شناسهٔ خبر: 69766597 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: جمله | لینک خبر

ریزش معدن کلات شرق شهرستان آزادشهر یک قربانی گرفت؛ ایمن‌سازی معادن ضروری‌تر می‌شود

معادن از پای‌بست ویرانند!

هنوز حدود دو ماه از حادثه معدن طبس و جان باختن ۵۰ نفر از هم‌وطنانمان در این اتفاق ناگوار نگذشته که یک معدن دیگر در کشور حادثه آفرید و ضرورت ایمن سازی معادن و مطابقت با استانداردهای جهانی را بیش از پیش ثابت کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مهر، حوالی ساعت ۱۱ صبح پنجشنبه ۲۴ آبان‌ماه ۳ نفر از کارگران معدن کلات شرق شهرستان آزادشهر در حین انجام تعمیرات و نگهداری راسته تونل شماره (۷a) بودند که بر اثر ریزش سنگ‌های سقف تونل، متأسفانه یکی از کارگران به نام «محمد گنجی وطن» جان‌باخته است و دو کارگر به نام‌های «ابوالقاسم میردار وطن» و «حسن قزسفلی» هم به دلیل مصدومیت به مراکز درمانی منتقل شدند.
معدن کلات یکی از ۱۱ معدن زغال‌سنگ فعال استان گلستان است و در کیلومتر ۲۵ جاده شاهرود از منطقه کوهستانی شهرستان آزادشهر واقع شده است. این معدن نزدیک به ۳۰ نفر کارگر دارد که در ۴ تونل با طول نزدیک به ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر فعالیت می‌کنند.
ریزش این معدن که به جان باختن یکی از هم‌وطنانمان هم منجر شد واکنش وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و وزارت سمت را به دنبال داشت که توضیحات آنان را در ادامه مرور می‌کنیم .
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اطلاعیه‌ای در این باره اعلام کرد: بر اساس گزارش سربازرس سازمان نظام مهندسی معدن در تاریخ ۲۴ مهرماه امسال، معدن کلات شرق آزادشهر ناایمن شناخته شده و موارد غیرایمن از جمله درباره سیستم نگهداری و تهویه معدن مشاهده و ثبت شده است. از همین‌رو به دلیل امکان وقوع حادثه، مطابق ماده ۱۰۵ قانون کار درخواست تعطیلی بخش استخراج معدن به مقام قضائی ارسال شده و با دستور ایشان بخش استخراج تعطیل شده بود.
مطابق دستور مقام قضائی، این معدن صرفاً برای تعمیر، نگهداری و اصلاح سیستم نگهداری و رفع خطرات مربوطه اجازه اقدام داشته و حادثه هم در زمان عملیات تعمیر و نگهداری رخ داده است. علت ریزش سقف تونل در دست بررسی است.
همچنین به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت صمت، «مهدی حمیدی» مدیرکل دفتر بهره‌برداری معادن وزارت صمت در خصوص حادثه رخ داده در معدن زغال‌سنگ «شرق کلات» اظهار کرد: معدن شرق کلات توسط تیم بازرسی متشکل از وزارت صمت، وزارت کار، سازمان نظام مهندسی و کارشناسان معدن بازدید و بر اساس این بازدید معدن ناایمن تشخیص داده شده و عملیات استخراج نیز متوقف شده بود.
وی افزود: این معدن تعطیل بوده و فعالیت استخراجی نداشته است.
مدیرکل دفتر بهره‌برداری معادن وزارت صمت همچنین گفت: حادثه ریزش سنگ در حین تعمیر و نگهداری و در راستای ایمن‌سازی اتفاق افتاده است.
پس از حادثه معدن طبس و با دستور رئیس جمهور و مبادرت وزارت راه و شهرسازی خانه‌های جانباختگان این حادثه تحویل شد و همچنین خبرهای خوبی از افزایش حقوق کارگران معدن به گوش می‌رسد. «احمد میدری»، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نخستین نشست شورای عالی کار در دولت چهاردهم گفت: موضوع اول جلسه یعنی امتناع از کار‌های پرخطر بود که بر اساس آیین نامه دولت می‌بایست دستورالعملی در خصوص حقوق کارگران در خصوص خطراتی که در محل کارشان وجود دارد تهیه شود که، چون موضوع بسیار پیچیده است و از طرفی جز حقوق کارگران هم محسوب می‌شود قرار شد، بعد از بحث و بررسی به کمیسیون مربوطه ارجاع شود تا با رویه مشخص دستور العمل سه جانبه پیشنهاد داده شود تا مجددا در شورای عالی کار مورد بررسی قرار گیرد.
احمدمیدری در خصوص موضوع دوم جلسه شورای عالی کار یعنی پایین بودن دستمزد کارگران معادن زغال سنگ کشورمان نسبت به کشور‌های همجوار گفت: براساس بررسی‌هایی که معاونت رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره کارگران جان باخته معدن طبس انجام داد، مشخص شد ۳۰ جان باخته این سانحه در سه دهک اول، دوم وسوم بودند یعنی زیر خط فقر قرار داشتند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: پیشنهاد اول این است که ما بر اساس بیشترین حقوق و دستمزدی که در یک معدن داده می‌شود سایر معادن نیز موظف به رعایت تبعیت از پرداخت آن حداقل دستمزد باشند که پیچیدگی‌های خاص خودش را دارد که قرار شد در جلسه آینده شورای عالی کار مورد بررسی قرار گیرد.
احمد میدری افزود: ما دارای ۱۰۰ معدن زغال سنگ سنتی در کشور هستیم که اگر کف دستمزد در یکی از این ۱۰۰ معدن به فرض ۲۰ میلیون تومان است سایر معادن هم این ۲۰ میلیون را باید به کارگرانشان پرداخت کنند که این حداقل دستمزد باعث می‌شود سایر معادن نیز بهره روی خودشان را افزایش دهند.
وی گفت: قرار شده است، انجمن زغال سنگ پیشنهاد‌های کارشناسی خود را درباره چگونگی حقوق کارگران معادن زغال سنگ و سایر معادن کشور برای جلسات بعد شورای عالی کار ارائه دهند.
اقداماتی شایسته و به جا؛ اما نه ضروری و کافی و آنچه که در این برهه زمانی ضروری است ایمن سازی معادن است چرا که پس از وقوع حادثه و به جا ماندن خسارت‌های جانی و مالی، اعطای چنین تسهیلاتی کمترین اهمیتی را پیدا می‌کند. هرچند مجدداً تاکید می‌کنیم که اقدامات شایسته‌ای هستند اما در اولویت نیستند.