به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و شی جین پینگ رئیس جمهور چین، در دیداری در شهر لیما پایتخت پرو، گفتگوهای صریح و سازندهای درباره توسعه همکاری ها و مدیریت موضوعات مورد اختلافات داشتند.
کاخ سفید تصریح کرد دو طرف به توافق رسیدند که انسان و نه هوش مصنوعی باید درباره استفاده از سلاحهای هستهای تصمیم گیری کند.
در این بیانیه آمده است رهبران دو کشور، بر ضرورت نیاز به حفظ کنترل انسان بر تصمیم گیری درباره استفاده از سلاحهای هستهای و نیاز به توجه کامل به خطرات احتمالی و توسعه تکنولوژی هوش مصنوعی در زمینه نظامی با روشی محتاطانه و مسئولانه تاکید کردند.
براساس این گزارش، مشخص نیست که آیا این گفتگوها منجر به مذاکرات بیشتر در این باره می شود یا نه اما این نخستین گفتگوها در نوع خود بین سران دو کشور درباره موضوعاتی مهم همچون سلاح های هسته ای و هوش مصنوعی است.
این دیدار، در حاشیه اجلاس اپک در شهر لیما پایتخت پرو انجام شد و آخرین دیدار بین دو طرف محسوب می شود زیرا جو بایدن باید تا حدود دو ماه دیگر کرسی ریاست جمهوری را به ترامپ واگذار کند.
دو کشور گفتگوهای رسمی خود درباره سلاحهای هستهای را به صورت محدود و مختصر در ماه نوامبر از سر گرفتند اما یک مقام ارشد آمریکایی از ناامیدی درباره واکنش چین در این زمینه خبر داد.
براساس این گزارش، چین و آمریکا نخستین گفتگوهای دوجانبه رسمی خود درباره هوش مصنوعی را در ماه مه در ژنو برگزار کردند اما به نظر نمی رسد آن گفتگوها، منجر به تصمیم گیری درباره سلاحهای هستهای شده باشد.
در همین حال وزارت دفاع آمریکا سال گذشته برآورد کرد که پکن 500 کلاهک هسته ای فعال دارد و قصد دارد تا سال 2030، تعداد آنها را به بیش از 1000 عدد برساند.
در عین حال گروهی از محققان چینی در دیدارهای نیمه رسمی اخیر خود با متخصصان و محققان آمریکایی اظهار کردند که سیاست های آنها تغییری نکرده و ارزیابی های غرب در این باره اغراق آمیز است.
دولت بایدن در سال جاری دستورالعمل طبقه بندی شده هسته ای کشور را به روز رسانی کرد و پس از آن یک سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که این به روز رسانی پاسخی به هیچ نهاد یا کشور خاصی و تهدیدی علیه آنها نیست، و این به رغم نگرانی های همیشگی درباره تاسیسات هسته ای چین، کره شمالی و روسیه است.
رئیس جمهور چین در بخشی از سخنان خود اظهار کرد که دو طرف با هدایت تیمهای خود از طریق مشورت و مذاکرات، اصول اساسی را برای روابط چین و آمریکا مشخص کردند، تلاش کردند گفتوگوها و همکاریها را به مسیر اصلی بازگردانند و بیش از 20 مکانیزم ارتباطی جدید یا احیا شده در حوزههای دیپلماتیک، امنیتی، اقتصادی، مالی، نظامی، مبارزه با مواد مخدر، اجرای قوانین، کشاورزی، تغییرات اقلیمی و فرهنگی اجرا کردند که نتایج مثبتی به همراه داشت.
شی جین پینگ درباره مسائل و اختلافات موجود در دریای جنوبی و تایوان اشاره کرد: اقدامات جداییطلبانه تحت عنوان "استقلال تایوان" کاملاً با صلح و ثبات تنگه تایوان ناسازگار است. برای حفظ صلح در این منطقه، آمریکا باید ماهیت جداییطلبانه لای چینگده و حزب دموکراتیک ترقیخواه تایوان را بهدرستی درک کند، با احتیاط کامل به مسئله تایوان بپردازد، بهطور شفاف با جداییطلبی مخالف باشد و از اتحاد مسالمتآمیز چین حمایت کند.
وی ادامه داد: چین بر حاکمیت سرزمینی و حقوق دریایی خود در دریای چین جنوبی تأکید دارد. مذاکره و مشورت میان طرفهای درگیر بهترین روش برای مدیریت اختلافات در این منطقه است. آمریکا نباید در مناقشات دوجانبه در مورد جزایر نانشا مداخله کند یا از تحریکات حمایت کند.
شی جین پینگ در ادامه تأکید کرد: روند توسعه روابط چین و آمریکا نشاندهنده تجربیات و درسهایی است که 45 سال روابط دیپلماتیک بین دو کشور ایجاد کردهاست. اگر دو کشور بهعنوان شریک یکدیگر عمل کنند و اختلافات را مدیریت کنند، روابط چین و آمریکا میتواند پیشرفت قابلتوجهی داشته باشد. اما اگر یکدیگر را بهعنوان رقیب ببینند و وارد رقابت ناسالم شوند، روابط دچار مشکلات یا حتی پسرفت خواهد شد.
شی در آخر به بحران های سیاسی و نظامی در اوکراین و شبه جزیره کره اشاره کرد و افزود: چین موضع خود را در قبال بحران اوکراین شفاف و صادقانه اعلام کرده و برای میانجیگری، تشویق به صلح و کاهش تنشها تلاش کرده است.چین اجازه نخواهد داد در شبهجزیره کره جنگ یا درگیری رخ دهد و همچنین از منافع راهبردی و امنیتی خود بهشدت دفاع خواهد کرد.
جو بایدن نیز در پاسخ به اظهارات شی جین پینگ تأکید کرد: روابط چین و آمریکا به عنوان مهمترین رابطه دوجانبه در جهان، نه تنها به مردم دو کشور بلکه به آینده جهان مرتبط است.
وی افزود: آمریکا به دنبال "جنگ سرد جدید" نیست، قصد ندارد نظام چین را تغییر دهد یا با ایجاد اتحاد با سایر کشورها علیه چین عمل کند. بایدن تأکید کرد که آمریکا به سیاست چین واحد پایبند است و از استقلال تایوان حمایت نمیکند.
رهبران دو کشور همچنین بر اصولی مانند احترام متقابل، صلحآمیز بودن تعاملات، و مدیریت تنشها و رقابتها تأکید کردند و به توافق رسیدند که گفتوگوها و همکاریها در حوزههای مختلف ادامه یابد.
انتهای پیام/
∎