جوان آنلاین: اثری که هماینک در معرفی آن سخن میرود، به بازشکافی و واخوانی یک شایعه پرداخته است، شایعه ضدانقلاب بودن زندهیاد علامه سیدمحمدحسین طباطبایی! این ادعا همراه با ذکر پارهای منقولات، سالها بود که از سوی مخالفان انقلاب اسلامی تکرار میشد تا اینکه محسن کدیور سعی کرد با افزودن ضمائم و به کارگیری صنعت دستهبندی آن را به شکلی محققانه عرضه دارد. «ماجرای علامه و انقلاب، تقابل یا حمایت»، از سوی رضا اکبری آهنگر و وحید خضاب تألیف شده و انتشارات شهید کاظمی به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای دفاع پرس در معرفی این کتاب دوجلدی، به نکات پی آمده اشارت برده است:
«در دو دهه گذشته، افرادی سعی کردند با ارائه تفاسیر خاص و عجیبی از سخنان و نظرات زندهیاد علامه سیدمحمدحسین طباطبایی او را شخصی مخالف انقلاب اسلامی جلوه دهند. بعضی از این محققین مانند دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی، درصدد القای شبهه نبودهاند و برداشت ناصواب از برخی خاطرات آنان موجب پیدایش این ذهنیت شده است. برخیها نیز مانند مرحوم محمدرضا حکیمی تنها به نقل شایعهای بسنده کردهاند و همین اقدام، بسترساز ایجاد شبهه در خوانندگان شده است. برخی نیز مانند سیدحسین نصر و سیدمصطفی محقق داماد، خاطراتی (مستقیم یا غیرمستقیم) از علامه نقل کردهاند و این خاطرات شبهاتی را در ذهن خواننده رقم زده است. در کنار همه آنان، محسن کدیور با دستهبندی این خاطرات و شایعات و دستهبندی برخی موارد مبهم موجود در دیگر کتب تاریخی، صورتبندی جامعی از موضوع عرضه کرده است. کدیور طی چند مطلب مکتوب و شفاهی، سیاههای از تمام شبهات موجود درباره نسبت علامه و انقلاب تهیه کرده و از این رهگذر، روایت خود را در اختیار خواننده قرار داده است. طبق ادعای کدیور، امامخمینی و علامه طباطبایی از دوران میانسالی با یکدیگر اختلاف، رقابت (و به روایت او از جانب امام، حسادت!) داشتهاند و در سالهای بعد این اختلافات به حوزه سیاسی نیز منتقل شده و در نتیجه نه امام و انقلابیون با علامه بر سر مِهر بودهاند و نه علامه نسبت به شخص امام و مبارزات سیاسی روحانیت دیدگاه مثبتی و مطلوبی داشته است. شاید مهمترین نمونه این موضوعات، دست به دست کردن این جمله است که علامه طباطبایی در جایی (که همچنان مشخص نیست کجاست) اظهار داشته است: این انقلاب یک شهید داشت و آن هم اسلام بود!... رضا اکبری آهنگر و وحید خضاب در یک پژوهش مفصل و مجزا سعی کردند تا این شبهه را واکاوی و به سؤالات مطروحه در حول و حوش آن سؤال پاسخ گویند. خضاب در گفتگو با فارس، در معرفی کتاب علامه و انقلاب چنین گفته است: چند سال پیش شبههای فراگیر شد که علامه طباطبایی گفته است این انقلاب یک شهید داشت و آن هم اسلام بود! ما ابتدا تحقیقی مفصل به جا آوردیم که آیا اساساً علامه چنین سخنی گفته یا خیر؟ اصراری بر این نبود که بخواهیم بگوییم علامه چنین چیزی نگفته است و صرفاً از بابت تحقیق وارد فرآیند این جستوجو شدیم. پس از اطمینان از جعلیبودن این خبر، طی تحقیق بیشتر و گفتگو با نزدیکان و شاگردان علامه، دو اثر را گردآوری کردیم که یکی از آنها بررسی صریح ماجرای علامه و انقلاب، تقابل یا حمایت است. این عنوان در دو جلد به علاقهمندان به پی جویی موضوع و همچنین تاریخ انقلاب اسلامی تقدیم شده است....»
«ماجرای علامه و انقلاب تقابل یا حمایت» در آیینه یک پژوهش
پژوهش علمی یا کینهورزی سیاسی؟
در دو دهه گذشته، افرادی سعی کردند با ارائه تفاسیر خاص و عجیبی از سخنان و نظرات زندهیاد علامه سیدمحمدحسین طباطبایی او را شخصی مخالف انقلاب اسلامی جلوه دهند.
صاحبخبر -
∎