خبرگزاری میزان – کارزار غربی بیاعتبارسازی نهادهای بینالمللی برای پیشبرد مطامع، اهداف و منافع نامشروع از طریق ابزارسازی این نهادها و مفاهیم و اصول حقوقی و حقوق بشری سالهاست که در پایتختهای کشورهای غربی بهویژه اروپا اجرا میشود.
با وجود این، آنچه سبب شد تا جهان و جامعه جهانی بیپرده و بیش از هر زمانی با واقعیت پیامدهای دردسرساز کارزار بیاعتبارسازی نهادهای بینالمللی بهویژه سازمان ملل و نهادها و آژانسهای متبوع آن مواجه شود، جنگی است که رژیم صهیونیستی طی بیش از یک سال گذشته علیه غزه به راه انداخته است.
جنگ یادشده چالشی جدی برای عرض اندام سازمان ملل بهعنوان سازمانی جهانشمول با ۳۰ آژانس و نهاد وابسته بوده که چهار رسالت و وظیفه برای آن تعریف شده است: حفظ صلح و امنیت بینالمللی، توسعه روابط دوستانه میان ملل، همکاری در حل مشکلات بینالمللی و ترویج احترام به حقوق بشر و بودن مرکزی برای هماهنگ کردن اقدامهای ملتها.
کمتر نهاد و آژانس سازمان ملل طی بیش از یک سال گذشته درگیر موضوع فلسطین نشده است؛ با وجود این، موضوع یادشده در هزارتوی سیطره نفوذ کشورهای غربی بهعنوان حامیان و شرکای رژیم صهیونیستی در جنایت علیه غزه، بر سازمان ملل، به هیچ نتیجهای نرسیده است؛ هرچند هنوز امیدها برای تلاش جدی سازمان ملل برای احیای اعتبارش زنده است.
نتیجه کارزار غربی بیاعتبارسازی سازمان ملل اگرچه در حال حاضر متوجه کشورهای آسیبپذیری مانند فلسطین است، اما در آینده نه چندان دور مانند بومرنگی به صورت همین کشورها اصابت خواهد کرد.
ورای اقدامهای توهینآمیز و تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه سازمان ملل، دبیرکل و نهادهای مختلف آن، نگاهی به عملکرد سازمان ملل و نهادها و آژانسهای وابسته به آن طی یک سال گذشته، شکست آشکار این سازمان را بهویژه در موضوع فلسطین نشان میدهند:
یونیفل: رژیم صهیونیستی عملا و بیهیچ پردهپوشی اقدام به حمله به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان، یونیفل کرده و حتی خواستار خروج آنها از این منطقه شده است.
آنروا: رژیم صهیونیستی که از حربه اتهامزنی به آنروا، آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل به آوارگان فلسطینی طرفی نبسته بود، در نهایت به بهانه تصویب قانونی در کنست خود، فعالیت این آژانس سازمان ملل را در اراضی اشغالی ممنوع کرد.
یونیسف و برنامه جهانی غذا: این ۲ آژانس سازمان ملل عملا درپی آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) دسترسی خود به این منطقه را جهت ارائه خدمات و ارسال کمکها از دست داده و به نهادهای گزارشدهنده وخامت اوضاع انسانی تبدیل شدهاند.
دیوان بینالمللی کیفری ICC: این دیوان که موجودیت خود را از تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۹۸ دارد، همچنان به پرونده جنایتهای رژیم صهیونیستی و سران آن علیه فلسطین مطرحشده در سال ۲۰۱۹، رسیدگی نکرده است؛ ضمن اینکه صدور حکم بازداشت علیه بنیامین نتانیاهو و یوآف گالانت، نخستوزیر و وزیر جنگ پیشین این رژیم را به تعویق انداخته است.
دیوان بینالمللی کیفری در حال حاضر تحت فشارهای بینالمللی و کارزار بینالمللی بدنامسازی راهاندازیشده ازسوی رژیم صهیونیستی در حال بررسی اتهامهای واردشده به کریم اسداحمدخان، دادستان ارشد خود است که در ماه مه سال جاری (اردیبهشت) درخواست صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را داد.
مجمع عمومی سازمان ملل: کمیته حقوق بشر و امور بشردوستانه مجمع عمومی سازمان ملل بهتازگی طی قطعنامهای بر حق ملت فلسطین برای تعیین سرنوشت در اراضی خود و برخورداری از حق آزادی و استقلال و رهایی فوری از اشغالگری رژیم صهیونیستی بهعنوان حقی مسلم و بدون هرگونه پیش شرط و غیرقابل عقبنشینی و مذاکره تاکید کرد.
براین اساس این قطعنامه در شرایطی که همچنان نسلکشی و پاکسازی نژادی ارتکابی رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین در اراضی فلسطین اشغالی بهویژه نوار غزه ادامه دارد از اهمیت ویژهای برخوردار است.
