شناسهٔ خبر: 69774473 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نورنیوز | لینک خبر

نور نیوز حاشیه های ادعای رسانه ای پیرامون ملاقات ایروانی و ماسک را بررسی می کند؛

ملاقات ایروانی و ایلان ماسک و چند سئوال بی پاسخ

شنیدن خبرهای مشابه ملاقات محرمانه ایروانی و ایلان ماسک فارغ از درست یا کذب بودن و موافقان و مخالفان آن، با توجه به پیچیدگی‌های سیاسی و امنیتی که منطقه غرب آسیا و محیط بین‌الملل با آن روبروست و نیز اقدامات پردامنه‌ای که همه بازیگران اصلی این عرصه برای حفظ منافع و ارتقاء امنیت ملی خود دنبال می کنند، بیش از آن که شگفت آور باشد، قابل درک است.

صاحب‌خبر -

نور نیوز- گروه سیاسی: چند روز قبل بمب خبری غیر منتظره‌ای پس از انتشار در چند رسانه معروف آمریکایی به سرعت تبدیل به تیتر اول رسانه های جریان اصلی در جهان و ایران شد. دیدار محرمانه ایلان ماسک و  امیرسعید ایروانی سفیر کشورمان در سازمان ملل خبری بود که در ابتدا محافل رسانه‌ای را با شگفتی روبرو کرد و در ادامه تحلیل و تفسیرهای متعددی پیرامون آن منتشر شد.

دیروز اما اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان پس از چند روز سکوت، این خبر را تکذیب کرد که البته بیش از آن که موجب خارج شدن خبر بسیار مهم دیدار ایروانی با ایلان ماسک از مدار توجه رسانه‌ها و محافل سیاسی شود بر ابهام و پیچیدگی‌های این موضوع افزود. در این رابطه چند ملاحظه مهم مطرح است که پاسخ به آنها از سوی نهادهای مسئول ضروری است؛

۱-اولین واکنش به خبر منتشر شده از سوی رسانه‌های آمریکایی توسط نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد صورت پذیرفت و اگرچه خبر تایید نشده اما تکذیب هم نشد. توجه به این واقعیت که نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد دیپلماتی باتجربه و خبره است که سالها در مسئولیت‌های بسیار مهمی چون معاونت سیاست خارجی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، سازمان اطلاعات خارجی وزارت اطلاعات ، شورای راهبردی روابط خارجی، مجری ماموریت‌های راهبردی بوده مخاطب را با این واقعیت روبرو می کند که عدم تکذیب خبر از سوی نمایندگی ایران در سازمان ملل نمی‌تواند بدون هدف انجام شده باشد.

۲-پاسخ به ادعای یک روزنامه که از سوی هیچیک از مقامات رسمی آمریکا نیز تکرار نشد از سوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه اقدامی مطابق با پروتکل‌های رایج نبوده و بسیار طبیعی است که ابهامات را افزایش دهد. در صورتی که ضرورتی برای تکذیب خبر منتشر شده از سوی رسانه‌های آمریکایی وجود داشت، حداکثر باید از سوی بخش رسانه‌ای نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد انجام می‌شد و نه سخنگوی وزارت امور خارجه و آن هم پس از چند روز تاخیر!

۳- اگرچه برای قضاوت در مورد اینکه خبر منتشر شده از سوی نیویورک تایمز فارغ از صحیح یا نادرست بودن آن با چه هدفی انجام شده و پشت پرده جریان سازی رسانه‌ای پیرامون ملاقات ادعایی ایروانی و ایلان ماسک چیست، هنوز زود است اما فکتهای متعددی که طی سه روز گذشته در قالب اظهار نظرهای سیاسی و رسانه‌ای در داخل و خارج از کشور ارائه شده این مسئله را در فضایی از ابهام قرار داده که با انتشار تکذیبیه وزارت امور خارجه آن هم با شرایطی که ذکر شد خاتمه نخواهد یافت.

۴-مثال‌های متعددی از وقایع مشابه می توان بیان کرد که بدلایل مختلف، خبر آن در ابتدا یا در اتاق سکوت قرار گرفته و یا تکذیب شده اما با گذر زمان و تغییر شرایط ابعاد مختلف رخداد مشخص و اهداف آن آشکار شده است. از این رو با توجه به پیچیدگی‌های سیاسی و امنیتی که منطقه غرب آسیا و محیط بین‌الملل با آن روبرو  است و اقدامات پردامنه‌ای که همه بازیگران اصلی این عرصه برای حفظ منافع و ارتقاء امنیت ملی خود دنبال می کنند، شنیدن خبرهایی مشابه ملاقات محرمانه ایروانی و ایلان ماسک فارغ از درست یا کذب بودن آن و موافقان و مخالفانی که می تواند داشته باشد، بیش از آن که شگفت آور باشد، قابل درک است.

در این رابطه گفتنی‌های بیشتری وجود دارد که در زمان مناسب بیان خواهد شد اما صرف نظر از ماهیت و موضوعیت خبر منتشر شده نمی‌توان به رفتار وزارت امور خارجه در این رخداد حداقل از نقطه نظر مدیریت افکار عمومی نمره قبولی داد. عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در ابتدای تصدی این مسئولیت، اظهارات بسیار مهم و عمیقی در خصوص نقش و تأثیرگذاری رسانه و افکار عمومی به عنوان رکن سوم در تکمیل فرآیند دیپلماسی و اقدامات میدانی بیان کرد که متاسفانه در رخداد اخیر نشانه‌ای از توجه به آنچه مشاهده نشد.