به گزارش خبرنگار ایرنا، همزمان با موسم برگ ریزان پاییزی، شور و هیجان پرواز، پرندگان خشک زی را به مرکز همدان کشانده و این پرندگان در آسمان دیار تاریخ و تمدن با هنرنمایی، تصاویر زیبا و مانایی را در آسمان رقم می زنند که هر بیننده ای را به خود جذب می کند.
شوق پرواز پرندگان با فراز و فرودهای متوالی و نامنظم، شیرجه زدن و برخواستن، بال زدن های پیاپی و پروازهای موجی، الگوی پروازی متفاوتی از این پرندگان را به نمایش گذاشته که خود به تنهایی به جاذبه ای تفریحی، زیبا و دیدنی در برخی نقاط همدان از جمله در میدان آرامگاه بوعلی تبدیل شده است.
این پرندگان همانند ابر و توده ای سیاه پیوسته در آسمان جابجا شده و با چرخش های متوالی به سمت پایین سرازیر شده و به سرعت و در کسری از ثانیه به سوی آسمان اوج می گیرند.
نکته جالب آنجاست که آرایش پرواز این پرندگان زیبا از گونه سارها با وجود ساعت ها پرواز نامنظم بر هم نخورده و با وجود سرعت بالای پرواز دسته جمعی، آنها به یکدیگر برخورد نمی کنند چرا که آزادانه و رها بدون دغدغه قفس و شکار در آسمان بی انتها اوج می گیرند.
پرواز چندین هزار سار بر فراز آرامگاه بوعلی
رییس حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست همدان در این باره در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: با شروع فصل پاییز و سرد شدن هوا مهاجرت های پرندگان دورپرواز آبزی و کنارآبزی از عرض های شمالی کره زمین به عرض های پایین تر شروع می شود و تالاب ها و آبگیرهای استان نیز میزبان بسیاری زیادی از این پرندگان است.
علیرضا محمدی اظهار کرد: در این میان بسیاری از پرندگان خشک زی نیز شروع به جابجایی هایی در داخل و خارج زیستگاه های خود به صورت روزانه و رفت و برگشتی می کنند که «سار» یک گونه از این پرندگان است.
وی افزود: این پرنده دارای مهاجرت هایی با مسافت کوتاه و بیشتر درون زیستگاهی است به گونه ای که در طول روز به علت گرم بودن هوا در مزارع و دشت های باز و بعضا به صورت تک دیده میشود.
رییس حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست همدان اضافه کرد: اما در پایان روز با سرد شدن هوا به صورت دستههای بزرگ به سمت مرکز شهرها و مراکز جمعیتی انسانی که دمای هوا بالاتر است پرواز میکنند.
محمدی اظهار کرد: کُلنیهای این پرندگان در بعضی مواقع بالغ بر ۳۰۰ هزار قطعه پرنده است که نور مصنوعی چراغ های شهر موجب جذب آنها می شود.
وی با بیان اینکه این پرندگان به حضور نقاط مرتفع انسان ساز علاقه مند هستند،بیان کرد: درختان با تاج پوشش بالا نظیر چنار و سازه های انسان ساخت مرتفع مثل دکل و ایستگاه های مخابراتی (بی تی اس) به خصوص در مناطق پُر سر و صدا، محل اصلی فرود این قبیل پرندگان به شمار میرود.
رییس حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست همدان افزود: اگر ماه های آبان و آذر از میدان امام خمینی(ره) به سمت میدان آرامگاه بوعلی سینا حرکت کنید، به ناگاه دسته های بزرگ این پرنده را در آسمان مشاهده خواهید کرد که با پرواز های نامنظم خود اشکال زیبایی را خلق میکنند.
میهمانان ناخوانده ای که در کنترل آفات نقش دارند
محمدی اضافه کرد: این رفتار که با نام «مرمریشن» از آن نام برده میشود، در واقع حرکت های آکروباتیک گروهی این پرندگان در هنگام پرواز است اما جالب اینجاست که این پرندگان به هم نچسبیدهاند و این حرکات نیز از قبل برنامهریزی نشده است.
رییس حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست همدان توضیح داد که حرکت اولین پرنده اتفاق میافتد و همان حرکت توسط پرنده مجاور تکرار میشود و این عمل به صورت حرکتی دومینووار تا آخرین پرنده ادامه مییابد، که موجب ایجاد اشکال مختلفی در آسمان میشود.
محمدی با بیان این سوال که این عمل به چه علت صورت میپذیرد،گفت: مهاجرت همواره با مخاطراتی روبهرو است و حضور در گروه تضمین کننده امنیت تک تک افراد است؛ صیادان که بیشتر از پرندگان خانواده شکاریها نظیر شاهین، دلیجه، قرقی هستند با دیدن توده های بزرگ بزرگ، سیاه و رعب آور از حمله به آنها منصرف میشوند.
وی همچنین گفت: «سارها» که نام محلی آن در همدان به «سیاه گاودانه» معروف است نقش بسیار مهمی در کنترل بیولوژیک آفات به خصوص در زمین های کشاورزی ایفا می نماید و در صورت حضور نیافتن این پرندگان حشره خوار، محصولات کشاورزی آسیب بسیار جدی از ناحیه حشرات را متحمل می شوند.
رییس حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست همدان ادامه داد: این میهمانان ناخوانده با تمام نکات مثبت و زیبایی های شگفت انگیز خود در بازه زمانی حضور خود در شهر مشکلاتی را نیز برای شهروندان فراهم می آورند.
محمدی افزود: محل فرود این پرندگان با توجه به تراکم بالای آنها که از چند نقطه محدود در شهر همدان تجاوز نمی کند میتواند موجب ایجاد مشکلاتی برای عبور و مرور شهروندان گردد که توسط مردم دوستدار محیط زیست همدان تنها با تغییر مسیری کوتاه و پارک نکردن خودرو در این یکی دو ماه تحمل می شود.
وی تاکید کرد: حضور گونه های جانوری در بیشتر زیستگاه ها به عنوان شاخصی از کیفیت و شرایط مطلوب آن زیستگاه است از این رو حضور پرندگان از جمله سارها را در حوزه شهری همدان به فال نیک باید گرفت .
به گزارش ایرنا، سار معمولی با نام علمی (sturnus vulgaris) یکی از اعضاء خانواده پَسِری فورم ها یا همان گنجشک سانان است. سار پرنده ای است کوچکتر از کبوتر و بزرگتر از گنجشک که طول بدن آنها از ۲۳ سانتی متر تجاوز نمی کند.
نر و ماده تا حدی متفاوت و دارای تغییرات فصلی هستند رنگ منقار سارها در فصل تولیدمثل از سیاه به زرد تغییر می کند.
شاید یکی از تفاوت های نر و ماده در قاعده منقار باشد که در نرها یک لکه آبی دیده می شود و در ماده ها یه لکه صورتی رنگ که به قرمز متمایل است.
سارهای نابالغ فاقد پرهای براق هستند؛ جنگل های باز، درختزارها، علفزارها، اراضی مزروعی، پارک ها و باغ ها توسط این گونه به عنوان زیستگاه انتخاب می شود.