شناسهٔ خبر: 69779531 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

منابع ماده 16 قانون جهش تولید دانش‌بنیان به جای حمایت از توسعه ظرفیت برق تجدیدپذیر؛ کجا رفته است؟

یک نماینده مجلس: متاسفانه وزارت نیرو در این زمینه کم‌توجهی کرده است و برق مصرفی صنایعی را که اقدام به تولید برق تجدیدپذیر نکرده‌اند با تعرفه تجدیدپذیر محاسبه می‌کند، اما این مبالغ به حساب صندوق نوآوری و یا معاونت علمی ریاست جمهور واریز نشده است

صاحب‌خبر -

تصویب قانون امر مهمی است و مجلس وظیفه دارد چشمان باز جامعه باشد و با درک شرایط به تصویب قوانین کارآمد و صحیح اقدام کند. اما موضوع مهم‌تر این است که این قوانین توسط دولت به درستی اجرایی شوند. یکی از مواردی که طی سال‌های اخیر مورد توجه مجلس قرار گرفت، بحث انرژی‌های تجدیدپذیر به ویژه در حوزه برق بود.

مجلس بر اساس قانون پیش‌بینی کرده است که صنایع به سمت تولید برق تجدیدپذیر بروند و در غیر این صورت بهای برق مصرفی‌شان را با تعرفه تجدیدپذیر بپردازند. بخشی از منابع حاصل از این امر باید به صندوق نوآوری و شکوفایی واریز شود تا برای اعطای تسهیلات به بخش خصوصی در راستای ساخت نیروگاه‌های کوچک مقیاس تجدیدپذیر صرف شود.

بخش دیگری از منابع نیز باید به حساب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری واریز شود تا این معاونت مبالغ را به منظور حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در حوزه تجدیدپذیر هزینه کند.

شواهد نشان می‌دهد که تا به حال مبلغی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی از محل اجرای ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان واریز نشده است.

کم توجهی به توسعه ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر توسط وزارت نیرو 

به گفته بسیاری از کارشناسان، استفاده از انرژی آن طور که در کشور ما مرسوم است در دنیا در حال منسوخ شدن است و کشورهای مختلف به سمت استفاده از انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر در حرکت هستند. به زعم آنان، اگر اقدامات اساسی و جدی در راستای دسترسی به فناوری‌های تجدیدپذیر به اجرا نگذاریم و فقط به حرف بسنده کنیم، در آینده نزدیک از روند جهانی در این زمینه عقب می‌مانیم.

 سیدمحمد جمالیان، نماینده اراک، کمیجان و خنداب در خصوص ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان مبنی بر این که صنایع موظفند سالانه یک درصد از برق مصرفی‌شان را از منابع تجدیدپذیر تولید کنند، در غیر این صورت، وزارت نیرو باید برق مصرفی آن‌ها را با تعرفه تجدیدپذیر محاسبه و منابع را به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی واریز کند، تصریح کرد: یکی از موضوعات راهبردی در زمینه حل ناترازی برقی کشور، مسئله مربوط به توسعه ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر است که متاسفانه وزارت نیرو در این زمینه کم توجهی کرده است و برق مصرفی صنایعی را که اقدام به تولید برق تجدیدپذیر نکرده‌اند با تعرفه تجدیدپذیر محاسبه و مبلغ را دریافت می‌کند، اما این مبالغ به حساب صندوق نوآوری و شکوفایی و یا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری واریز نشده است که در مجلس این موضوع را پیگیری خواهیم کرد

وی ادامه داد: در مجلس باید پیگیری‌های لازم را انجام دهیم تا ببینیم که منابع حاصل از اجرای ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان که توسط وزارت نیرو اخذ می‌کند، کجا می‌رود و چرا به حساب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی واریز نشده است.

ضربه دولت به حوزه تجدیدپذیر با سیاست‌های ارزی نادرست

جمالیان با اشاره به این موضوع که یکی از مهم‌ترین مسائل کشور بحران انرژی است و باید برای این امر چاره اندیشی اساسی داشته باشیم، تصریح کرد: دولت باید به ویژه برای حل مشکل ناترازی برق که امروز به یک چالش جدی تبدیل شده است، تلاش کند. صنایع برای ورود به انرژی‌های تجدیدپذیر علاقه زیادی دارند، اما متأسفانه حمایت دولت را از آن‌ها شاهد نیستیم.

جمالیان گفت: از آنجائیکه تنها دارنده پنل‌های خورشیدی در کشور در استان مرکزی است، بنده بازدیدی از آنجا داشتم و بسیار گله‌مند بودند که با وجود تولید پنل خورشیدی توسط این مرکز، این وسایل از خارج از کشور با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی وارد می‌شود و حمایتی از آن‌ها صورت نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: عدم سیاست‌گذاری صحیح در زمینه حمایت از فعالان حوزه تجدیدپذیر به نفع کشور نیست. در شرایطی که یک رقابت جهانی برای دستیابی به فناوری‌های تجدیدپذیر در جریان است، باید به حمایت از تولیدکنندگان داخلی بپردازیم و سیاست‌های درستی در این زمینه داشته باشیم.

این نماینده مجلس گفت: دولت نه تنها از فعالان حوزه تجدیدپذیر حمایت نمی‌کند، بلکه با سیاست‌های ارزی نادرست به این تولیدکنندگان و فعالان داخلی ضربه می‌زند.