این قطعنامه رای دادگاه لاهه درباره عدم مشروعیت حقوقی اشغالگری رژیم صهیونیستی و پایان دادن فوری به اشغالگری را مورد تاکید قرار داده است، زیرا این عامل مانعی برای توانایی مردم فلسطین جهت اعمال حق تعیین سرنوشت و استقلال کشورشان است.
قطعنامه جدید سازمان ملل در حمایت از حق تعیین سرنوشت فلسطینیها با رای مثبت ۱۷۰ کشور از جمله کانادا، استرالیا، تمام کشورهای اتحادیه اروپا، بیشتر کشورهای آمریکای جنوبی، آسیایی و آفریقایی به تصویب رسید و تنها ۵ عضو سازمان ملل شامل آمریکا، آرژانتین، پاراگوئه، میکرونزی و نائورو به همراه رژیم صهیونیستی به آن رای مخالف دادند.
- بیشتر بخوانید:
- پیامدهای جنایت در غزه؛ درخواستها برای اخراج رژیم صهیونیستی از سازمان ملل
- ممنوعیت فعالیت آنروا؛ برشی از الگوی سیاسیسازی کمکهای بشردوستانه
- تیغ ۲ لبه حمله به سازمان ملل؛ تضعیف یک نهاد بینالمللی و تشدید انزوای رژیم صهیونیستی
پیشنویس قطعنامه یادشده در حالی تصویب شد که مجمع عمومی سازمان ملل فهرستی از این قطعنامهها بدون اثرگذاری در موضوع فلسطین را در کارنامه دارد؛ تصویب پیشنویس قطعنامه به رسمیت شناختن کشور فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل در ۱۰ مه سال جاری (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳) و تصویب قطعنامه پایان حضور غیرقانونی رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی فلسطین در ۱۸ سپتامبر سال جاری (۲۸ شهریور ۱۴۰۳) از آن جمله هستند.
شورای امنیت: آمریکا، متحد و حامی اصلی رژیم صهیونیستی در یک سال گذشته مانع اصلی قطعنامههای شورای امنیت برای برقراری آتشبس در غزه بوده است.
آمریکا در این مدت پنج بار از حقق وتو برای محافظت از رژیم صهیونیستی استفاده کرد.
شورای حقوق بشر: این شورا که دیگر چیزی جز اهرم فشار کشورهای غربی علیه کشورهای مستقل نیست، طی یک سال گذشته برای جا نماندن از قافله گرفتن ژست حمایت از فلسطین در ۱۷ فروردین قطعنامهای را به پیشنهاد کشورهای اسلامی به جز آلبانی تصویب کرد که براساس آن از جامعه جهانی خواسته شد تا رژیم صهیونیستی را به خاطر احتمالی جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه در جایگاه پاسخگویی قرار دهد.
این نخستین و تنها موضع گیری نهاد عالی حقوق بشر سازمان ملل درباره بدترین بحران بشردوستانه حال حاضر جهان بوده است.
دیوان بین المللی دادگستری: دیوان بینالمللی دادگستری ICJ در ماه جولای سال جاری (تیر) در پرونده بررسی موضوع اشغالگری رژیم صهیونیستی در سرزمینهای فلسطینی اعلام کرد که این رژیم از موقعیت خود بهعنوان یک قدرت اشغالگر سوءاستفاده کرده و شهرکسازیهای غیرقانونی را در کرانه باختری و قدس شرقی اشغالی انجام داده است.
براساس نظر مشورتی صادرشده ازسوی دیوان بینالمللی دادگستری، همه کشورها موظف هستند از هرگونه اقدام برای حفظ یا کمک به حفظ و تداوم اشغالگری رژیم صهیونیستی خودداری کنند؛ دلیل صدور این نظر مشورتی درخواست مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۲۲ درباره اشغال اراضی فلسطینی ازسوی رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۶۷ بود.
رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۶۷ کرانه باختری، غزه و قدس شرقی را درپی جنگ شش روزه اشغال کرد؛ این رژیم در سال ۲۰۰۵ از نوار غزه خارج شد، اما محاصره زمینی، هوایی و دریایی این منطقه را قطع نکرد؛ دیوان بینالمللی دادگستری در ماه مه سال جاری (اردیبهشت) از رژیم صهیونیستی خواست به عملیات خود در رفح، جنوبیترین شهر غزه پایان دهد.
دیوان بینالمللی دادگستری همچنین اعلام کرد که متقاعد نشده که رژیم صهیونیستی اقدامهای کافی برای محافظت از جان غیرنظامیان انجام داده است و رای داد که این رژیم باید اقدامهای موثری را انجام دهد تا هر کمیسیون تحقیق تحت حمایت سازمان ملل را قادر سازد تا وارد غزه شده و اتهامهای نسلکشی را بررسی کند؛ این دیوان همچنین حکم قبلی خود در ۲۶ ژانویه ۲۰۲۴ (۶ بهمن ۱۴۰۲) را تایید کرد؛ رژیم صهیونیستی باید براساس این حکم میزان ورود کمکها را به فلسطینیها در غزه افزایش دهد.
انتهای پیام/