شناسهٔ خبر: 69770681 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

از عراقچی تا لاریجانی؛ مثلث دیپلماسی ایران در لبنان

مشاور رهبر معظم انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در روزهای اخیر سفری به سوریه و لبنان داشت که توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد، زیرا این سومین سفر یک مقام بلندپایه ایرانی در ماه‌های اخیر به لبنان پس از گشوده شدن جبهه جنگ اسرائیل با این کشور محسوب می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علی لاریجانی، مشاور رهبر معظم انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در روزهای اخیر سفری به سوریه و لبنان انجام داد که توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد. لاریجانی پس از دیدار با «بشار اسد» در سوریه، روز جمعه وارد بیروت شد و با مقامات ارشد لبنانی از جمله «نجیب میقاتی» نخست‌وزیر و «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان دیدار کرد. این سومین سفر یک مقام بلندپایه ایرانی در ماه‌های اخیر به لبنان پس از گشوده شدن جبهه جنگ اسرائیل با این کشور است و پس از سفر سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی انجام شده است.

اهمیت این سفر از این‌رو است که در شرایط حساس منطقه‌ای و هم‌زمان با تلاش‌های دیپلماتیک برای آتش‌بس در لبنان صورت گرفت، به‌ویژه اینکه در شرایط فعلی برخی جریانات داخل لبنان سعی دارند تا به بهانه آتش‌بس با سوءاستفاده از این موقعیت، در راستای تضعیف حزب‌الله و تسویه‌حساب‌های سیاسی با این گروه اقدام کنند.

از عراقچی تا لاریجانی؛ مثلث دیپلماسی ایران در لبنان

لاریجانی در نشست خبری در بیروت اعلام کرد که حامل پیامی از سوی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای برای لبنان است و بر حمایت تهران از حزب‌الله و مقاومت لبنان تأکید کرد. نماینده ویژه رهبر معظم انقلاب پس از دیدار با نجیب میقاتی و نبیه بری طی سخنانی در جمع خبرنگاران گفت: جمهوری اسلامی ایران در همه شرایط پشتیبان ملت و مسئولان لبنان است، به‌خصوص در حال حاضر که شرایط سختی توسط رژیم صهیونیستی برای ملت لبنان ایجاد شده است. وظیفه خود می‌دانیم از ملت و خواسته‌های لبنان حمایت کنیم.

لاریجانی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه «آیا تصمیم لبنان و موضع این کشور در زمینه توافق ۱۷۰۱ را قبول می‌کنید یا خیر»، اظهار کرد: ما از هر موضوع مهمی که مسئولان و مقاومت لبنان بپذیرند، حمایت می‌کنیم.

وی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه «آیا می‌خواهید سندی که دیروز به دست سفیر آمریکا به مسئولان لبنان داده شد را برهم بزنید؟» تصریح کرد: ما دنبال برهم‌زدن چیزی نیستیم. ما دنبال حل مسائل هستیم‌. ما در همه شرایط پشتیبان ملت لبنان هستیم. آن‌هایی که اوضاع را برهم می‌زنند نتانیاهو و دارودسته او هستند. دوستان و دشمنانتان را بشناسید.

فرستاده ویژه رهبر انقلاب در پاسخ به پرسشی درباره اینکه «عده‌ای می‌گویند ایران از مقاومت درست برداشته است و واکنش وی به این ادعا» گفت: فکر می‌کنم شما حرف‌های شوخی را بسیار جدی می‌گیرید. چه کسی این حرف‌ها را زده است؟

لازم به ذکر است که حضور لاریجانی در این دو پایتخت عربی در حالی بود که جنگنده‌های صهیونیست هم‌زمان با فرود هواپیمای حامل وی با بمباران حوالی فرودگاه سعی داشتند این اقدام را تحت‌الشعاع قرار دهند، همچنین انتشار کلیپی از او که حین مصاحبه با خبرنگار شبکه المیادین در فضای باز، عبور پهپادهای اسرائیلی را نظاره می‌کرد بار دیگر پیام حمایت قاطع تهران از مقاومت را به جهان مخابره کرد و نشان داد که موضع جمهوری اسلامی در این خصوص تغییر نکرده است.

