شناسهٔ خبر: 69780885 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

تحلیل//

ترامپ با نتانیاهو چگونه تعامل خواهد کرد؟

علیرغم تمجید نتانیاهو از پیروزی ترامپ و بازگشت او به کاخ سفید، دیدگاه و صحبت‌های او درباره نتانیاهو نشان می‌دهد که به وی اعتماد ندارد و رابطه میان این دو دیگر همانند دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ نخواهد بود.

صاحب‌خبر -

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از المیادین: علی رغم  تمجید نتانیاهو از پیروزی ترامپ و بازگشت او به کاخ سفید، دیدگاه و صحبت‌های او درباره نتانیاهو نشان می‌دهد که به وی اعتماد ندارد و رابطه میان این دو  دیگر مانند دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ نخواهد بود.

آنچه در ایالات متحده آمریکا واضح و مبرهن است، حمایت از "اسرائیل "و تعهد به امنیت آن، از سیاست‌های ثابت  آنان در خاورمیانه محسوب می‌شود و این حمایت از شکاف‌های حزبی فراتر می‌رود. به طوری‌که در طول رقابت‌های انتخاباتی، کامالا هریس و دونالد ترامپ بر سر اینکه کدام یک برای اسرائیل بهتر است، با یکدیگررقابت کردند.

هریس تا لحظات آخر در اغراق در حمایت از "اسرائیل" و آنچه "حق دفاع از خود" می‌خواند، ادامه داد؛ و وقتیکه از او پرسیدند که در دوران ریاستش چه چیزی را نسبت به اقدامات جو بایدن تغییر خواهد داد، پاسخ داد: هیچ چیز! این به معنای تداوم نسل کشی اسرائیلی‌ها در غزه با برخی جملات شعاری درباره غیرنظامیان  و کمک رسانی به آنان بود.


ایران و مواضع هریس و ترامپ


دربارۀ ایران، موضع هریس تندتر از موضع ترامپ بود. ترامپ گفته بود: تلاش خواهد کرد با ایران توافق کند و تحریم‌ها را برای مدتی اعمال خواهد کرد، اما در نهایت تحریم‌ها را برمی‌دارد. زیرا این تحریم‌ها به اقتصاد آمریکا و سلطه دلار آسیب می‌زنند. همچنین  تاکید کرد که باید از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری شود.

هریس در باره اینکه دشمن اصلی آمریکا کیست در برنامه "۶۰ دقیقه" گفت: "فکر می‌کنم یک نام واضح در ذهن دارم و آن ایران است. " وی افزود: ایران دستش به خون آمریکایی‌ها آغشته است. این حمله با ۲۰۰ موشک بالستیک به اسرائیل نشان داد که باید اطمینان حاصل کنیم ایران هرگز قدرت تبدیل شدن به یک قدرت هسته‌ای را نداشته باشد و این یکی از اولویت‌های اصلی من است.

ا نگاهی به سابقه ترامپ در خاورمیانه در دوره اول ریاست جمهوری اش، بسیاری از ناظران انتظار دارند که یک حرکت اسراویلی قوی‌تر برای گسترش شهرک‌های صهیونیستی در اراضی فلسطینی وجود داشته باشد. این پیش بینی‌ها با استناد به طرح قبلی ترامپ، یعنی "معامله قرن" و اظهاراتش درطول رقابت انتخاباتی شکل گرفته اند. ترامپ در طول رقابت‌های انتخاباتی گفته بود: روی نقشه "اسرائیل سرزمین کوچکی است" و در یک دیدار در نیوجرسی پرسیده بود: "آیا راهی برای گرفتن  چیز‌های بیشتری وجود دارد؟


ترامپ و نتانیاهو: درآستانه‌ی تنش‌های جدید


باوجود تمجید‌های ترامپ در پیروزی ترامپ  و بازگشت او به کاخ سفید و تبریک سریع او، دیدگاه و صحبت‌های او درباره نتانیاهو نشان می‌دهد که به وی اعتماد ندارد و رابطه میان این دو  دیگر مانند دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ نخواهد بود، حتی اگر روابط به طور کلی مثبت ارزیابی شود.

