شناسهٔ خبر: 69762889 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

باورهای رایج درباره غذا‌های سالم که نباید باور کنید

برخی از چیز‌هایی که در اینترنت و یا در فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی درباره رژیم غذایی و مواد غذایی می‌شنویم درست نیستند و لازم است قبل از اینکه ماده‌ای را از رژیم غذایی حذف کنیم حتما با متخصص تغذیه مشورت کنید.

صاحب‌خبر -

به گزارش راهبرد معاصر؛ با وجود رژیم‌های غذایی و روند‌های مختلف صنعت کاهش وزن، داشتن یک رژیم غذایی سالم ممکن است گیج کننده به نظر برسد. چگونه متوجه می‌شوید که یک ماده مغذی یا گروه غذایی برای شما مضر است؟ بسیاری از ایده‌های رایج در مورد تغذیه سالم، افسانه‌هایی درباره مواد غذایی مختلف هستند.

افسانه ۱: کربوهیدرات‌ها مضر هستند
کربوهیدرات‌ها در واقع یک منبع انرژی ضروری هستند و در بدن ما به قند یا گلوکز تجزیه می‌شوند که بدن از آن به عنوان انرژی استفاده می‌کند. درست است که همه کربوهیدرات‌ها یکسان نیستند، اما کمتر روی اینکه مقادیر زیاد یا کم مصرف می‌کنید تمرکز کنید و بیشتر روی انواع کربوهیدرات‌هایی که می‌خورید تمرکز کنید.

دو نوع کربوهیدرات وجود دارد: ساده و پیچیده
کربوهیدرات‌های ساده یک یا دو قند و ساختار شیمیایی ساده دارند. اینها شربت‌ها و قند‌هایی هستند که در کلوچه ها، غلات، ماست ها، نوشابه‌ها و آب نبات‌ها یافت می‌شوند. غلات تصفیه شده مانند برنج سفید و آرد نیز حاوی کربوهیدرات‌های ساده هستند. بدن شما به سرعت کربوهیدرات‌های ساده را تجزیه می‌کند که باعث افزایش قند خون می‌شود.

کربوهیدرات‌های پیچیده دارای سه یا بیشتر قند در یک ساختار پیچیده هستند. بدن شما برای هضم این مواد زمان بیشتری نیاز دارد، بنابراین باعث افزایش آهسته‌تر و تدریجی قند خون شما می‌شود. میوه ها، سبزیجات، لوبیاها، حبوبات و غلات کامل همه کربوهیدرات‌های پیچیده‌ای هستند که دارای ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری هستند.

کربوهیدرات‌های پیچیده همچنین حاوی فیبر هستند که بدون هضم در بدن شما حرکت می‌کند و به کنترل میزان گرسنگی و قند خون کمک می‌کند.

به جای حذف کربوهیدرات ها، بهتر است غلات کامل را جایگزین غلات تصفیه شده کنید و از غذا‌هایی با کربوهیدرات‌های سالم مانند لوبیا، حبوبات، میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنید. کمتر آب نبات، شکلات، نوشیدنی‌های شیرین، کیک و کلوچه بخورید.

افسانه ۲: چربی بد است
سال هاست که بازاریاب‌ها و متخصصان مواد غذایی می‌گویند چربی بد است. حقیقت این است که برای زنده ماندن به چربی نیاز دارید!

چربی دارای مواد مغذی و انرژی ضروری است و برای ساخت هورمون ها، عملکرد سیستم ایمنی و جذب مواد مغذی ضروری است. همچنین برای جذب ویتامین‌های D، A، E و K به چربی نیاز دارید.

مانند کربوهیدرات ها، انواع مختلفی از چربی‌ها وجود دارد: چربی‌های اشباع نشده، چربی‌های اشباع شده و چربی ترانس. چربی‌های غیراشباع در دمای اتاق مایع هستند و به دلیل کاهش التهاب و بهبود سطح کلسترول مفید هستند.

چربی‌های اشباع شده در دمای اتاق جامد هستند. برای مدت طولانی گفته می‌شد که چربی اشباع شده برای قلب و کلسترول شما مضر است، اما شواهد متفاوت است. چربی اشباع شده ممکن است کلسترول را افزایش دهد یا ممکن است تاثیری بر کلسترول نداشته باشد، اما متخصصان همچنان خوردن مقادیر کمتری را توصیه می‌کنند.

نکته اصلی این است که کاهش مصرف چربی‌های اشباع شده مانند شکر و کربوهیدرات‌های تصفیه شده می‌تواند برای سلامتی شما مفید باشد اگر آنها را با چربی‌های غیراشباع سالم جایگزین کنید. غذا‌هایی مانند آجیل، دانه ها، آووکادو، زیتون و ماهی سرشار از چربی‌های غیراشباع هستند.

افسانه ۳: لبنیات ناسالم است
محصولات لبنی منبع عالی پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله کلسیم هستند. بسیاری از محصولات ویتامین D را اضافه کرده‌اند که می‌تواند به ساخت استخوان‌های قوی کمک کند، به‌خصوص وقتی که با محتوای کلسیم طبیعی ترکیب شود.

بسیاری از ماست‌ها، شیر طعم‌دار، بستنی و سایر فرآورده‌های شیری شکر اضافه دارند که انتخاب سالمی برای سلامت بدن شما نیست. شیر و ماست بدون قند افزوده راهی عالی برای دریافت لبنیات کافی در رژیم غذایی روزانه شماست.

افسانه ۴: آب میوه سالم است
صنعت غذای سالم می‌گوید که نوشیدن آب میوه سالم‌تر از خوردن میوه یا سبزیجات است، اما این درست نیست. آب میوه قند زیادی دارد و برخی از آبمیوه‌ها به اندازه یک قوطی نوشابه قند دارند. وقتی به جای خوردن خود میوه، آب میوه می‌نوشید، کالری بسیار بیشتری دریافت می‌کنید و این کالری اضافی شما را سیر نمی‌کند. خوردن یک تکه میوه فیبر بیشتری به بدن شما می‌رساند که به شما کمک می‌کند احساس سیری کنید و ویتامین‌های ضروری را تامین کنید.

علاوه بر این، صنعت غذای سالم اغلب آبمیوه را به عنوان «سم‌زدای بدن» می‌فروشد. بدن شما قبلاً دارای سیستم‌های سم‌زدا است که بسیار خوب عمل می‌کنند، از جمله کلیه‌ها و کبد.

افسانه ۵: بدون گلوتن سالم‌تر است
اگر به بیماری سلیاک یا عدم تحمل گلوتن مبتلا نباشید، رژیم‌های بدون گلوتن سالم‌تر نیستند. بیماری سلیاک یک بیماری خودایمنی است که در آن خوردن گلوتن به روده‌های شما آسیب می‌زند، منجر به مشکلاتی در جذب مواد مغذی می‌شود و عوارض طولانی‌مدتی برای سلامتی ایجاد می‌کند. افراد مبتلا به بیماری سلیاک باید رژیم غذایی بدون گلوتن داشته باشند.

گلوتن پروتئین موجود در گندم و سایر غلات است. اگر رژیم غذایی بدون گلوتن می‌خورید، اما عدم تحمل گلوتن را ندارید، ممکن است ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی موجود در غلات را که برای سلامتی شما مفید هستند از دست بدهید.

افسانه‌های رایج غذایی را فراموش کنید
قبل از اینکه افسانه‌ها و باور‌های غلط مرتبط با رژیم‌های غذایی و صنعت غذا را باور کنید حتما با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. / سلامت نیوز