شناسهٔ خبر: 69765157 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

پای جت ایلان ماسک به دیدار جنجالی با امیرسعید ایروانی باز شد/ ماجرا چه بود؟

اقتصادنیوز : برخی رسانه‌های خبری با اشاره به بررسی داده‌های آماری جت اختصاصی ایلان ماسک تاکید کرده اند که این اطلاعات نشان می‌دهد او در ١٠ روز گذشته فقط در ایالت‌های فلوریدا، تگزاس، واشنگتن‌دی‌سی (که نزدیک‌ترین فرودگاه به آن در ایالت ویرجینیا هست) تردد داشته و به هیچ‌وجه در ایالت نیویورک مقر سازمان ملل رفت‌وآمدی نداشته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز، جنجالی که روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» با انتشار یک خبر ادعایی به پا کرد، همچنان ادامه دارد؛ خبری که این رسانه در آن مدعی شده بود «ایلان ماسک» میلیاردر آمریکایی که نقش مؤثری در پیروزی ترامپ داشته، با «امیر سعید ایروانی» نماینده دائمی ایران در سازمان ملل متحد «در مکانی مخفی بیش از یک ساعت گفت‌وگو کرده» و این دیدار «مثبت» بوده است.

اما اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ادعای مطرح‌شده را بعد از یک روز تب و تاب رسانه‌ای تکذیب کرد و گفت: از فضاسازی‌ گسترده رسانه‌های آمریکایی در این خصوص تعجب می‌کنم. چند ساعت پیش از این تکذیب، یک مقام آمریکایی به شرط فاش‌نشدن نامش در گفت‌وگو با خبرگزارش آسوشیتدپرس مدعی شده بود، «ایران به‌دنبال ملاقات با ایلان ماسک بوده است»؛ یکی از گام‌هایی که به‌نظر می‌رسد با هدف کاهش تنش‌ها با دونالد ترامپ برداشته شده است.

آسوشیتدپرس در این گزارش ادعا کرده است که «یک مقام آمریکایی که از طریق یکی همکارهای خارجی خود در جریان این دیدار قرار گرفته است، می‌گوید: امیر سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک با ایلان ماسک دیدار کرده است. این مقام ناشناس می‌گوید که به او اطلاع داده شده در این گفت‌و‌گو موضوعات مختلفی از جمله برنامه هسته‌ای ایران، حمایت از گروه‌های ضداسرائیلی در سراسر خاورمیانه و چشم‌انداز بهبود روابط با ایالات‌متحده مطرح شده است.»

این مقام این‌گونه ادامه می‌دهد که هیچ تصمیم فوری از سوی هیچ‌یک از طرفین گرفته نشده است. این مقام همچنین ادعا کرده است، ایرانی‌ها به‌دنبال دیدار با ماسک -ثروتمندترین مرد جهان- بودند و این دیدار در نمایندگی ایران در سازمان ملل صورت نگرفته است.

دیدار ایلان ماسک و نماینده ایران؛ جمعه یا دوشنبه؟

ابهام دیگر، زمان این دیدار است که البته اصل آن از سوی ایران رد شده است. در نخستین گزارشی که توسط نیویورک تایمز منتشر شده، آمده بود که این دیدار در روز جمعه، یعنی هم زمان با دیدار رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران انجام شده است؛ زمانی که آن‌هم حاشیه‌های زیادی به‌دنبال داشت. یک خبرنگار بریتانیایی در صفحه ایکس خو با انتشار تصویری نوشت که روز جمعه ایلان ماسک در فلوریدا با  ترامپ و رئیس‌جمهوری آرژانتین بوده و هیچ دیداری با مقامات جمهوری اسلامی نداشته و خبر نیویورک‌تایمز فیک‌نیوز است. اما آنطور که آسوشیتدپرس مدعی شده، زمان این دیدار احتمالی دوشنبه بوده است.

برخی رسانه‌های خبری با اشاره به بررسی داده‌های آماری جت اختصاصی ایلان ماسک تاکید کرده اند که این اطلاعات نشان می‌دهد او در ١٠ روز گذشته فقط در ایالت‌های فلوریدا، تگزاس، واشنگتن‌دی‌سی (که نزدیک‌ترین فرودگاه به آن در ایالت ویرجینیا هست) تردد داشته و به هیچ‌وجه در ایالت نیویورک مقر سازمان ملل رفت‌وآمدی نداشته است.

در همین حال، تیم انتقال ترامپ هم به پیام‌هایی که خواستار اظهارنظر درباره این دیدار بودند، هم پاسخی نداده‌اند. کارولین لیویت، سخنگوی دولت انتقالی ترامپ در پاسخ به این پرسش تنها گفت: مردم آمریکا ترامپ را دوباره انتخاب کردند، زیرا به او اعتماد دارند تا کشور را رهبری کند و صلح را از طریق قدرت در سراسر جهان بازگرداند و زمانی‌که او به کاخ‌سفید بازگردد، اقدامات لازم را برای انجام این کار انجام خواهد داد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود این‌گونه روایت می‌کند: همچنین نمایندگی ایران در سازمان ملل هنوز اظهارنظری درباره این دیدار نکرده است. نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در پاسخ به پرسش‌ها درباره گزارش‌های هفته‌نامه‌ها و سایر رسانه‌ها می‌گوید، بیانیه عمومی درباره «پیام‌های رسمی مبادله‌شده بین دو کشور» صادر نمی‌کند.

آسوشیتدپرس همچنین در گزارش خود آورده است که حاشیه‌های و خبرسازهای درباره دیدار ماسک و نماینده ایران در حالی شدت گرفته است که ترامپ برای پست‌های کلیدی سیاست‌خارجی خود از جمله سناتور مارکو روبیو، برای وزیر خارجه و مایک والتز، نماینده مجلس برای مشاور امنیت ملی را انتخاب کرده که روند آتی را برای ایران دشوار می‌کند؛ چراکه مقامات اطلاعاتی آمریکایی می‌گویند، احتمال افزایش تنش بین واشنگتن و تهران بیشتر از گذشته است.

با این همه، همچنان رسانه‌ها به موضوع این دیدار می‌پردازند؛ دیداری که فرض اصلی آن یعنی انجام ملاقات ماسک و ایروانی از سوی ایران تکذیب شده و درباره فرض دیگر آن؛ یعنی زمان برگزاری این دیدار، همچنان اما و اگرهای جدی وجود دارد.