجره های کم مصرف و طراحی غیرفعال خورشیدی برای به حداقل رساندن مصرف انرژی طراحی کرد. ادغام فناوریهای هوشمند می تواند استفاده از انرژی را بیشتر بهینه کند، هزینه ها و اثرات زیست محیطی را کاهش دهد. سیستم های گرمایش و سرمایش زمین گرمایی را می توان در طرح های ساخت ویلایی ادغام کرد و از دمای طبیعی زمین برای کنترل آب و هوای درون خانه نیز استفاده کرد. در مقابل در بحث سرمایش نیز استفاده از تکنیک های تهویه طبیعی و سایه زنی می تواند نیاز به خنک کننده مصنوعی را کاهش دهد و بهره وری انرژی را افزایش دهد.
وی گفت: توسعه مسکن ویلایی می تواند بخشی از یک استراتژی گسترده تر برای پرداختن به مقرون به صرفه بودن مسکن باشد. با گسترش افقی، هزینه های زمین را می توان در مناطق بزرگتر توزیع کرد و به طور بالقوه قیمت هر واحد را کاهش داد و حمایت دولت نیز در قالب تخصیص زمین و تسهیلات مالی می تواند مسکن ویلایی را برای جمعیت وسیع تری در دسترس قرار دهد.
وی افزود: در پایان باید به این نکته اشاره کرد که ساخت مسکن ویلایی یک طبقه دارای مزایای استراتژیک متعددی است، به ویژه از نظر امنیت دفاعی، خودکفایی انرژی و پایداری غذایی که نیاز روزهای سخت اقتصاد هر کشور در مواجهه با بحران، قحطی یا جنگ است. با اولویتبندی این نوع توسعه شهری، دولت میتواند به چالشهای حیاتی مرتبط با تقاضای بالای مسکن، تراکم شهری، خودتامینی انرژی و امنیت ملی رسیدگی کنند. با حمایت و برنامه ریزی صحیح، مسکن ویلایی علاوه بر کاهش زمان و هزینه ساخت، از منظر پدافندی نیز کمک قابل توجهی داشته باشد و به رفاه خانواده ها، تاب آوری جوامع و پایداری کل کشور منجر شود.