مدیرکل عشایر آذربایجان غربی با اشاره به پتانسیلهای عشایر استان افزود: براساس ارزیابی سازمان امور عشایر کشور، استان با توجه به ظرفیتهایی که دارد جزو ۴ استان عشایرخیز کشور است.
علی ناجی اظهار کرد: از ۲ میلیون و ۶۷۰ هزار عرصه مرتعی و ییلاقی استان، یک میلیون و ۶۵۰ هزار قلمرو و زیست بوم عشایر استان ماست.
وی با اشاره به وجود نزدیک به ۲۰ هزار خانوار عشایری در استان، افزود: یک صدهزار نفر جمعیت عشایری در قالب ۱۲ ایل و ۲۱ طایفه مستقل در همه شهرستانها بجز تکاب پراکنده هستند.
مدیرکل عشایر استان با بیان اینکه هزار کیلومتر ایل راه عشایری در ییلاقات عشایری استان وجود دارد، خاطرنشان کرد: ۳۳۶ قشلاق عشایری و همچنین ۲ قطب ییلاقی چالدران و شاهین دژ نیز در استان وجود دارد.
ناجی با اشاره به اهمیت توجه به اجرای طرح گردشگری و بوم گردی عشایر و پرداخت تسهیلات بانکی در راستای اجرای طرح گردشگری افزود: طی سال گذشته ۹۴ میلیارد تومان و امسال نیز ۶۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان مصوب شده است.
وی با اشاره به شناسایی قطب گردشگری عشایری در «آغبلاغ» شهرستان خوی افزود: اقدامات خوبی در راستای ایجاد بومگردیهای عشایر شروع شده و با توجه به وجود چشماندازها در قشلاق و ییلاقات به خصوص در منطقه قطور و جاده ابریشم، این مناطق ظرفیت خوبی برای رونق بوم گردشگری عشایری محسوب میشوند.
گردشگری عشایری در ایران
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه گردشگری عشایر در کشورهایی که دارای پیشینه تاریخی، آب و هوای و جغرافیای متنوع و دارای ظرفیت عشایری از جمله ییلاق، قشلاق هستند مورد توجه است، افزود: گردشگری عشایر در ایران و آذربایجان غربی مورد توجه گردشگری داخلی و خارجی است.
حیدری با بیان اینکه گردشگری عشایر، یادآور گذشتگان و زندگی سنتی آنهاست، گفت: با گسترش شهرنشینی، حتی شنیدن صدای حیوانات و خروس برای بسیاری از مردم جالب و شگفت انگیز است.
وی با بیان اینکه ییلاق و قشلاق از جمله موضوعاتی است که همواره بین ایرانیان رواج داشته و برای پیدا کردن منابع کشاورزی و دامداری، در مناطق گرمسیر و سردسیر حرکت میکردند، ادامه داد: امروزه با رشد و توسعه شهرنشینی همچنان ییلاق و قشلاق کردن توسط مردم ادامه دارد که به طور نمونه در شهر ارومیه افرادی که باغچههایی دارند ییلاق و قشلاق میکنند و از فضای گرم تابستان به باغات میروند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی ادامه داد: استان پتانسیل زیادی در گردشگری عشایری دارد و ایلات مختلف از جمله ایل جلالی و میلان به موضوع ییلاق و قشلاق میپردازند.
حیدری با تاکید بر اهمیت توجه به گردشگری عشایری در استان، گفت: در این راستا در جشنوارههای مختلف با برپایی سیاه چادر عشایری، داشتههای عشایر اعم از تولیدات صنایع دستی، پخت انواع غذاها، ساچها و نانهای سنتی برای دید علاقهمندان به نمایش گذاشته میشود و این روند ادامهدار خواهد بود.