لاریجانی، در امتداد مسیر عراقچی و قالیباف

در همین راستا محمدعلی حسن‎‌نیا، کارشناس مسائل لبنان سفر لاریجانی به لبنان را تکمیل‌کننده سفر عراقچی و قالیباف می‌داند و به خبرنگار ایمنا می‌گوید: سفر عراقچی به عنوان یک سفر دیپلماتیک پس از شهادت سید حسن نصرالله اتفاق افتاد و ایران اعلام کرد که پشتیبان محور مقاومت است و مسئول تیم دیپلماسی ایران به لبنان آمده است تا بتواند این حمایت را اعلام کند.

وی با بیان اینکه سفر قالیباف، تکمیل‌کننده سفر عراقچی بود، می‌افزاید: با توجه به اینکه قالیباف در کارنامه خود سوابقی همچون فرماندهی نظامی و عملیاتی را دارد، حضورش تکمیل‌کننده سفر وزیر خارجه بود، به این معنا که ایران نیز علاوه‌بر دیپلماسی، پشتیبان محور مقاومت است.

حسن‌نیا تصریح می‌کند: سفر لاریجانی دو پیام داشت، نخست اینکه دیپلماسی، میدان و حاکمیت ایران به‌طور کامل طرفدار حزب‌الله، شیعیان و مردم مقاوم لبنان است، زیرا وقتی لاریجانی می‌گوید من حامل پیامی از جانب رهبر ایران هستم، به آن معناست که می‌خواهد حمایت بی‌چون‌وچرای حاکمیت ایران از مقاومت لبنان و مردم را اعلام کند.

از عراقچی تا لاریجانی؛ مثلث دیپلماسی ایران در لبنان

ترامپ و طرح صلح اجباری در منطقه

کارشناس مسائل لبنان با اشاره به اینکه بحث مذاکرات آتش‌بس بسیار داغ است، می‌گوید: این مذاکرات ممکن است هر لحظه به توافق بینابینی برسد، تا پیش از این نتانیاهو قبول نمی‌کرد و هربار بهانه‌ای در غزه و لبنان برای برهم زدن توافق پیدا می‌کرد، اما ما در آستانه دولت جدید آمریکا هستیم و ترامپ می‌خواهد صلح اجباری در منطقه اتفاق بیفتد.

حسن‌نیا ادامه می‌دهد: آمریکایی‌ها فشار حداکثری به لبنانی‌ها وارد می‌کنند که این توافق را بپذیرند، در نهایت متن توافق از طرف هوک اشتاین به نبیه بری به عنوان رابط حزب‌الله، داده شد و او آن را به حزب‌الله رساند، اما دو یا سه بند دارد که خود بری اعلام کرد آن را نمی‌پذیرد.

وی می‌افزاید: یکی از این بندها موضوع حضور هوایی اسرائیلی‌ها در جنوب لبنان برای حمله به مواضع حزب‌الله است و دیگری ایجاد یک ائتلاف فراتر از یونیفل است که مقامات لبنانی گفتند ما این دو شرط را به‌طور قطع نمی‌پذیریم، اما نبیه بری اعلام کرد که ما به دنبال مکانیزم‌های دیگری هستیم.

کارشناس مسائل لبنان اظهار می‌کند: به نظر می‌رسد که اسرائیلی‌ها باید در دولت جدید ترامپ به دنبال برقراری صلح با لبنانی‌ها باشند زیرا مشاهده کردید در ۵۰ روزی که جنگ زمینی اسرائیلی‌ها با لبنان آغاز شده است دستاوردی نداشته‌اند.

حسن‌نیا بیان می‌کند: سفر لاریجانی این پیام را به بری، حزب‌الله و گروه‌های مقاومت رساند که اگر شما بخواهید بجنگید و مقاومت کنید، ایران پشت محور مقاومت است و اگر شما خواهان صلح هستید، ایران هیچ مانعی برای صلح و مذاکره مقاومت در مقابل اسرائیل ندارد و این اختیار به محور مقاومت توسط ایران داده شده است.

