شناسهٔ خبر: 69768962 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

روایت‌هایی دردناک از خشونت علیه کادر درمان؛ روایت‌هایی دردناک از خشونت علیه کادر درمان؛

خشونت علیه کادر درمان، ریشه‌ها و دلایل

خشونت علیه پزشکان و کادر درمان به‌عنوان معضلی جهانی شناخته می‌شود و ابعاد گسترده‌ای از آسیب‌های روانی و اجتماعی به دنبال دارد.

صاحب‌خبر -

هر از چندگاهی مواردی از ضرب و شتم کادر درمان خبر‌های تلخی می‌شنویم. در آخرین مورد، حدود ۲۳ و ۲۱ دقیقه دوشنبه شب ۲۱ آبان‌ماه ۱۴۰۳، یک پزشک متخصص قلب و عروق در منطقه رجا شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد به قتل رسید. ۲۶ اردیبهشت امسال نیز سرپرست اورژانس پیش بیمارستانی لرستان از ضرب و شتم پرسنل اورژانس بیمارستان ابن سینا دلفان شهرستان خرم‌آباد خبر داد. درگیری منجر به ضرب و جرح در بیمارستان هفت تیر شهرری و ضرب و شتم پرسنل اورژانس بیمارستان ابن سینا دلفان شهرستان خرم‌آباد موارد دیگری از حمله به کادر در ماه‌های اخیر است. 

بر اساس ماده ۶۰۸ قانون مدنی، توهین و فحاشی به پرسنل درمانی حین انجام وظیفه جرم است. همچنین در مواردی که شخص حین توهین مرتکب ضرب و جرح عمدی شود و به پرسنل صدمه بزند، اقدام وی علاوه بر مجازات ضرب و جرح عمدی موجب اخلال در نظم، صیانت و امنیت جامعه محسوب می‌شود.

پلیس: حمله به کادر درمان را تحمل نمی‌کنیم

سردار منتظرالمهدی سخنگوی فراجا گفته «بی‌شک درد و رنج همراهانِ بیمار را درک می‌کنیم و آنها را به شکیبایی دعوت می‌کنیم، اما اجازه نمی‌دهیم به هر دلیلی، کادر درمان مورد حمله، هجوم، تعدی و ضرب و شتم قرار گیرند؛ درک و رأفت نسبت به رنج «مریض‌داران» نباید این شبهه را ایجاد کند که در برابر تعدی‌ها نسبت به کادر درمان و سایر شهروندان اغماضی داریم؛ فراجا نه تنها این صحنه‌ها را تحمل نمی‌کند بلکه باور داریم «پلیسِ منعطف» در این صحنه‌ها یک «پلیسِ اشتباهی و منفعل» است و باید پلیس، مقتدرانه، جلوی چنین رفتار‌های خشن را که به «ساحتِ شهروندی» تجاوز می‌کنند با شدت و حدت بگیرد تا آرامش واقعی و روانی، در محل درمان حاکم شود».

بابک یکتاپرست سرپرست سخنگوی سازمان اورژانس کشور در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: «متاسفانه یکی از معضلات و چالش‌های همکاران من در فوریت‌های پزشکی خشونت با تکنسین‌هایی است که برای مأموریت اعزام می‌شوند. این مسئله گاهی به ضرب و شتم تکنسین‌ها و آسیب به تجهیزات مثل آمبولانس و سایر امکاناتی که برای کمک به مصدومان مورد استفاده قرار می‌گیرد، منتهی می‌شود. متأسفانه هر ماه به طور میانگین یک یا دو مورد ضرب و شتم تکنسین‌های اورژانس حین خدمت‌رسانی به بهانه‌های مختلف رخ می‌دهد که شایع‌ترین دلیل، دیر رسیدن آمبولانس است.

آگاهی‌بخشی و ارتقای امنیت کادر درمان در اولویت است

مجید ابهری، رفتارشناس و استاد دانشگاه معتقد است در حادثه‌ای که در یاسوج اتفاق افتاد، نبود قدرت تحلیل در مردم و کاهش تاب‌آوری در بروز هیجانات نقش اصلی را داراست. از نظر او، نباید مقصر رخداد‌هایی مانند دیر رسیدن آمبولانس یا کمبود دارو را کادر درمان دانست. البته سبک بودن مجازات حمله‌کنندگان به کادر درمان نیز در تکرار چنین حوادث تلخی مؤثر است.

این استاد دانشگاه معتقد است باید رسانه‌ها با تمام قدرت وارد میدان شده و برای جامعه توضیح دهند که مرگ یا نقص عضو یک بیمار یا مصدوم اصلاً ارتباطی به پزشک یا کادر درمانی ندارد؛ چراکه آنها تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند تا جان دیگران را نجات دهند: «باید رسانه‌ها با آموزش‌های لازم مردم را در این زمینه توجیه کنند که شاهد اینگونه وقایع نباشیم. متأسفانه با گسترش روزافزون فضای مجازی، بعضی از سایت‌ها با قصد آشفته‌سازی و سیاسی‌کاری، شایعات و اخباری منتشر می‌کنند و زمینه حملات مجدد به کادر درمان را فراهم می‌کنند. سال‌های قبل چنین صحنه‌ها و اتفاقاتی را کمتر دیده بودیم، چون کادر درمانی دارای احترام و جایگاه خاصی بین مردم بودند. با وجود اینگونه حوادث تلخ و تکرار آن، جایگاه کادر درمان و پزشکان آنچنان متزلزل شده که هر فرد به خود اجازه می‌دهد که در مخالفت، هر کاری به ذهنش می‌رسد، انجام دهد».