شفقنا– سفر رئیسجمهور چین به آمریکای لاتین برای حضور در دو نشست اقتصادی «مجمع همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) و دیگری گروه 20، توجه رسانهها را به خود جلب کرده است؛ به گفته بسیاری از ناظران، آمریکای جنوبی سالها است که در آغوش اقتصادی چین به سر میبرد.
به گزارش شفقنا، خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی نوشت که با کاهش قابل توجه حمایت آمریکا و اروپا از اقتصادهای آمریکای جنوبی، چین به مقصد اقتصادی جذابتری برای این منطقه تبدیل شده است. دولت پکن با سرمایهگذاری گسترده در پروژههای زیرساختی و تجاری، حضور خود را در این منطقه تقویت کرده است.
بلومبرگ در این گزارش بر جزئیات این پویاییِ در حال تغییر پرداخته و به نقش فزایندهی چین در تغییر مسیر تجارت و توسعهی اقتصادی در آمریکای جنوبی اشاره کرده است.
این تغییر استراتژیک در زمانی رخ میدهد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، سیاستهای حمایتگرایانهای را در پیش گرفته که تجارت جهانی را تهدید میکند و کشورهای منطقه را به بازنگری در همکاریهای اقتصادی سنتی خود واداشته است.
پروژههای عظیم
در جریان سفر شی جین پینگ، رئیسجمهور چین، به پرو برای شرکت در اجلاس سران همکاریهای اقتصادی آسیا-اقیانوسیه (APEC)، بندر مدرن چانکای با سرمایهگذاری ۱.۳ میلیارد دلار افتتاح شد.
به گفتهی بلومبرگ، این بندر نمونهای از فناوری پیشرفتهای است که بنادر آمریکایی فاقد آن هستند. هدف این بندر، کاهش قابل توجه زمان حملونقل از طریق ایجاد خط مستقیم با شانگهای و در نتیجه کاهش چشمگیر هزینههای لجستیک است.
دولت پکن در برزیل نیز در پی ایجاد شبکهای یکپارچه از جادهها و راهآهن است که میتواند زمان حمل کالا به چین را ۱۰ تا ۱۲ روز کاهش دهد.
به گفتهی بلومبرگ، هدف این پروژهها، حمایت از تجارت دوجانبهای است که در دههی گذشته رشد چشمگیری داشته است، بهطوری که چین از سال ۲۰۰۹ به شریک تجاری اصلی برزیل تبدیل شده و از آمریکا پیشی گرفته است.
طبق گزارش این خبرگزاری، شرکت چینی BYD در ایالت باهیا برزیل، در حال تبدیل کارخانهی قدیمی فورد به یک مرکز پیشرفتهی تولید خودروهای الکتریکی است.
پیشبینی میشود این اقدام نقش مهمی در حمایت از گذار به فناوری پاک داشته باشد و نشاندهندهی استراتژی دولت پکن برای گسترش نفوذ خود در صنعت خودروسازی منطقه باشد.
![](https://fa.shafaqna.com/media/2024/11/RC275BAZB7M5-1731769249.jpg)
چین، جهانیشدن را تقویت میکند
در مواجهه با تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، مبنی بر اعمال تعرفههای گمرکی تا ۲۰٪ بر واردات از تمام کشورها، چین در حال تقویت روابط تجاری خود با کشورهای جنوب جهانی است.
شی جینگ پینگ در جریان سفر خود گفت: «تجزیهی یک جهان بههمپیوسته، گامی به عقب در تاریخ است» و بر تعهد پکن به گشودن درهای خود به روی تجارت بینالملل تأکید کرد.
این اظهارات در حالی بیان میشود که سیاستهای حمایتگرایانهی ترامپ، نگرانیها در مورد کاهش تجارت جهانی را افزایش داده و کشورهای آمریکای جنوبی را به جستجوی شرکای باثباتتری مانند چین سوق میدهد. به گزارش بلومبرگ، این تحولات نشاندهندهی تغییر قابل توجهی در جهتگیریهای اقتصادی منطقه است.
بلومبرگ علاوه بر برزیل، به آرژانتین نیز اشاره میکند. با وجود اینکه خاویر میلی، رئیسجمهور راستگرای جدید آرژانتین، چین را «قاتل» توصیف کرده، اما واقعیتهای اقتصادی او را مجبور به تقویت روابط تجاری با پکن کرده است.
در اقدامی قابل توجه، آرژانتین امسال برای اولین بار پس از ۱۵ سال، صادرات ذرت به چین را آغاز کرد. دولت آرژانتین هنوز قرارداد اجارهی ۵۰ سالهی چین برای یک ایستگاه فضایی در پاتاگونیا را لغو نکرده است؛ تأسیساتی که نگرانیهای امنیتی آمریکا را برانگیخته است.
![](https://fa.shafaqna.com/media/2024/11/5555b945417da355867d61d4667b7-800x533.jpg)
چالشهای مرتبط با سرمایهگذاریهای چین
اگرچه سرمایهگذاریهای چین زیرساختهای کشورهای آمریکای جنوبی را تقویت میکند، اما چالشهای قابل توجهی را نیز به همراه دارد.
برای مثال، در اکوادور، نقص در یک نیروگاه برقآبی که با سرمایهگذاری چین ساخته شده بود، باعث قطعی گستردهی برق شد و پرسشهایی را در مورد کیفیت و پایداری این پروژهها مطرح کرد.
گزارش بلومبرگ اشاره میکند که برخی از پروژههای پکن در کشورهای در حال توسعه با مشکلات بدهی مواجه هستند یا در دستیابی به اهداف مورد نظر خود شکست میخورند و این موضوع نگرانیهایی را در مورد وابستگی زیاد به تأمین مالی چین ایجاد میکند.
ابعاد ژئوپلیتیکی
پیشبینی میشود سرمایهگذاریهای چین در آمریکای جنوبی، بهویژه با تمرکز بر توسعهی زیرساختها و پروژههای عظیم، جایگاه این کشور را بهعنوان بازیگر اصلی در اقتصاد جهانی تقویت کند.
در همین راستا، فیلیپه هرناندز، تحلیلگر اقتصادی بلومبرگ، میگوید: «چین به شریک اصلی کشورهایی مانند برزیل و آرژانتین تبدیل شده است، اما مکزیک با فشارهای آمریکا برای کاهش وابستگی خود به پکن مواجه خواهد شد.»