وی تاکید می‌کند: هدف از این پیام این است که بگوییم ما قیم شما نیستیم، بلکه حامی شما هستیم، اگر می‌خواهید بجنگید ما از شما پشتیبانی می‌کنیم و اگر خواهان صلح و مذاکره هستید، بازهم ایران از مقاومت در این موضوع حمایت می‌کند؛ همچون اتفاقی که در سال ۲۰۰۶ رخ داد.

از عراقچی تا لاریجانی؛ مثلث دیپلماسی ایران در لبنان

برخی جریانات سیاسی به دنبال تسویه حساب سیاسی با حزب‌الله هستند

مجتبی قنبردوست، کارشناس مسائل منطقه در این رابطه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: لبنان از ابتدا یک جامعه ۷۲ ملت بوده است، اما نوع بازیگری حزب‌الله موجب شده بود تا حدودی مدیریت بعضی از نقش‌های سیاسی را برعهده بگیرد، اما اینها همیشه محل اختلاف بود و رقابت بین جریانات مختلف همچون چهاردهم مارس و هشتم مارس، خانواده حریری، جریان سنی، مسیحیان و شیعیان وجود داشت.

وی می‌افزاید: در حال حاضر با توجه به شرایط جنگی حزب‌الله که بسیاری از رهبران و فرماندهان خود را از دست داده است، وضعیت عادی نیست هرچند که حزب‌الله خود را به لحاظ نظامی و طرح‌ریزی عملیاتی پیدا کرده و نشان داده است که به توان موشکی‌اش آسیبی نرسیده است، اما جریانات رقیب و معاند درون لبنان از موقعیت فعلی سوءاستفاده می‌کنند و سر برآورده‌اند.

کارشناس مسائل منطقه ادامه می‌دهد: برای مثال افرادی همچون سمیع جعجع و حتی ارتش لبنان مدت‌ها است که به دنبال خلع سلاح حزب‌الله هستند، اما با توجه به ساختار قدرت در لبنان و کرسی‌های مناسبی که حزب‌الله در پارلمان توانست کسب کند، نتوانستند راه به جایی ببرند. در حال حاضر بازهم موضوع خلع سلاح حزب‌الله در پارلمان مطرح نمی‌شود، بلکه بیشتر در بدنه دولت و ارتش بیان می‌شود.

قطعنامه ۱۷۰۱ بیشترین سود را برای ارتش لبنان دارد

قنبردوست تصریح می‌کند: از سوی دیگر قطعنامه ۱۷۰۱ شاید بیشترین سود را برای ارتش لبنان داشته باشد، زیرا طبق آن باید کنترل مرزها را به ارتش و نیروهای یونیفل واگذار کنند و حزب‌الله پایین‌تر از رود لیتانی حضور نداشته باشد. فضای سیاسی درون لبنان نیز به‌گونه‌ای است که نیروهای امنیتی بسیاری از کشورها همچون آمریکا، فرانسه، عربستان، قطر، امارات و حتی ایران حضور دارند و همین فضا را پیچیده و آشفته کرده است.

وی با بیان اینکه بدنه دولتی در لبنان امیدوار است به کمک آمریکا است، می‌گوید: اینها وعده‌های ایالات متحده را باور کرده‌اند و حتی از جمهوری اسلامی درخواست این را دارند که با به تعویق انداختن وعده صادق ۳، به آتش‌بس کمک کند.

کارشناس مسائل منطقه می‌افزاید: اختلافات ناشی از این است که احساس کردند حزب‌الله ضعیف شده است و حتی تا چند ماه قبل تصور می‌کردند کار حزب‌الله تمام است، اما اکنون که حزب‌الله تا حدودی خود را بازسازی کرده نگاهشان این است که ضعیف شده و بهترین زمان برای ضربه زدن سیاسی به این گروه است و این فضا با بازیگری اعراب و غربی‌ها وجود دارد.

از عراقچی تا لاریجانی؛ مثلث دیپلماسی ایران در لبنان

جای حاج قاسم خالی است…

قنبردوست یادآور می‌شود: این مسئله بسیار جدی است و این دومین‌باری است که از سمت رهبر انقلاب فردی برای حل مسائل حاضر می‌شود و پیش‌تر قالیباف حضور پیدا کرده بود. در چنین شرایطی جای افرادی مانند حاج قاسم خالی است و اگر ایشان حضور داشت نیازی به حضور دیگران نبود زیرا حاج قاسم هم دیپلمات بود و هم بر میدان تسلط داشت.

