جوان آنلاین: در شرایطی که دوم آبان ماه شاخص بورس با ریزش متوالی به کانال یک میلیون و ۹۷۰ هزار واحدی رسیده بود در این مدت رشد بیش از ۱۱ درصدی را تجربه کرد و هم اکنون یه دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رسیده است. اما این رشد به معنای پایان رفتار زیزاکی بورس است یا مجددا شاخص به دنبال بهانه برای ریزش خواهد بود. پاسخ کارشناسان به این سوال چیست؟
شروع رشد یا اصلاح
رفتار بورس در چند سال گذشته موجب شده که هر گونه رشدی در بازار سرمایه به چشم تردید نگریسته شود. در معاملات هفتههای اخیر نیز که شاهد رشد بازار سرمایه بودیم این ابهام پیش آمد که رشدهای اخیر آغازی برای صعود است یا اصلاح. در این خصوص اکثر تحلیلگران با اتکا به ارزندگی این بازار، راه بورس را برای صعود هموار توصیف میکنند.
یکی از نکاتی که احتمال رشد بازار سهام را قوت میبخشد، رشد ارزش معاملات از میانگین یک ماهه خود است. گفتنی است در سه روز کاری گذشته ارزش معاملات حدود به بیش از ۴.۵ هزار میلیارد تومان رسیده و رکورد ۸.۵ هزار میلیارد تومان را از خود توانسته در این چند روز ثبت کند.
تغییرات بنیادی مهم در بورس
واقعیت آن است که تغییرات بنیادی مهمی در بورس اتفاق افتاد. افزایش نرخ نیما و کاهش فاصلهی آن با نرخ ارز آزاد یکی از متغیرهای بنیادینی بود که زمینههای رشد بورس را فراهم کرد. در ادامه نیز افزایش شدید پرداختیهای دولت در شهریور و مهرو بودجه انبساطی سال ۱۴۰۳ نیز از دیگر اقداماتی بود که زمینه ساز صعود بورس شد.
این در حالی است که ممکن است در هفتههای آتی نرخ بهره نیز کاهش پیدا کند و از طرف دیگر فاصلهی نیما و آزاد بازهم کاهش پیدا کند. لازم به ذکر است دولت در بودجه نرخ ارز نیما را ۵۵ هزار تومان فرض کرده است.
برنامههای دولت برای تعمیق بازار سرمایه
وزیر اقتصاد به تازگی در گفتگویی از برنامههای دولت برای تعمیق بازار سرمایه خبر داده است. عبدالناصر همتی گفت: بازار سرمایه در شرایط خوبی قرار دارد و امید به این بازار بازگشته است. ما هم تلاش میکنیم دولت بهطور مستقیم در بازار دخالت نکند. هدف ما این است که اقداماتی انجام دهیم تا بازار سرمایه پایدارتر شود و عمق بیشتری پیدا کند. یکی از کارهای مهمی که در دست اقدام داریم، برگزاری مجدد کمیته «کاف» است که در قوانین گذشته داشتیم را برگزار کردیم. این کمیته جلسه مشترک بین وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه است. امیدواریم بتوانیم از این طریق، انتشار اوراق و نرخ آنها را ساماندهی کنیم تا بازار سرمایه از این ناحیه آسیب نبیند.
وی افزود: بانک مرکزی تلاش میکند نرخ سود مؤثر در بازار کاهش پیدا کند. باید کاری انجام شود که سود بدون ریسک خیلی بالا نباشد که منجر به کاهش جذابیت بازار سهام شود.
کارشناسان چه میگویند؟
کارشناسان بازار سرمایه رونق اخیر بازار سهام را به چند متغیر عمده مرتبط میدانند که از میان آنها متغیرهای سیاسی نقش پررنگ تری دارند. مساله اول مدیریت تنشهای سیاسی از سوی مقامات ایران است که بارها از سوی دولتمردان مورد تاکید قرار گرفته است. مساله دیگر ارزندگی بازار سهام است. فعالان بازار معتقدند اغلب سهام در شرایط فعلی در سطوح ارزندهای است و جای بیشتری برای ریزش قیمت وجود ندارد.
به اعتقاد این دسته، نسبت قیمت به درآمد بسیاری از سهام، بهویژه با توجه به گزارشهای عملکرد شرکتها و افت ممتد قیمتها، به محدودهای جذاب رسیده است و افت بیشتر چندان توجیه بنیادی ندارد؛ از این رو بسیاری از اهالی بازار با چنین نگاهی میزان تقاضا در بازار را افزایش خواهند داد. براساس این رویکرد، احتمالا بورس در هفته جاری بتواند به صعود ادامه دهد.
مساله مهم دیگر برای فعالان بازار سرمایه دخالت سیاستگذار در وضعیت بازارهای ارز و سکه است. این امر در کوتاهمدت به جذابیت بورس منجر خواهد شد.