شناسهٔ خبر: 69768949 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

الاخبار پیش‌نویس توافق آتش‌بس را بررسی کرد

آتش‌بس در لبنان نزدیک است؟

دامی که آمریکایی‌ها با همراهی اسرائیل گسترده بودند، از دور برای مسئولان لبنانی آشکار بود، آن‌ها قصد دارند دست به مانوری بزنند که هدف آن مقصر جلوه دادن لبنان در صورت رد پیش‌نویس و دست نیافتن به توافق آتش‌بس است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی نوشت: خلاصه اولیه آنچه پیرامون تهیه پیش‌نویس پیشنهاد ایالات متحده برای توقف جنگ علیه لبنان رخ داد، این است که تلاش‌های سیاسی وارد مرحله‌ای جدی‌تر از قبل شده است. این موضوع به وضوح با تحولات سیاسی مرتبط است که ابتدا در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و سپس در میدان نبرد، جایی که دشمن در دستیابی به نتایج قاطع در زمین شکست خورد، نمود پیدا کرد، با این حال، این امر مانع آن نشد که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها دست به مانوری نزنند که هدف آن مقصر جلوه دادن لبنان در صورت رد پیش‌نویس و دست نیافتن به توافق آتش‌بس است.

دامی که آمریکایی‌ها با همراهی اسرائیل گسترده بودند، از دور برای مسئولان لبنانی آشکار بود. پایتخت‌های عربی و غربی حامی موضع لبنان نیز با آگاهی نسبت به قصد تحمیل مسئولیت ادامه جنگ به لبنان، به این امر کمک کردند. این موضوعی بود که مقامات مصر و فرانسه مطرح کردند، همچنین قطر نیز نقش خود را در جلب توجه مذاکره‌کننده لبنانی به شیوه‌های مداخله مورد استفاده دشمن، بر اساس تجربه خود در پرونده غزه، ایفا کرد.

نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان و نجیب میقاتی، نخست‌وزیر دولت پیشبرد امور لبنان بر اتخاذ استراتژی ابهام توافق کردند و تا این لحظه در درز پیدا نکردن متن پیش‌نویس موفق بوده‌اند. آن‌ها همچنین فضایی خوش‌بینانه ایجاد کردند، اما از کشیده شدن به موجی که برای پیشبرد پیش‌نویس بدون انتظار موضع حزب‌الله بر آن‌ها فشار می‌آورد، خودداری کردند.

موضع ایران که توسط علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر ایران، منعکس شد و هم‌زمان با تحویل پیش‌نویس توافق توسط سفارت آمریکا به رئیس بری به بیروت سفر کرد نیز به این استراتژی کمک کرد. لاریجانی به‌عمد از حمایت ایران از تصمیم لبنانی‌ها صحبت کرد و به بری و میقاتی و مقاومت اشاره کرد.

آتش‌ بس در لبنان نزدیک است؟ دیدار لاریجانی با نجیب میقاتی

انتظار می‌رود لبنان به جای پاسخ قاطع، با سندی حاوی سوالات به سند آمریکایی پاسخ دهد. رئیس بری با مصاحبه‌ای که دیروز با روزنامه «الشرق الاوسط» انجام داد، زمینه را برای این امر فراهم کرد و به‌عمد از موضع‌گیری قطعی مثبت یا منفی خودداری کرد. او از ایجاد هرگونه جو بدبینانه برای جلوگیری از هرگونه قصد اسرائیل برای تحمیل مسئولیت شکست مذاکرات به لبنان خودداری کرد.

او انکار کرد که این پیشنهاد شامل هرگونه آزادی حرکت برای ارتش اسرائیل در لبنان باشد و تأکید کرد که «آمریکایی‌ها و دیگران می‌دانند که این امر غیرقابل قبول است و حتی نمی‌توان در اصل درباره آن بحث کرد و ما نمی‌توانیم هیچ‌گونه تعرض به حاکمیت خود را بپذیریم.»

بری همچنین انکار کرد که این پیشنهاد شامل استقرار نیروهای ناتو یا دیگر نیروها در لبنان باشد. او فاش کرد که پیشنهاد شامل متنی است که «از نظر لبنان غیرقابل قبول است» و آن تشکیل کمیته‌ای برای نظارت بر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ است که شامل تعدادی از کشورهای غربی می‌شود.

او گفت: در حال حاضر بحثی درباره مکانیسم جایگزین پیشنهادی در جریان است و ما آن را دنبال نخواهیم کرد، زیرا مکانیسم روشنی وجود دارد که می‌توان آن را فعال کرد (اشاره به نیروهای بین‌المللی مستقر در جنوب لبنان که مسئول نظارت بر اجرای قطعنامه صادرشده پس از جنگ ۲۰۰۶ هستند.)

بری تأکید کرد که بحث درباره این جزئیات در جریان است و «کار در حال پیشرفت است، جو مثبت است و نتیجه مهم است. او اشاره کرد که آمدن فرستاده آمریکایی عاموس هوکشتاین به لبنان «منوط به پیشرفت و توسعه مذاکرات است.» او در پاسخ به هدف قرار دادن زادگاهش تبنین، گفت: نتانیاهو فکر می‌کند وقتی می‌خواهد از کسی امتیاز بگیرد، باید با او سختگیرانه رفتار کند، اما این چیزها در مورد ما کار نمی‌کند.