وی با بیان اینکه لاریجانی در این سفر توانست عملکرد خوبی داشته باشد، می‌گوید: ایشان از قبل با رئیس مجلس لبنان ارتباط داشته است و یکی از هوشمندی‌های حزب‌الله این بوده است که به نبیه بری، اختیار تام داده است تا از سمت حزب‌الله مذاکرات آتش‌بس را پیش ببرد و او چهره‌ای است که نزدیک به مقاومت محسوب می‌شود.

نگاه‌ها به میدان است

کارشناس مسائل منطقه تاکید می‌کند: چیزی که در حال حاضر می‌تواند وضعیت مذاکرات را مشخص کند، میدان است و حزب‌الله باید بتواند در میدان ضربات اساسی به دشمن بزند تا در مذاکرات امتیاز بگیرد.

قنبردوست تصریح می‌کند: در مورد آتش‌بس باید نگاه ترامپ و دولت جدید آمریکا شفاف‌تر شود زیرا رژیم صهیونیستی وابستگی شدیدی به ایالات متحده دارد، اما با توجه به شرایط فعلی دستیابی به آتش‌بس بعید به نظر می‌رسد و نیاز است حزب‌الله در میدان عملیات ضربه بزند و عملیات‌های موفقیت‌آمیز را اجرایی کند.

از عراقچی تا لاریجانی؛ مثلث دیپلماسی ایران در لبنان

تلاش قالیباف و لاریجانی برای شکستن جو رسانه‌ای علیه ایران

وی با اشاره به سفر لاریجانی به سوریه و لبنان می‌گوید: در لبنان فضای رسانه‌ای به‌گونه‌ای است که مدام میگویند ایران حزب‌الله را رها کرده است و دارد آن را معامله می‌کند، این شاید از نظر ما خنده‌دار باشد، اما در لبنان این شایعه فراگیر شده است و مردم این کشور از این فضا متأثر شده‌اند، البته با سفر قالیباف و لاریجانی این جو تا حد زیادی شکسته شد و قالیباف نشست‌های مهمی با فرماندهان مقاومت داشت و نکات رهبر انقلاب را به آن‌ها منتقل کرد.

کارشناس مسائل منطقه می‌افزاید: لاریجانی در سفر خود بیشتر نظر ایران را به مسئولان لبنانی و سوری منتقل کرد که به‌هیچ‌وجه استراتژی و راهبرد جمهوری اسلامی در مورد مقاومت تغییری نمی‌کند و ما همچنان از آن حمایت می‌کنیم، همچنین تحلیل و نگاه کلان‌تری از اوضاع منطقه به آن‌ها منتقل شد.

از عراقچی تا لاریجانی؛ مثلث دیپلماسی ایران در لبنان

اعراب به دنبال دور کردن سوریه از جریان مقاومت هستند

قنبردوست با اشاره به سفر لاریجانی به سوریه می‌گوید: اعراب به دو کشور سوریه و لبنان در خصوص بازسازی و مساعدت‌های مالی وعده‌های زیادی داده‌اند و سعی دارند در برابر این کمک‌ها آن‌ها را از جریان مقاومت دور کنند، به‌ویژه در سوریه، زیرا این کشور به‌شدت از نظر اقتصادی و زیرساختی دچار بحران است تا جایی که مردم شاید در شبانه روز یک ساعت به برق دسترسی دارند، هر دو هفته یک‌بار یک کپسول مایع به آن‌ها داده می‌شود و گرمایش آن‌ها با گازوئیل است که آن هم محدود است، همه اینها یعنی اوضاع در سوریه خوب نیست و در چنین شرایطی همین میزان از همراهی با جبهه مقاومت نیز ارزشمند است.

وی تصریح می‌کند: سخنی که جمهوری اسلامی با بشار اسد دارد یادآوری این نکته است که دیدید همین کشورهای عربی در روز مبادا چقدر به شما لگد زدند و برای براندازی شما تلاش کردند، به همین دلیل نگاه بشار اسد بیشتر بر پایه نداشتن اعتماد به این کشورها و همراهی با ایران است.