پس از شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰، سایت "آکسیوس" گزارش داد که ترامپ از رفتار نتانیاهو خشمگین است و او را به بی وفایی متهم کرده است. دلیل این عصبانیت، این بود که نتانیاهو اولین شخصی بود که پیروزی بایدن را از طریق تماس ویدیویی تبریک گفت نه صرفا تماس تلفنی. ترامپ گفت: "او مردی است که بیش از هر کسی به او کمک کرده ام... بی بی می‌توانست سکوت کند. او مرتکب اشتباه بزرگی شد. " وی افزود:" من بی بی را دوست داشتم و هنوز هم دوست دارم، اما برای من وفاداری مهم است. اولین کسی که به بایدن تبریک گفت، بی بی بود. او نه تنها تبریک گفت، بلکه اینکار را در یک ویدیوی ضبط شده انجام داد. "

در یک مصاحبه رسانه‌ای که در واکنش به حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در اسرائیل انجام شد، ترامپ دولت بایدن را مسئول وضعیت جاری در اسرائیل و حمله حماس دانست و یادآوری کرد که نتانیاهو در ماجرای ترور قاسم سلیمانی در سال ۲۰۲۰ به آمریکا پشت کرد و آن را "خیانت نتانیاهو به آمریکا" دانست. ترامپ گفت: "من هرگز فراموش نمی‌کنم که  نتانیاهو ما را ناامید کرد. این مسئله بسیار فاجعه‌آمیز بود. اسرائیل قصد داشت با ما همکاری کند و ماه‌ها برنامه ریزی و هماهنگی انجام شده بود. همه‌چیز آماده بود، اما در شب قبل از حمله، به من اطلاع دادند که اسرائیل در این عملیات شرکت نخواهد کرد. "

با نزدیک شدن به انتخابات بعدی، ترامپ دیگر درباره نتانیاهو صحبت نکرد و بیشتر بر لزوم پیروزی اسرائیل تأکید کرد. او همچنین از مدیریت بایدن در طول جنگ انتقاد کرد و خواستار آتش بس به نفع اسرائیل شد. در گفت‌وگویی با "اسرائیل هیوم"، ترامپ گفت: "اسرائیل باید جنگ را تمام کند… باید آن را به پایان برساند. ما باید به صلح برسیم. "

ترامپ همچنین هشدار داد که اسرائیل باید مراقب تأثیر منفی تصاویر منتشرشده در سراسر جهان باشد. او افزود: "اسرائیل باید کاری که باید  انجام دهد، اما ما باید به صلح برسیم، چون جهان در حال تغییر است و این برای اسرائیل خوب نیست. " وی افزود: برایم آزاردهنده است که مردم دیگر درباره حوادث هفتم اکتبر صحبت نمی‌کنند. اکنون بحث‌ها تنها حول محور  حملات اسرائیل است. "

در نهایت، علی رغم نگرانی‌ها در مورد تأثیر روابط ترامپ و نتانیاهو بر مسئله فلسطین و آینده درگیری‌ها، جناح راست اسرائیل مشتاق است از بازگشت ترامپ برای گرفتن چراغ سبز آمریکا به منظور الحاق کرانه باختری و بازسازی شهرک‌های تخریب شده در غزه استفاده کند. اما آنچه این رابطه را تعریف می‌کند، ناتوانی نتانیاهو در تحمیل مسائلی است که ترامپ نمی‌خواهد، درحالی که رابطه بایدن با نتانیاهو به عنوان رابطه رهبر و پیرو بود. به گونه‌ای که نتانیاهو و بایدن پیروی می‌کرد.

ترجمه: فاطمه شعبانی

برچسب‌ها: