شناسهٔ خبر: 69779525 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

فرماندار بروجرد:‌ تالاب بیشه دالان ظرفیتی طبیعی برای رونق گردشگری است

بروجرد - ایرنا - فرماندار بروجرد گفت: تالاب بیشه دالان ظرفیت طبیعی و مطلوب برای رونق صنعت گردشگری و حفظ معیشت مردم محلی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، مسلم مرادی روز یکشنبه در جلسه بررسی وضعیت تالاب بیشه دالان بروجرد که با حضور مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان و ساکنان محلی در سالن جلسات فرمانداری برگزار شد، اظهار کرد: تالاب بیشه دالان ظرفیت طبیعی و قابل ملاحظه ای است که باید در حفاظت از آن جدی بود، ضمن اینکه منافع مردم محلی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه در کنار حفاظت از تالاب به عنوان یک سرمایه باید معیشت مردم منطقه نیز در اولویت باشد، بیان کرد: راهکار قانونی در مواردی که تالاب مورد تهدید قرار گیرد، وجود دارد ولی مردم و ساکنان محلی نیز باید همکاری لازم را داشته باشند تا کنون ۲۴۹ مورد ساخت و ساز غیر مجاز در سطح شهرستان تخریب شده است.

فرماندار بروجرد با تاکید بر اینکه باید نوع نگاه را تغییر داد، افزود: گردشگری و رفتن به سمت مشاغل سبز و صنایع دستی از جمله همین نگاه نو است که می تواند جایگزینی برای کشت برنج شود و لازمه این اقدام و این تغییر تعامل و همکاری و مشارکت در حفاظت از این تالاب است.

مرادی با تاکید بر حل مشکلات مالکیتی که بین محیط زیست و ساکنان محلی وجود دارد، اضافه کرد: محیط زیست بروجرد همراه با دستگاه های متولی باید ماهانه و یا سه ماهه گزارش اقدام به فرمانداری ارائه دهد.

بهره وری مناسب از اهداف مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان است

رییس اداره حفاظت محیط زیست بروجرد گفت: از اهداف مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان، مشارکت مردم و ساکنان محلی برای تامین اهداف مشترک در خصوص تالاب از جمله استفاده و بهره وری مناسب از تالاب است که در این مسیر ابتدا مطالعات پایه بعد ظرفیت سازی و مشارکت دنبال می شود.

اصغر بلکی وند با تاکید بر اینکه یکی از قسمت های مهم اهداف مدیریت زیست بومی تالاب حفظ معیشت پایدار جوامع محلی پیرامون تالاب است، افزود: در بخش تهدیدها ما با تهدیدات شیوه مدیریت اراضی و کشاورزی از جمله کشت محصولات آبدوست، تهدیدات ناشی از تغییرات اقلیمی و مدیریت ناپایدار تنوع زیستی و خشکسالی ها مواجه هستیم.

وی اظهار کرد: تهدید ناشی از تغییر معیشت و سنت های فرهنگی سازگار با شرایط تالابی در جوامع محلی تالاب را داریم که در این زمینه می توان به کشت برنج اشاره کرد، تهدیدی ناشی از ناهماهنگی های سازمان های دولتی، تهدیدهای ناشی از شیوه های مدیدیت اراضی کشاورزی تالاب نیز وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.

رییس اداره حفاظت محیط زیست بروجرد افزود: گسترش محدوده زمین های کشاورزی به سمت تالاب، مصرف سم و کود بیشتر برای مقابله با آفات مزارع گندم، نبود الگوهای نوین آبیاری، تهدید زیستگاه پرندگان با پساب کشاورزی، ساماندهی نشدن فاضلاب شهری و روستایی و تنش میان روستاهای پیرامون تالاب برای میزان بهره برداری از منابع آبی از دیگر تهدیدهای تالاب بیشه دالان است.

بلکی وند با تاکید بر ضرورت همکاری مردمی در حفظ این سرمایه طبیعی ادامه داد: در سیل سال ۹۸ در بالادست تالاب به شدت تخریب داشتیم اما پایین دست تالاب سیل فروکش کرد و کمترین آسیب به وجود آمد.

کاهش چشمگیر محدوده تالاب بیشه دالان از ۹۰۰ هکتار به ۴۰ هکتار

مجری طرح آموزش، ارتباطات، جلب مشارکت و آگاهی افزایی و مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان در این جلسه با تاکید بر اینکه با این روند به زودی شاهد خشکی تالاب بیشه دالان خواهیم بود، گفت: در یک ماه گذشته مجموعه تالاب بیشه دالان مورد بررسی قرار گرفته و تصاویری ماهواره ای از این تالاب تهیه شده است در بررسی تصاویر در سه دهه اخیر تالابی که بالای ۹۰۰ هکتار وسعت داشته در جدیدترین تصویر به زیر ۴۰ هکتار رسیده و در این تصویر به سختی قابل تشخیص است.

محمد قبادی با اشاره به اجرای طرح مدیریت زیست بومی تالاب افزود: این طرح در حال انجام است و روستاهای کپر جودکی و چگنی کش که در اطراف تالاب هستند مورد بررسی قرار گرفته ولی مدیریت یکپارچه ای لازم است که این مدیریت زیست بومی مشارکت افراد را نیاز دارد.

وی مدیریت زیست بومی تالاب قصد ندارد زندگی افراد حاشیه تالاب را تهدید کند، بیان کرد: تهدید اصلی خشک شدن تالاب است که چیز دور از دسترسی نیست پس مشارکت در مدیریت این تالاب مهم است که این مر مهم بدون همکاری مردم بومی که روزانه با تالاب سر و کار دارند امکان پذیر نیست.

مجری طرح آموزش، ارتباطات، جلب مشارکت و آگاهی افزایی و مدیریت زیست بومی با بیان اینکه هدف فراهم کردن بستر برای حساسیت مردم محلی در مورد اهمیت تالاب است، اضافه کرد: در خصوص پشتوانه های قانونی سازمان های مختلف باید هماهنگ باشند در قانون اساسی وظیفه عمومی برای حفاظت از تالاب ها بیان شده و در همین مسیر دهیاران به نمایندگی محیط زیست، نهاد دولتی هستتد، که نقش مهمی دارند.