در واکنش به این فضا، منابع مطلع گفتند: بحث در جریان است، اما با توجه به تجربه با طرف‌های آمریکایی و اسرائیلی انتظارات در لبنان خوش‌بینانه نیست. طرف مقابل شروطی را گذاشته است که می‌داند لبنان نمی‌تواند آن‌ها را بپذیرد و به‌عمد قصد دارد مسئولیت شکست مذاکرات را به لبنان تحمیل کند زیرا می‌خواهد جنگ را تا ژانویه و بدون محدودیت ادامه دهد.

منابع دیپلماتیک نیز فاش کردند که «فضای خارجی کمتر از ارزیابی‌های داخلی بدبینانه نیست.»

در میان این تحرکات دیپلماتیک، بازدید لاریجانی از بیروت انجام شد که تأکید کرد «ایران از هر تصمیمی که دولت لبنان بگیرد، به‌ویژه قطعنامه ۱۷۰۱، حمایت می‌کند.» لاریجانی که از سوریه آمده بود، با بری و میقاتی دیدار کرد و هدف از آمدنش را تأیید حمایت کشورش از «دولت و مردم لبنان در همه شرایط» دانست. لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اینکه آیا این بازدید برای خنثی کردن سند یا ابتکار عمل آمریکایی است، گفت: «ما به دنبال خنثی کردن هیچ چیزی نیستیم، بلکه می‌خواهیم مشکل را حل کنیم و در همه شرایط کنار لبنان می‌ایستیم. کسی که اوضاع را خراب می‌کند، نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو و حامیان و همدستانش هستند» و افزود: «شما باید بین دوستان و دشمنانتان تمایز قائل شوید.»

آتش‌ بس در لبنان نزدیک است؟ دیدار لاریجانی با نبیه بری

ارزیابی‌های داخلی و خارجی، آتش‌بسی را پیش از پایان سال جاری متصور نیستند

پس از دیدار با بری، لاریجانی درباره هدف از این سفر گفت: در شرایط فعلی مردم فلسطین و لبنان به دلیل تجاوزات و جنایات اسرائیل زندگی سختی را می‌گذرانند. در این سفر، مشاوره‌ها و تبادل نظرهایی درباره موضوعات مختلف داشتیم و امیدوارم تمام این مشکلات و سختی‌هایی که لبنان و دولت لبنان با آن روبه‌رو هستند، در اسرع وقت حل شود.

لاریجانی در مصاحبه با شبکه «المیادین» گفت که از پیش‌نویسی که لبنان دریافت کرده، مطلع شده است و اظهار کرد که در آن بندهای مثبتی وجود دارد، اما تصمیم نهایی به طرف‌های لبنانی بستگی دارد. او همچنین اشاره کرد که ایران همچنان در کنار مقاومت خواهد ماند؛ موضعی که در جلسه با رهبران سیاسی در سفارت ایران بر آن تأکید کرد.

نکته جالب توجه این بود که لاریجانی به‌عمد مصاحبه خود با المیادین را با قدم زدن در حیاط سفارت ایران در منطقه الجناح و نظارت بر اوضاع، در حالی که پهپادهای اسرائیلی بر فراز پایتخت در پرواز بودند، به پایان رساند. این اقدام به عنوان چالشی برای دشمن تلقی شد که شایعاتی درباره قصد حمله به سفارت ایران در بیروت منتشر کرده بود.

در تل‌آویو، محافل نزدیک به نتانیاهو از صحبت درباره جزئیات پیش‌نویس خودداری کردند، اما آنچه توجه را جلب کرد، جلسه‌ای بود که نتانیاهو با حضور فرستاده‌اش به واشنگتن، رون دریمر، و وزرا ایتمار بن گویر، یسرائیل کاتس و بتسلئل اسموتریچ برگزار کرد. رسانه‌های نزدیک به نخست‌وزیر اخباری را درباره «گرایش‌های مثبت به سمت انعقاد توافق با لبنان» منتشر کردند.

هم‌زمان «کانال ۱۲» نتایج نظرسنجی‌ای را منتشر کرد که نشان می‌داد ۶۷ درصد اسرائیلی‌ها از دستیابی به توقف جنگ در لبنان و غزه حمایت می‌کنند، در حالی که ۲۰ درصد خواستار ادامه عملیات نظامی بودند. سازمان پخش اسرائیل اعلام کرد که پیش‌نویس «شامل اذعان دو طرف به اهمیت قطعنامه ۱۷۰۱ است و به هر دو طرف حق دفاع از خود را در صورت لزوم می‌دهد.» این سازمان گفت که توافق شامل عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر ظرف یک هفته است و طی ۶۰ روز، استقرار گسترده ارتش و نیروهای بین‌المللی، برچیدن ساختارهای نظامی و تضمین خروج عناصر مقاومت از منطقه به جنوب لیطانی انجام خواهد شد.

در مقابل، روزنامه «یدیعوت آحرونوت» اسرائیل فاش کرد که ارزیابی در اسرائیل این است که حزب‌الله قادر به ادامه جنگ است و در پذیرش پیشنهاد توافق عجله نخواهد کرد. این روزنامه اشاره کرد که برآوردهای اسرائیل حاکی از آن است که حزب‌الله و دولت لبنان آزادی عمل اسرائیل در صورت وقوع نقض‌ها را نخواهند پذیرفت.