شناسهٔ خبر: 69764350 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

واکنش روانشناسان به طرح «کلینیک ترک بی‌حجابی»

صاحب‌خبر -

روزنامه اعتماد در گزارشی درباره طرح «کلینیک ترک بی‌حجابی» به بازتاب‌های منفی آن ازجمله واکنش روانشناسان اشاره کرده است.

خبر راه‌اندازی «کلینیک ترک بی‌حجابی» دوشنبه هفته گذشته منتشر شد و واکنش‌های منفی گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی برانگیخت.

انجمن‌های روانشناسی و روان‌کاوی ایران روز جمعه ۲۵ آبان در بیانیه‌ای که در برخی رسانه‌های ایران بازتاب یافت، خبر راه‌اندازی «کلینیک ترک بی حجابی» را باعث «تشویش اذهان عمومی» دانست و اعلام کرد این خبر متخصصان سلامت روان را «متعجب و در عین حال به‌شدت نگران کرده است».

دکتر ساسان توکلی، از چهره‌های شناخته شده در حوزه روانپزشکی و سلامت روان،‌ نیز با انتشار پیامی در شبکه ایکس گفت که طرح‌هایی مثل «کلینیک ترک بی‌حجابی» هیچ ارتباط و سنخیتی با کاربرد «علمی ‌روانشناسی» ندارد و استفاده از اصطلاحات «کلینیک»، «ترک»، «درمان» و مانند آن برای آنها مصداق «سوءاستفاده و استفاده ابزاری از روانشناسی» است.

در بخشی از گزارش اعتماد که روز شنبه ۲۶ آبان منتشر شد، به شکل مبهمی به بودجه «۲۵۵ میلیارد تومانی» اشاره شده بود که رقم دریافت‌شده برای این طرح تلقی می‌شد و در رسانه‌ها بازتاب یافت.

این روزنامه ۲۴ ساعت بعد با انتشار توضیحی گفت در متن گزارش، بودجه ستاد امر به معروف برای سال ۱۴۰۳ رقم ۲۵۵ میلیارد تومان اعلام شده، نه بودجه کلینیک‌های ترک «بی‌حجابی».

در توضیح روز یکشنبه این روزنامه گفته شده که انتساب بودجه ۲۵۵ میلیاردی به طرح «کلینیک ترک بی‌حجابی» بر اساس گزارش اعتماد «مصداق انتشار اطلاعات غلط» است.

پیش از این فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت مسعود پزشکیان، در روز ۲۳ آبان‌ماه مدعی شد که دولت از این طرح اطلاع ندارد.

خانم دارستانی طی روزهای گذشته بارها پیام‌هایی در دفاع از طرح «کلینیک ترک بی‌حجابی» منتشر کرده و آن را «کلینیک زیبایی اجتماعی» عنوان کرده و مدعی شده است راه‌اندزی این طرح «براساس مراجعات مکرر صورت پذیرفته به ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران از سوی خانواده‌ها و بانوان و دختران تهرانی» بوده است.

او همچنین ادعا کرده که زنان مراجعه کننده مشکلاتی مبنی بر «وجود فشارهای محیطی و سایر عوامل که منجر به اجبار انتخاب پوشش خارج از حدود حجاب شرعی» داشته‌اند که پس از «بررسی‌های تخصصی و جلسات کارشناسی»، تصمیم گرفته شد که اولین کلینیک تخصصی «مشاوره و حمایت از بازگشت» به حجاب با عنوان «کلینیک ترک بی‌حجابی» در تهران راه‌اندازی شود.

روزنامه اعتماد مهری دارستانی را از افراد نزدیک به سعید جلیلی، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر و دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی،‌ معرفی کرده است.

این اظهارات در حالی است که محمدرضا میرشمسی، معاون امور اجتماعی ستاد امر به معروف و نهی از منکر، «تعیین حکم جایگزین جریمه» برای افرادی که به عمل «غیرقانونی کشف حجاب» دست می‌زنند، را از دلایل راه‌اندازی این کلینیک‌ها عنوان کرده است.

او همچنین گفته است زنان «بدحجاب» با دستور قاضی به این مراکز معرفی می‌شوند.

پس از اعتراضات شهریور سال ۱۴۰۱ که جان باختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بر سر حجاب، آن را آغاز کرد، موضع‌گیری در قبال پوشش اختیاری و مخالفت علنی با حجاب اجباری در ایران، هم از طرف شهروندان و هم از سوی حکومت ابعاد کم‌سابقه‌ای یافته است.

با این حال شماری از هواداران جمهوری اسلامی در کلاب‌هاوس فارسی، باتوجه به بی‌فایده بودن تلاش‌های پلیسی و قضایی در برخورد با این پدیده، راه‌اندازی این کلینیک‌ها را پوششی برای اختصای بودجه‌های کلان و حیف‌و‌میل بیت‌المال نامیده‌اند.