شناسهٔ خبر: 69767775 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

۲ ابرچالش ترامپ

صاحب‌خبر -

در روزهای اخیر که از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا می گذرد، تحلیل و تفسیرهای مختلفی درباره رویکردهای احتمالی او در حوزه سیاست خارجی کشورش مطرح می شود. در این رابطه، کارشناسان مختلف دیدگاه های متنوعی را در مورد جنسِ رویکردهای ترامپ نسبت به کشورشان و یا در صحنه کلی سیاست بین المللی مطرح می کنند. با این همه، شواهد و قرائن حاکی از این هستند که ترامپ در دولت جدید خود با 2 ابرچالش مهم دست به گریبان است. 

اولا، تقریبا اغلب دوستان و متحدان بین المللی آمریکا به ویژه در جهان غرب، به مساله بازگشت ترامپ به کاخ سفید با نگرانی می نگرند. دلیل اصلی این مساله نیز رویکردهای ترامپ در دوره چهار ساله پیشین حضورش در قدرت و وارد کردن خسارت های جدی به متحدان بین المللی آمریکا است. این مساله به قدری جدی بوده که جو بایدن در دوره رقابت های انتخاباتی 2020 آمریکا به صراحت تاکید داشت که سعی دارد عرصه سیاست خارجی آمریکا را بسامان کند و هرج و مرج هایی که ترامپ در روابط خارجی آمریکا ایجاد کرده را از بین ببرد. 

این چالش به تازگی مورد اشاره نشریه اکونومیست نیز بوده و این نشریه تاکید کرده که متحدان غربی آمریکا به شدت از این مساله هراس دارند که ترامپ بخواهد بار دیگر در رابطه با چالش های اقتصادی و امنیتی، پا را عقب بکشد و از حمایت های روتین و منظم واشنگتن از این دسته از کشورها دست بکشد. موضوعی که ترامپ پیشتر در دوره حضور خود در قدرت در آمریکا نمودهای جدی از آن را به نمایش گذاشته است. 

با این همه، در شرایطی که قدرت های غربی پس از پاندمی کرونا و اوج گیری جنگ های اوکراین و غزه و تشدید تنش های بین المللی آسیب‌پذیرتر شده اند، تکرار سیاست های مذکور از سوی ترامپ می تواند خبردهنده از بحران‌های خطرناکی برای جهان غرب باشد. از این رو، بی اعتمادی رهبران غربی و به طور کلی جامعه جهانی نسبت به ترامپ، یکی از مهمترین چالش هایی است که وی در عرصه سیاست خارجی آمریکا با آن مواجه خواهد بود. در این میان، غیرقابل پیش بینی بودنِ ترامپ در عرصه کنش های سیاسی اش نیز مزید بر علت می شود و نگرانی های مذکور را تشدید می کند. 

نکته دوم اینکه افرادی که ترامپ تاکنون برای سِمت های نظیر وزرات خارجه آمریکا، مشاور امنیت ملی این کشور و یا وزارت دفاع آمریکا و دیگر سِمت های مرتبط با حوزه سیاست خارجی آمریکا انتخاب کرده، همگی افرادی تندرو هستند. برخی این موضوع را نشانه ای از ژست قدرت دونالد ترامپ ارزیابی می کنند با این حال، واقعیت این است که این افراد می توانند خود به یک چالش بزرگ برای ترامپ و سیاست خارجی دولتش تبدیل شوند و زمینه را برای منزوی سازی این دولت در محیط بین المللی فراهم سازند. مساله ای که پیشتر نمودهایی از آن را در دوره چهار ساله پیشین حضور ترامپ در قدرت نیز مشاهده کرده ایم. در آن دوران، ترامپ در رابطه با ایران، سیاست هایش در خاورمیانه و یا در قبال کشورهایی نظیر چین و روسیه و حتی متحدان غربی واشنگتن، با بن بست های جدی رو به رو شد و اتخاذ رویکردهای تهاجمی در قبال این دسته از کنشگران نه تنها قدرت آمریکا را به نقطه اثبات نرساند بلکه موضع بین المللی آن را ضعیف کرد. از این رو، تندروهای حاضر در دولت آتی ترامپ هم می توانند بحران ها و چالش های جدی را برای آن ایجاد کنند و فضای مانور آن را محدود سازند.