به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در سمنان، همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی آیین گرامی داشت سی و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و روز کتاب و کتابخوانی و کتابدار در سالن اجتماعات اداره کل کتابخانه های عمومی استان سمنان برگزار شد.
در این مراسم که با حضور نماینده ولی فقیه در استان و استاندار سمنان، مدیرکل کتابخانه های عمومی و جمعی از مسئولان دستگاه های اجرایی و فرهنگی حضور داشتند از کتابداران استان سمنان تقدیر به عمل آمد.
نماینده ولی فقیه در استان سمنان در این مراسم ضمن اشاره به اهمیت کتاب و کتابخوانی و ترویج آن در جامعه به خصوص در بین نسل جوان، گفت: خانواده ها و به خصوص آموزش و پرورش در این امر، بسیار دخیل هستند.
حجت الاسلام مرتضی مطیعی بیان کرد: یکی از غصههای رهبر معظم انقلاب اسلامی، امروز کاهش مطالعه به خصوص در بین جوانان است تا جایی که معظم له فرمودند امروز کتابخوانی برای علم آموزی نه تنها یک وظیفه بلکه واجب دینی است.
وی با بیان اینکه این کلام رهبر معظم انقلاب اسلامی نشان دهنده اهمیت مطالعه و کتابخوانی است، افزود: متاسفانه با توجه به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، شاهد کاهش کتابخوانی هستیم و در اصلاح این مسیر می بایست بیشتر تلاش کنیم.
مطالعه و فضای مجازی
امام جمعه سمنان ادامه داد: بسیاری از مطالبی که در فضای مجازی وجود دارد و جوانان ما حتی افراد سنهای بالا درگیر آن شده اند، علم نیست و شاید در خوشبینانه ترین حالت دستهای از اطلاعات باشد در صورتی که مطالعه باید مستمر، کاربردی و مفید باشد و دانش ما را ارتقا بدهد.
مطیعی با بیان اینکه یکی از فواید کتاب، مقوله آموزش و ارتقای اندوخته های علمی افراد است متاسفانه ما آدرس را غلط دیده ایم و برای مطالعه و علم اندوزی راه اشتباهی رفته ایم، تاکید کرد: یکی از کارهایی که باید صورت دهیم، ترویج کتابخوانی و مطالعه به خصوص بین نسل جوان است.
سمنان پایتخت کتاب
استاندار سمنان نیز در این مراسم و در سخنانی با اشاره به انتخاب سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران، گفت: سمنان از بین ۱۲۰ شهر کشور توانست رقابت سرسختی را داشته و در نهایت از بین چهار شهر در مرحله نهایی، لقب پایتخت کتاب ایران را در سال ۱۴۰۲ کسب کرد.
سید محمد رضا هاشمی درباره روند این انتخاب و اقدامات صورت گرفته نیز، توضیح داد: سمنان توانست در رقابت با اصفهان و شیراز و تبریز و … توانست به شهر پایتخت کتاب انتخاب شود و این افتخار بزرگی برای استان سمنان است.
وی افزود: مردم سمنان نه تنها دوست دار کتاب هستند بلکه زندگی شان را با کتاب عجین شده می بینند و آمارهای ما از کتابخانه های عمومی و اعضا نیز گواه این مدعی است.
سرانه مطالعه در استان سمنان
استاندار سمنان با بیان اینکه سرانه مطالعه در استان سمنان از میانگین کشوری بیشتر است، تاکید کرد: آسیبهای اجتماعی به گواه آمارها در استان سمنان کاهش پیدا کرده است و یکی از دلایل مهم این امر، توجه مردم به مسائل فرهنگی به خصوص مطالعه و کتاب است.
هاشمی با بیان اینکه کتابخوانی به افزایش سطح دانش و آگاهی مردم منجر خواهد شد و این افزایش آگاهی می تواند از بروز برخی آسیب ها جلوگیری کند، افزود: استان سمنان نزدیک به ۸۰ کتابخانه عمومی دولتی و مشارکتی و خصوصی دارد که ۵۰ باب آن در شهرها و نزدیک به ۳۰ باب هم در روستاها مشغول به فعالیت هستند.
وی در ادامه گفت: فعال ترین کتابخانه ما در دورترین منطقه جغرافیایی استان سمنان یعنی کویر خارتوران در شهرستان شاهرود است و این نشان می دهد که هر کجا زیرساخت های کتاب وجود دارد، مردم استقبال می کنند.
آمار عضویت در کتابخانه ها
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان سمنان با بیان اینکه ۷۶ کتابخانه در این استان وجود دارد، گفت: کتابخانههای استان سمنان ۵۰ هزار عضو فعال دارند که در طول سال از خدمات کتابخانه های عمومی بهره مند می شوند.
محمد طاهریان با بیان اینکه سرانه کتابخانه به ازای هر ۱۰ هزار نفر ۲.۷ کتابخانه است که به تناسب آمار میانگین کشوری، استان سمنان وضعیت نسبتاً خوبی در زمینه دسترسی مردم به کتابخانه دارد، تاکید کرد: نزدیک به ۴۵ هزار نفر عضویت کتابخانه های نهادی استان را دارند و همچنین شش هزار و ۲۵۲ نفر عضو کتابخانه های مشارکتی هستند.
وی با بیان اینکه نزدیک به ۲۹ هزار متر مربع فضای کتابخانه ای در استان سمنان وجود دارد، بیان کرد: سرانه زیربنا به ازای ۱۰۰ نفر ۴.۱ متر مربع است که در کشور ۱.۸ متر مربع است که اختلاف فاحشی نیز در این عرصه در استان سمنان شاهد هستیم.
در این مراسم از جمعی از کتابداران و فعالان فرهنگی و انجمن های کتابخانه های عمومی استان سمنان قدردانی شد.
∎